Απόψεις Πολιτική

Η επιστολή Τακαλώτου, το ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος και η εγχώρια κατανάλωση

Δια χειρός Αλιθέρση

Κι ενώ τα γεγονότα τρέχουν, το τι παρουσιάζεται για κατανάλωση στην ελληνική κοινωνία από την κυβέρνηση αλλά και από τα συγκροτήματα του τύπου προφανώς και δεν έχει καμιά σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα.
Είναι ολοφάνερο ότι πάμε σ’ ένα τρίτο μνημόνιο, πιο σκληρό, που θα διαλύσει ό,τι προσπαθεί αυτή τη στιγμή να σταθεί όρθιο. Επίσης, είναι γνωστό ότι τα κόμματα που κυβερνούν πήραν ψήφο, επειδή, όπως έλεγαν, θα έσχιζαν τα δυο προηγούμενα μνημόνια.

Ο ελληνικός λαός σε μια δυνατότητα που του δόθηκε με το πρόσφατο δημοψήφισμα είπε ΟΧΙ στα μνημόνια. Όχι στη συνέχιση της λιτότητας. Είπε να πληρώσουν, τώρα, αυτοί που αύξησαν, εν μέσω “κρίσης”, σκανδαλωδώς τις ήδη μεγάλες και προκλητικές τους περιουσίες.

politiki-i-epistoli-takalotou-to-ochi-tou-dimopsifismatos-kai-i-egchoria-katanalosi3Δεν είναι της στιγμής να ψάξει κανείς το λόγο, αν και είναι φανερός, γιατί και πώς προκλήθηκε το δημοψήφισμα. Όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν τους βγήκε. Οι μεν “εταίροι” της ΕΕ πίστεψαν, ασκώντας ασφυκτική πίεση στον ελληνικό λαό, ότι θα αποσπάσουν ένα ΝΑΙ ραγιάδων, η δε κυβέρνηση, αν κρίνουμε απ’ τη συνέχεια, θα βολευόταν με ένα ανεμικό ΟΧΙ.

Η συνέχεια δεν είναι άλλη από το αίτημα της κυβέρνησης, χωρίς να φαίνεται ότι οι δανειστές το επιβάλλουν, για ένα τρίτο μνημόνιο, που είναι άγνωστο ακόμη πώς τελικά θα ονομαστεί. Ύστερα απ’ αυτό το αίτημα ηρέμησαν τα συγκροτήματα του Τύπου που έκαναν απέλπιδα προσπάθεια για το ΝΑΙ. Ξέρουν ότι υπάρχει πλέον πολύ ψωμί και υποστηρίζουν τώρα ανεπιφύλακτα το κυβερνητικό αίτημα, κρατώντας πάντα πισινή, μέχρι να μπουν οι υπογραφές και να… “νομιμοποιηθεί”, απ’ την “αριστερά” τώρα, η συνέχιση του μαρτυρίου που περνά ο ελληνικός λαός!

politiki-i-epistoli-takalotou-to-ochi-tou-dimopsifismatos-kai-i-egchoria-katanalosi2Όμως, επειδή πρέπει, όσο γίνεται, να καλμάρουν την κοινή γνώμη, πλασάρουν το γνωστό και τετριμμένο -ως ειδοποιό διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων μνημονίων και αυτού που έρχεται- ότι τώρα θα πληρώσουν οι πλούσιοι ή καλύτερα και οι πλούσιοι!

Εδώ τα πράγματα ξεκαθαρίζουν με την επιστολή Τσακαλώτου, που απηχεί φυσικά τις κυβερνητικές θέσεις, προς τους δανειστές της ΕΕ. Η εν λόγω επιστολή, είναι σύντομη, μόλις τετρακοσίων λέξεων, ξεκάθαρη και σαφής! Η κυβέρνηση ζητάει νέο δάνειο και τρίτο μνημόνιο! Στα επίσημα κείμενα, προς τους αποδεδειγμένα πλέον στον κοινό νου στυγνούς κοινούς εκβιαστές, που μόνο κατ΄ ευφημισμόν μπορεί κανείς να τους αποκαλέσει… “εταίρους”, δεν χωράνε ούτε διγλωσσίες ούτε πολιτικαντισμοί. Αυτά είναι για τον απλό λαό!

Σ’ αυτό το κείμενο υποτέλειας και ραγιαδισμού η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για δύο σκοπούς:

“Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί, ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα”, αναφέρεται στην επιστολή.

Είναι αυτονόητο μ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κι άλλο το δημόσιο χρέος, κι αυτό το δάνειο πιστώνεται και πάλι στον ελληνικό λαό, ενώ για μια ακόμα φορά προκλητικότατα θα στηριχτούν οι τραπεζίτες και οι |”εθνικοί” εργολάβοι. Είναι γνωστό ότι μόνο οι τραπεζίτες, τα πέντε τελευταία χρόνια, πήραν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 260 δις ευρώ και τώρα ετοιμάζονται να εισπράξουν κι άλλα, χωρίς κανείς, από τους τωρινούς, να μπαίνει στον κόπο να τους ρωτήσει τι έγιναν αυτά και λεφτά.

politiki-i-epistoli-takalotou-to-ochi-tou-dimopsifismatos-kai-i-egchoria-katanalosi4Στη συνέχεια, η επιστολή αναφέρει: “αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:
-Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
-Μέτρων που σχετίζονται με τις συντάξεις”

Κι ενώ εκφράζει ευχή για μείωση, κούρεμα, του χρέους, αναλαμβάνει για μια ακόμα φορά τη δέσμευση στους τοκογλύφους-δανειστές της ΕΕ, ότι θα είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της!

“… η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε, το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως.”

Αν και για την εγχώρια κατανάλωση διοχετεύουν άλλα, είναι σαφές ότι το εκκωφαντικό ΟΧΙ μεταμορφώθηκε από την κυβέρνηση και τα λοιπά μνημονιακά κόμματα, σε ένα ραγιάδικο ΝΑΙ!

Σήμερα όμως, κατά μείζονα λόγο, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε! Και είναι αυτονόητο ότι ποτέ δεν θα συμφωνούσαν με τα μέτρα εκείνοι που υποτίθεται ότι θα… “πληρώσουν”!

ΥΓ. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τις προτάσεις της κυβέρνησης, για το νέο μνημόνιο, που κατατέθηκαν τα ξημερώματα στη Βουλή στην… αγγλική γλώσσα!

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που απέστειλε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ESM:

«Αγαπητέ Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντή

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας («η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα»), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης ESM δεδομένου του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση («Δάνειο» ή «Πρόγραμμα») με περίοδο διαθεσιμότητας τριών ετών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 στις Κατευθυντήριες Γραμμές των Δανείων. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του Mεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:
-Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
-Μέτρων που σχετίζονται με τις συντάξεις

Θα συμπεριλάβουμε επίσης επιπλέον ενέργειες που η Δημοκρατία θα αναλάβει ώστε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει περαιτέρω την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου, θα ορίσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς για να παρουσιαστεί στο Eurogroup.

Μαζί με τα ανωτέρω αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος ή και νωρίτερα να αποκτήσει ξανά πλήρη πρόσβαση στις αγορές ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της αλλά και να αποκτήσει διατηρήσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση.

Ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως.

Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται το κατεπείγον του αιτήματός μας δεδομένων του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επικείμενων υποχρεώσεων αλλά και της εκπεφρασμένης πρόθεσής μας να αποπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης σεβόμενη τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.

Αυτή η επιστολή υπερισχύει της προηγούμενης με ημερομηνία 30 Ιουνίου»politiki-i-epistoli-takalotou-to-ochi-tou-dimopsifismatos-kai-i-egchoria-katanalosi5

 

banner-article

Ροη ειδήσεων