Απόψεις Πολιτική

“Απολογισμός μιας σύντομης κοινοβουλευτικής θητείας” του Γιώργου Ουρσουζίδη

Στις 25 Γενάρη ο Ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε, μας έδωσε ρητή εντολή για διαπραγμάτευση μέσα στην Ε.Ε. και στη ζώνη του Ευρώ – έτσι κερδίσαμε τις εκλογές.

● Η διαπραγμάτευση – Το χρέος
Ξεκινήσαμε την προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική των τελευταίων πέντε χρόνων, σαν αποκορύφωμα της παθογένειας του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε τον τόπο τα τελευταία σαράντα χρόνια. Προφανώς η παθογένεια αυτή, δεν αφορά στους αγνούς αγωνιστές, ούτε στους απλούς ανθρώπους της καθημερινής μάχης για επιβίωση, αλλά στους εξουσιομανείς δερβίσηδες του πολιτικού συστήματος και στο οικονομικό – μιντιακό καθεστώς που κυριάρχησε της πολιτικής.
Όσον αφορά στο μνημόνιο και στη νομοθετική μεταρρύθμιση που αυτό εισάγει, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία είναι πολλά, και για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν λόγο, ούτε να απολογηθεί, ούτε να υπερασπιστεί. Άλλων δημιούργημα ήταν αυτές οι παθογένειες και τα ανυπέρβλητα προβλήματα της οικονομίας.

► Οι αιτίες της κατάρρευσης δεν προέκυψαν ξαφνικά τον Μάη του 2010,αλλά πριν, και έχουν ονοματεπώνυμο.

oursouzidis_giorgos_mediumΔόθηκε σκληρή μάχη, προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα, ο λαός μας εμπιστεύθηκε πάλι, φτάσαμε μέχρι το σημείο εκείνο που κρίναμε, ότι «το σχοινί δεν αντέχει άλλο», συμβιβαστήκαμε αποδεχόμενοι το 3ο μνημόνιο, ανοίγοντας όμως παράλληλα το δρόμο για το κούρεμα ή την επιμήκυνση του χρέους.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει αναγνωριστεί πλέον διεθνώς, ότι δεν είναι βιώσιμο, σε αντίθεση με όσους υποστήριζαν το αντίθετο, προκειμένου να δικαιολογήσουν την πολιτική τους. Με βάση τη νέα συμφωνία, η αναδιάρθρωσή του, που αποτελεί την θεμελιώδη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης – τον Νοέμβρη του 2015 – εξάλλου η βιωσιμότητα του αποτελεί προϋπόθεση στη συμφωνία και δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων θεσμών.

● Οι διεκδικήσεις, η αναζήτηση της αλήθειας για το χρέος
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε θέσαμε το ζήτημα των «Γερμανικών αποζημιώσεων και της επιστροφής των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών» το ζήτημα της «Αλήθειας για το δημόσιο χρέος», όπως και το μεγάλο θέμα της «Υπαγωγής της χώρας στο Δ.Ν.Τ. και το μνημόνιο» – ζητήματα ταμπού για τους «συνήθεις» κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και κομματικούς φορείς.

● Τα βασικά νομοσχέδια
Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά, στην «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» – δόθηκε η δυνατότητα σε ορισμένα από τα θύματα της κρίσης να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως ηλεκτρικό, επιδότηση ενοικίου, κάρτα δια εξασφάλιση τροφής και βασικών αγαθών.
Το νσχ για την «αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος Ελλήνων πολιτών» – επαναπροσλήφθηκαν όσοι βρέθηκαν στο δρόμο εξ΄ αιτίας μιας άθλιας μνημονικής πολιτικής και συνάμα ηλίθιας οικονομικής πολιτικής.
Το νσχ για την «αποσυμφόρηση των φυλακών» – ο Σάββας Ξηρός βρίσκεται ακόμη στη φυλακή και όχι στο σπίτι του, όπως μας είχαν κατηγορήσει, ο δε Παπαγεωργόπουλος είναι έξω, επειδή τα «ισόβια» έγιναν «12 χρόνια» και όχι εξαιτίας του νέου νόμου!
Το νσχ για την «επανεκκίνηση της οικονομίας», γνωστό ως νομοσχέδιο των 100 δόσεων – ρυθμίστηκαν οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που βρέθηκαν ξαφνικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να ανακτήσουν τη δυνατότητα άσκησης εργασίας.
Το νσχ για την «ιθαγένεια» – πολύ αλλοδαποί συμπολίτες μας, νέοι άνθρωποι, που ζουν χρόνια στην Ελλάδα κατοχύρωσαν δικαιώματα, που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την κοινή λογική, δικαιούνται.
Το νσχ για το «μικρό φορολογικό» – δόθηκε η δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποπληρωθούν χρόνιες οφειλές πολλών δεκαετιών προς το δημόσιο, αποφέροντας σημαντικά ποσά στο κράτος και ταυτόχρονα απαλλαγή από το καθεστώς ομηρίας των οφειλετών.
Το νσχ για τη «επαναλειτουργία της Ε.Ρ.Τ.» – αποκαταστάθηκε η ενημέρωση των ελλήνων πολιτών (θεμέλιο της δημοκρατίας), από την προκλητική μονομέρεια και τις σκοπιμότητες του καρτέλ της ιδιωτικής T.V. και ραδιοφωνίας.
Το νσχ για τους Α.Μ.Ε.Α. – ανακούφισε τους ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες και τις οικογένειές τους, στο βαθμό που η παρούσα συγκυρία το επιτρέπει.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την «επαναλειτουργία της Ε.Β.Ζ.» – δόθηκε η δυνατότητα στη χώρα να αξιοποιήσει τα εργοστάσια ζαχάρεως, διασφαλίζοντας εργασία σε εργαζόμενους και διέξοδο στους τευτλοπαραγωγούς.

► Ξαφνικά όλα τα παραπάνω νομοθετήματα επισκιάστηκαν από την ψήφιση του 3ου μνημονίου, αλήθεια ποιος θα υπερασπιστεί την εφαρμογή τους;

● Ανάπτυξη, ΕΣΠΑ περιόδου 2007 – 2013
Το αίτημα για παράταση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 είχε διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, από κοινού με άλλα οκτώ κράτη/μέλη, ήδη έχει εγκριθεί με 100% χρηματοδότηση από την Ε.Ε. εξασφαλίζοντας ρευστότητα 2 δις ευρώ, ώστε να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα τα έργα. Όσο για το επόμενο, νέο ΕΣΠΑ, θα κατανεμηθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 65%, σε δράσεις που αφορούν στους μικρομεσαίους επαγγελματίες, και μόνο 35% στα μεγάλα έργα των μεγαλοεργολάβων.
● Πρόσφυγες από την εμπόλεμη ζώνη
Αρκετά με την υποκρισία, όταν πνίγονται 3χρονα παιδιά στο Αιγαίο. Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μαζί με την Ιταλική κυβέρνηση Ρέντσι, φέραμε το θέμα στην Ε.Ε., την ξυπνήσαμε από το λήθαργο, από την πολιτική αφασίας, καταφέραμε να ανοίξουμε τα σύνορα της Ευρώπης στους πρόσφυγες, η τραγωδία της προσφυγιάς δεν αντιμετωπίζεται με στρουθοκαμηλισμό.-

● Οι εκλογές της 20/9/2015

► Το βασικό ζητούμενο της εκλογικής διαδικασίας αφορά, στην ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης που θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα, μεγάλη η πρόκληση, μεγάλη και η τιμή, για όσους στη ζωή τους έμαθαν να υπηρετούν.

► Η σύντομη θητεία της κυβέρνησης μας ολοκληρώθηκε, χωρίς υποψία, χωρίς οσμή σκανδάλου, για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου.
● Οι στόχοι
▪ Ο σημαντικότερος παράγοντας για επιτυχή έκβαση της τριετούς προσπάθειας που ξεκινά, αφορά στη ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους και στη διασφάλιση προϋποθέσεων σταδιακής μείωσης του. Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχιστεί η επίπονη προσπάθεια του ελληνικού λαού με το χρέος να αυξάνεται – αντί να μειώνεται – όπως συνέβη τα τελευταία πέντε χρόνια.
▪ Διασφάλιση όρων επιβίωσης στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που απώλεσαν κάθε δυνατότητα απασχόλησης.
▪ Προστασία του κοινωνικού ιστού, ρύθμιση «κόκκινων δανείων» που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, και στην υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα.
▪ Πλήρης έλεγχος και τιμωρία όσων έβγαλαν παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, ήδη η διερεύνηση μερικών μόνο υποθέσεων της λίστας απέφερε αρκετά εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο.
▪ Διεκδίκηση των οφειλομένων από τους καναλάρχες – άμεση ψήφιση από τη βουλή του ήδη κατατεθέντος σχετικού νομοσχεδίου.
▪ Σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με απόλυτο σεβασμό στη σύνθεση που ο ελληνικός λαός θα καθορίσει με την ψήφο του στις επικείμενες εκλογές.

Είναι προφανές, ότι οι παραπάνω στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν με τους εκπροσώπους του παλιού και διεφθαρμένου συστήματος, η πολιτική τους ομηρία είναι δεδομένη, εξάλλου είναι ολοφάνερο, πως γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, σύσσωμο το μιντιακό – οικονομικό κατεστημένο τους στηρίζει. Που υπάρχει ελπίδα σ΄αυτό;
Δεν θα τους περάσει όμως, ο ελληνικός λαός απαιτεί απονομή δικαιοσύνης, απαιτεί να πληρωθεί το τίμημα της αδικίας που επί σειρά ετών υπέστη.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Ημαθιώτικο λαό, για την μεγάλη τιμή που μου έκανε, να υπηρετήσω την πατρίδα μας από αυτή την εξαιρετική θέση ευθύνης.
Βέροια 14/9/2015

Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
Υποψ. Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

banner-article

Ροη ειδήσεων