Πολιτισμός

Συνάντηση Τζιτζικώστα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη

ellada-tzitzi-xidakis

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Μαρία Βλαζάκη και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Παναγιώτη Δούρο είχε σήμερα στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερη από μια ώρα και συζητήθηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση του Πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία. Κυρίαρχα ζητήματα που εξετάστηκαν ήταν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης στις Σέρρες, αλλά και ο σχεδιασμός των έργων στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΣΕΣ 2014 – 2020.

Αναφορικά με τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «στο σταθμό Βενιζέλου υπάρχει πράγματι ένα πρωτοφανές εύρημα, που καταδεικνύει και αναδεικνύει την ιστορία και τον πλούτο αυτής της περιοχής και όλης της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα επισήμανα στον Υπουργό ότι το έργο του μετρό πρέπει να τρέξει γρήγορα. Δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να περιμένει άλλο. Οι πολίτες, οι επιχειρηματίες, τα καταστήματα δεν αντέχουν. Τα λουκέτα ακολουθούν το ένα το άλλο με ταχύτατους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα και μια από τις κύριες αιτίες είναι οι καθυστερήσεις στο έργο του μετρό. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για το σταθμό Βενιζέλου, η οποία θα φέρει γρήγορα το μετρό στις ράγες και ταυτόχρονα θα σέβεται και θα αναδεικνύει την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου».

Από την πλευρά του ο κ. Ξυδάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα ευρήματα και τόνισε ότι, «αναδεικνύεται η αρραγής ιστορική συνέχεια 2.000 ετών αυτής της πόλης. Πρέπει να απεμπλακεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση των ανασκαφών στην ολοκλήρωση της γραμμής του μετρό, για να πάρει ανάσα η πόλη και επίσης είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε πως μπορούμε να αναδείξουμε μια μοναδική αρχαιολογική πλάζα που θα δείξει την τεράστια ιστορική αξία και συνέχεια της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική βυζαντινή πόλη στον ευρωπαϊκό χώρο κι αυτό που βρέθηκε στο σταθμό Βενιζέλου είναι το μοναδικό ζωντανό απομεινάρι βιωματικής σχέσης με την ιστορία, που μπορεί να ανοίξει άλλες προοπτικές για την πόλη. Μόνο η Ρώμη έχει τέτοια υπαίθρια σημεία που την καθιστούν παγκόσμιο πόλο. Δεν ανοίγουμε κανένα νέο θέμα, προσπαθούμε να κλείσουμε θέματα, να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να προχωρήσει ταχύτερα το έργο. Σκέψη μου -δεν είναι απόφαση- είναι να απεμπλακεί και να επιταχυνθεί το έργο. Ενδεχομένως να πρέπει προσωρινά να παρακαμφθεί ο σταθμός για να συνεχιστεί κανονικά η κατασκευή της γραμμής. Είναι μια σκέψη και υπάρχει και μια εργασία της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.

Θα σταθμίσουμε τα οφέλη. Τα οφέλη σε αυτή την πρώτη φάση εκτιμούμε ότι είναι να απεμπλακεί το έργο και να εμφανιστεί κάτι πολύ πιο πολύτιμο, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, από έναν σταθμό».

Σε ό,τι αφορά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι και η νέα ηγεσία του Υπουργείου στηρίζει την προσπάθεια ανάδειξης της Αμφίπολης. «Η Αμφίπολη είναι ένα μοναδικό οικουμενικό μνημείο το οποίο πρέπει να αναδειχθεί. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε χρήματα από το ΣΕΣ 2014 – 2020 και χαίρομαι που και η ηγεσία του Υπουργείου ξεκαθαρίζει ότι βούλησή της είναι να στηριχθεί και να αναδειχθεί η Αμφίπολη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η πρώτη μου επίσκεψη στην ελληνική επικράτεια με την ανάληψη των καθηκόντων μου ήταν η Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος Περιφερειάρχης που επισκέφθηκα ήταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας και η πρώτη αρχαιολογική τοποθεσία μείζονος σημασίας ήταν η Αμφίπολη. Χρειάζεται ολιστική παρέμβαση στην Αμφίπολη, ως μνημείο, που είναι μέρος ενός πλουσιότατου συνόλου μνημείων και μιας περιοχής άφταστου φυσικού κάλλους. Σε συνεργασία θα κάνουμε μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση μέσα από ένα master plan για την ανάδειξη της Αμφίπολης. Έχουμε συναντίληψη με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υπαγορεύεται και από τη στρατηγική για αξιοποιήσεις και αναδείξεις των χώρων τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, ώστε ο Πολιτισμός να είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού.

Για τη διαχείριση των προτεραιοτήτων Πολιτισμού στο ΣΕΣ 2014 – 2020 και τους βασικούς άξονες προς χρηματοδότηση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «συμφωνήσαμε με τον Υπουργό ότι προτεραιότητές μας στη νέα Προγραμματική Περίοδο είναι να υποστηριχθούν όλοι οι θεσμοί και οι δομές πολιτισμού που στηρίζονται κι από το τρέχον ΕΣΠΑ, να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Όρους, όπως και ο σύγχρονος πολιτισμός και τα μνημεία σε όλη την Κεντρική Μακεδονία».

«Υπάρχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έργων πολιτισμού με τα οποία προσπαθούμε να αναδείξουμε πολιτιστική κληρονομιά, να συνεχίσουμε την υποστήριξη στις πολιτιστικές δομές και το μεγάλο απόθεμα του Αγίου Ορους μέσα στο σχεδιασμό μας. Η καινούργια αντίληψη είναι να αναδείξουμε την κληρονομιά μας και ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε το σύγχρονο πολιτισμό με αναπτυξιακή διάσταση», είπε ο κ. Ξυδάκης.
Οι δυο άνδρες ρωτήθηκαν μάλιστα και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους «θεσμούς».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι, «η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Κάνω έκκληση και στις δυο πλευρές να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και να συναντηθούν στο ρεαλισμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για περιπέτειες. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης απάντησε: «Έχουμε μέρες ακόμη μπροστά μας. Η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είναι μία συμπαγής για να μας πιέζει ή να μας χαλαρώνει. Όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται κάποιες φωνές λογικής για να φτάσουμε σε μια συμφωνία με αμοιβαίο όφελος. Γενικά είμαι αισιόδοξος. Όλες οι συζητήσεις που γίνονται έχουν την Ελλάδα εντός του ευρωπαϊκού σχηματισμού».

banner-article

Ροη ειδήσεων