Τριαντάφυλλο γλυκό Ικαρίας

γλυκό τριαντάφυλλο1

Το Τριαντάφυλλο Ικαρίας είναι το γνωστό γλυκό κουταλιού με την ιδιαίτερη γεύση και την οσμή τριαντάφυλλου. Γραπτές μαρτυρίες δεν υπάρχουν για το γλυκό αυτό, αλλά η προφορική παράδοση τοποθετεί την αρχή της κατασκευής του στην Μικρά Ασία.

Στην Ελλάδα, η παρασκευή αυτού του γλυκού άρχισε στην Ικαρία και χρονολογείται στη δεκαετία του '30 στα νοικοκυριά. Η βιοτεχνική παραγωγή του γλυκού, άρχισε το 1950 στον Άγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού.

Τα τριαντάφυλλα συλλέγονται τον Μάιο από τις αγριοτριανταφυλλιές (αυτοφυής θαμνώδης βλάστηση) που βρίσκονται στις πλαγιές της νότιας Ικαρίας.

Σημειώνεται ότι το τριαντάφυλλο Ικαρίας έχει και αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Γλυκό-τριαντάφυλλο-8· Μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα νωρίς το πρωί, όταν το άρωμά τους είναι πιο έντονο και τα πέταλα τρυφερά. Αφαιρούμε με προσοχή τα πέταλα.

· Πλένουμε με απαλές κινήσεις τα ροδοπέταλα και με ένα ψαλίδι αφαιρούμε το κάτω μέρος που είναι το άσπρο και πικρίζει.
· Τα ζυγίζουμε, και σε 250 γραμμάρια πέταλα προσθέτουμε 1 κιλό ζάχαρη.
· Τρίβουμε με τις παλάμες τα πέταλα και τη ζάχαρη, βάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε για 3-4 ώρες.
· Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε το γλυκό σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά, απαλά, γιατί κολλάει εύκολα και το παρακολουθούμε γιατί «δένει» αρκετά γρήγορα.
· Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Όταν μια σταγόνα από το σιρόπι έχει γίνει συμπαγής, «στέκεται», κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά.
· Αν επιθυμούμε να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο για πιο έντονο άρωμα, το κάνουμε όταν το γλυκό έχει κρυώσει και το αναμιγνύουμε με απαλές κινήσεις.
- 250 γραμμάρια ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 δοσομετρική κούπα νερό (250 ml)
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 ως 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο (προαιρετικά)
glyko-triantafyllo-007

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 29770 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια