Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Μεσαιωνικές μουσικές της Μεσογείου με τους Ex Silentio, υπό το φως της πανσελήνου, στις Αιγές

Δήμητρα Σμυρνή

Μια ιδιαίτερα ποιοτική βραδιά πρόσφεραν στο κοινό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η ΚΕΠΑ Βέροιας, με την ευκαιρία της αυγουστιάτικης πανσελήνου, χθες 29/8/’15, στις Αιγές.

Δίπλα στους Μακεδονικούς Τάφους, με σαφή την υπόμνηση των συνεκτικών δεσμών του παρόντος με το παρελθόν, στο φως της πανσελήνου, σε μια ατμόσφαιρα διάφανη και υποβλητική, το μουσικό σύνολο Ex Silentio μετέφερε το κοινό στο Μεσαίωνα και τη μουσική του.

Τραγούδια της Μεσογείου, άλλοτε με έντονα τα μουσικά χαρακτηριστικά της Δύσης –τα περισσότερα- και άλλοτε της Ανατολής, έδεσαν σ’ ένα σύνολο, όπου ο χρόνος και ο χώρος τα προσδιόρισαν γοητευτικά.

mesaionikes-mesogeio-smyrni-ex-silentio-aiges9Ταξίδια μουσικά στις Αυλές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, τροβαδούροι που υμνούν την Παναγία ή τις περισσότερες φορές τον έρωτα, ήχοι μακρόσυρτοι του αραβικού κόσμου και σεφαραδίτικοι καημοί κι ύστερα, κλείνοντας, μνήμες μουσικές από τον ελλαδικό κόσμο…

Οι Ex Silentio καλλιτέχνες αλλά και επιστήμονες στο χώρο τους, ζωντάνεψαν την εποχή με όργανα αντίγραφα των πρωτότυπων, όπου ο ήχος της βιέλας σε αρμονία με τα φλάουτα και το κανονάκι, ακομπανιάριζαν τη φωνή, εκμηδενίζοντας χιλιομετρικές και χρονικές αποστάσεις.

Ένας τεράστιος κύκλος η Μεσόγειος με τους λαούς της και αιώνια πάντα η έκφραση των συναισθημάτων τους με τη μουσική.

Εξαιρετική η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, που ερμήνευσε τα τραγούδια, συνδυάζοντας μια κρυστάλλινη φωνή με μια δυνατή εκφραστική παρουσία, βιρτουόζοι, ο καθένας στο όργανό του, οι Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτα και μουσική διεύθυνση), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα) και Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι).

Μια βραδιά που ικανοποίησε απόλυτα.

mesaionikes-mesogeio-smyrni-ex-silentio-aiges8mesaionikes-mesogeio-smyrni-ex-silentio-aiges3mesaionikes-mesogeio-smyrni-ex-silentio-aiges2mesaionikes-mesogeio-smyrni-ex-silentio-aiges4mesaionikes-mesogeio-smyrni-ex-silentio-aiges5mesaionikes-mesogeio-smyrni-ex-silentio-aiges7mesaionikes-mesogeio-smyrni-ex-silentio-aiges11mesaionikes-mesogeio-smyrni-ex-silentio-aiges12

banner-article

Ροη ειδήσεων