Κόσμος

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ, παρουσία Γιούνκερ, πριν τη Σύνοδο

Ellada-tsipras-merkel-giounker

Με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών και την τροποποιημένη πρόταση Γιούνκερ της 26ης Ιουνίου, βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης. Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Μέρκελ και Ολάντ, παρουσία Γιούνκερ.

Προσερχόμενη στη συνάντηση, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι μετά το δημοψήφισμα δεν υπάρχει ακόμα η βάση για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα από τον ESM.

Η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ευθύνη σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντικά, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, πρόσθεσε.

«Δεν είναι πλέον ζήτημα εβδομάδων, αλλά ζήτημα ημερών» προειδοποίησε η Μέρκελ και σημείωσε ότι περιμένει να ακούσει τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν από την Ελλάδα σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις.

Σημείωσε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και τόνισε ότι είναι σημαντικό να δείξει η Ευρώπη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν γίνεται κάθε τρεις μήνες να συζητάει η Ευρώπη για αυτό το θέμα.

Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και με υπευθυνότητα για να υπερβούμε μια και καλή τη δύσκολη κατάσταση, σημείωσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενος στη συνάντηση, σημείωσε ότι οι ξένοι ηγέτες περιμένουν να ακούσουν τι έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος.

Η πρόταση που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην τελευταία πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 26 Ιουνίου, αλλά με ορισμένες αλλαγές.

Να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ζητούν να συμφωνηθεί ένα «πρόγραμμα-γέφυρα», και όχι ένα διετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει ορισμένα από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, δείχνοντας την πρόθεσή της για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Μέσω αυτού του «προγράμματος-γέφυρα» θα ανοίξει προσωρινά η στρόφιγγα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και θα διασφαλιστούν τα 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ομολόγου που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το οποίο λήγει στις 20 Ιουλίου.

http://news.in.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας