Αγροτικά Οικονομία

Ανεβαίνει απαγορευτικά το κόστος στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή

Πέραν του ότι η αύξηση του κόστους θα μετακυλιστεί   στην κατανάλωση, τίθεται και το ερώτημα κατά πόσο οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα είναι πλέον βιώσιμες.

Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν από κυβερνητικά στελέχη προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τελικά μια σειρά προϊόντα απαραίτητα για την παραγωγή αλλά και υπηρεσίες εντάχθηκαν στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, στο 23%.

Συγκεκριμένα τα λιπάσματα, οι σπόροι για καλλιέργειες, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα καθώς επίσης και οι ζωοτροφές και το ζωικό κεφάλαιο (άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα) αλλά και η παροχή γεωργικών υπηρεσιών μετατάχτηκαν τελικά στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, 23%, όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο του ψηφισµένου πολυνομοσχεδίου, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο που είχε δοθεί στη δηµοσιότητα, ο ΦΠΑ σε όλα τα αγροεφόδια φαινόταν αμετάβλητος στο 13%.

Εκτός από τα εφόδια, στο 23% µμετατάσσεται και το µμοσχαρίσιο κρέας (13% στην αρχική διάταξη), η ζάχαρη, το ξίδι καθώς και όλα τα συσκευασμένα και µμεταποιημένα τρόφιμα εκτός από γάλα, ελαιόλαδο και ζυμαρικά.

Στο 13% θα παραµείνουν όλα τα γαλακτοκοµικά προϊόντα και τα γιαούρτια, ανεξάρτητα αν περιλαµβάνουν ζάχαρη ή φρούτα.

Τέλος σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα η ΠΑΣΕΓΕΣ,
η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 280 περίπου εκατ. ευρώ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας