Ρεπορτάζ

Ο λειτουργικός ρόλος του Δικτύου Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής του ΙΝ.Ε της ΓΣΕΕ

Reportage Chalatsis ine gseelog

Στην ενημέρωση εργαζομένων, ανέργων και οικονομικών μεταναστών

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν, σήμερα το μεσημέρι(6-4-15), αναφορικά με τη λειτουργία του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής, για την παροχή υπηρεσιών σε εργαζομένους, ανέργους και οικονομικούς μετανάστες, εκ μέρους του ΙΝ.Ε της ΓΣΕΕ στη Βέροια, οι κ.κ. Παύλος Δραγκόλας Πρόεδρος του ΔΣ του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Στέλα Μπαρμπαρούση Προϊσταμένη του Παραρτήματος, Δήμητρα Σιδηροπούλου Επιστημονική Συνεργάτιδα και Δημήτρης Ταχματζίδης, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας.

Reportage Chalatsis ine gseeΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Σύμφωνα με το ΙΝ.Ε., η πληροφόρηση και η συμβουλευτική των εργαζομένων του συνόλου του εργατικού δυναμικού, των πολιτών ευρύτερα, καθίσταται μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων πολιτικής, εξαιτίας των ισχυρών και εκτεταμένων ανατροπών στην οικονομία και την κοινωνία, με επακόλουθο τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, την εντονότερη κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, των συνθηκών και των όρων απασχόλησης, καθώς επίσης τη συνεχή επιδείνωση της λειτουργίας του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης.

Με βάση την παραπάνω κοινή διαπίστωση και στο πλαίσιο της αποστολής και του ρόλου της ΓΣΕΕ, προτάσσεται η συγκρότηση ενός δικτύου συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών με στόχο την παροχή αφενός έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, αφετέρου συμβουλευτικής, διαμεσολάβησης και υποστήριξης σε εργαζόμενους και οικονομικούς μετανάστες, για θέματα εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και για θέματα απασχόλησης και κατάρτισης.

Πρόκειται για μια νέα δραστηριότητα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, μια πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση και τη συμβουλευτική του εργατικού δυναμικού, με έμφαση και προτεραιότητα στους τομείς κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης.

 

Σε ποιους απευθύνεται:
• Εργαζομένους
• Επισφαλείς εργαζομένους
• Ανέργους
• Νέους ανέργους
• Μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων
• Συνδικαλιστικά στελέχη
• Συνδικάτα
• Κοινωνικούς φορείς, επιμελητήρια
• Φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης

Οι υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής έχουν στατικό και δυναμικό χαρακτήρα. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται επιλογή πληροφοριών για ευρεία διάχυση, με κριτήριο επιλογής την επικαιροποίηση ή ανανέωση της πληροφόρησης σε συνάρτηση με τις τρέχουσες εξελίξεις στα πεδία που δραστηριοποιείται το δίκτυο. Παρέχονται, επίσης, βασικές αναλύσεις, αρθρογραφία και ειδήσεις. Η διάχυση των πληροφοριών και των θεμάτων συμβουλευτικής πραγματοποιείται με όλους τους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας (ηλεκτρονικούς και έντυπους).

Στην δεύτερη περίπτωση της δυναμικής διάστασης παροχής των υπηρεσιών πραγματοποιούνται συναντήσεις στις υπηρεσίες του φορέα, με εξειδικευμένα στελέχη, ή διατυπώνονται ερωτήματα με ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας, καθώς επίσης και πραγματοποιούνται επισκέψεις σε χώρους εργασίας, συνδικάτα, δημοτικά καταστήματα και άλλους φορείς. Οι παραπάνω υπηρεσίες προσφέρονται από εξειδικευμένα στελέχη τα οποία αξιοποιούν σύγχρονες μεθόδους και κατάλληλα εργαλεία υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού.

Το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής μέσω των 19 δομών του σε όλη την χώρα, εκτός από τις παρεμβάσεις πληροφόρησης και συμβουλευτικής που υλοποιεί, έως σήμερα έχει απαντήσει σε χιλιάδες ερωτήματα εργαζομένων (τόσο μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, όσο και με την δια ζώσης παρουσία του), ενώ έχει προβεί και στην έκδοση και διακίνηση σημαντικού αριθμού πληροφοριακών και συμβουλευτικών κειμένων, τα οποία αναρτώνται στην ιστοσελίδα του φορέα και αποστέλλονται ηλεκτρονικά σε χιλιάδες εργαζόμενους και φορείς.

ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
Ενδεικτικά οι εργαζόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφόρηση και συμβουλευτική για ένα ευρύ πεδίο θεματικών των εργασιακών σχέσεων της κοινωνικής ασφάλισης και της απασχόλησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Για τις εργασιακές σχέσεις
Άδειες εργαζομένων, θέματα που σχετίζονται με τον χρόνο εργασίας (ωράριο, αργίες, υπερωριακή απασχόληση, πλήρη και μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία), τις συμβάσεις απασχόλησης, την αμοιβή της εργασίας καθώς και την καταβολή επιδομάτων, το διευθυντικό δικαίωμα και τα όρια άσκησής του, την αποζημίωση απόλυσης, τα μέτρα προστασίας του μισθού, τις ενέργειες που μπορεί να προβεί ο εργαζόμενος για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του, ποιες δυνατότητες έχει ο εργαζόμενος έναντι του εργοδότη σε περίπτωση μη καταβολής του μισθού του, τι είναι η επίσχεση εργασίας και πότε ο εργαζόμενος μπορεί να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, τι αναφέρουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ποια μέτρα κατοχυρώνεται η ατομική προστασία εργαζομένων ως προς τη συνδικαλιστική τους δράση.

Για την κοινωνική ασφάλιση
Σε ποια ηλικία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ένας εργαζόμενος, πόσες ημέρες ασφάλισης πρέπει να έχει συμπληρώσει και μέχρι πότε, πως υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης, τα είδη των συντάξεων και τις διαφορές υπάρχουν μεταξύ πλήρους και μειωμένης σύνταξης, τις μεταβατικές διατάξεις, ποια περίοδο καλύπτουν και ποιους αφορούν, τους πλασματικούς χρόνους ασφάλισης, την διαδοχική ασφάλιση, τις παροχές μητρότητας, τις συντάξεις αναπηρίας και τις προϋποθέσεις για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για τα θέματα απασχόλησης
Πολιτικές απασχόλησης, προγράμματα συγκράτησης της απασχόλησης, αντιμετώπιση των διακρίσεων στην αγορά εργασίας, παροχές και επιδόματα προς εργαζόμενους, που μπορεί να απευθυνθεί ένας εργαζόμενος για να λάβει υποστήριξη από συνδικαλιστική οργάνωση (Εργατικό Κέντρο, Σωματείο), ποια τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητας μου, τι αναφέρει το επαγγελματικό περίγραμμα της ειδικότητας μου, πως μπορώ να πιστοποιήσω τις γνώσεις και τις επαγγελματικές μου δεξιότητες, θέματα που αφορούν την επαγγελματική ένταξη και εξέλιξη του εργαζομένου, προγράμματα κατάρτισης, επιμόρφωσης και συμβουλευτικής καθώς και θέματα που σχετίζονται με την επικοινωνία στον χώρο εργασίας, τις συγκρούσεις, την ικανοποίηση από την εργασία, την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, το επαγγελματικό άγχος και ευρύτερα το περιβάλλον εργασίας.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Ερωτήματα
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα στις δομές του δικτύου (συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την αντίστοιχη φόρμα, διαθέσιμη εδώ http://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon/) και αποστέλλοντας την μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση: inediktio@inegsee.gr, μέσω φαξ στον αριθμό 2331024424 και με φυσική παρουσία στην οδό Σωτήρη Πέτρουλα 5, Βέροια. Τα ερωτήματα μπορούν επίσης να υποβάλλονται και από τα ίδια τα σωματεία, σαν φορέας και όχι σαν φυσικό πρόσωπο, για θέματα που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων του σωματείου.
Αποστολή πληροφοριακού και συμβουλευτικού υλικού
Διαθέτοντας τα στοιχεία επικοινωνίας του ο ενδιαφερόμενος (αποστολή μηνύματος inediktio@inegsee.gr ) λαμβάνει είτε σε εβδομαδιαία βάση τις εκδόσεις του Δικτύου, είτε εξειδικευμένα τις εκδόσεις που τον ενδιαφέρουν. Τέλος το πληροφοριακό υλικό αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δικτύου http://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon/ .
Συμμετοχή σε παρεμβάσεις πληροφόρησης και συμβουλευτικής
Κατόπιν συνεννόησης με τους συμβούλους των δομών διοργανώνονται συναντήσεις πληροφόρησης και συμβουλευτικής με καθορισμένο αντικείμενο τόσο στους χώρους της δομής όσο και σε χώρους δουλειάς, σωματείων και φορέων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

Reportage Chalatsis ine gsee4Π. ΔΡΑΓΚΟΛΑΣ
Ο κ. Δραγκόλας έκανε αρχικά μια πρώτη ενημέρωση για τον ιστορικό ρόλο της ΓΣΕΕ και των παραρτημάτων της για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και για τα προγράμματα επιμόρφωσης αναφορικά με τα συμφέροντα των εργαζομένων, σε εργασία, ασφάλιση και συνταξιοδότηση.
Εκτός από τα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, όπου έδωσαν το παρόν τους γνωστά ονόματα, όπως Ρομπόλης – Ρωμανιάς, αλλά και Βαρουφάκης, ως εξωτερικός συνεργάτης, ακολούθησαν τα παραρτήματα των Περιφερειών και μεταξύ αυτών και το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας στη Βέροια, με νυν Πρόεδρο τον ίδιο και πρώην Προέδρους τον Δημήτρη Ταχματζίδη αλλά και τον εκλιπόντα Γιώργο Χριστοδούλου, ο οποίος έδρασε ώστε να έχει το παράρτημα ως έδρα του τη Βέροια.
Όπως σημείωσε ό κ. Δραγκόλας, το παρατηρητήριο δράσης του ΙΝΕ παρακολουθεί τις εκάστοτε κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ώστε να συμβάλει στην ενημέρωση, την κατάρτιση αλλά και την δραστηριοποίηση των εργαζομένων, με πληροφόρηση και συμβουλευτική κάλυψη στην αγορά εργασίας, χωρίς απορίες και ερωτήματα, απαντήσεις στις οποίες δίνει σήμερα το Δίκτυο Πληροφόρησης, είτε δια των γραφείων του ΙΝΕ, είτε μέσω διαδικτύου, με περισσότερους από έναν συνεργάτες στην Περιφέρεια, δια των εργατικών κέντρων και δι’ ερωτηματολογίων για λογαριασμό των εργαζομένων. “…Ό,τι δεν μπορεί να απαντηθεί από εδώ θα ζητούνται απαντήσεις από τα κεντρικά της ΓΣΕΕ. Όπου δεν υπάρχουν Εργατικά Κέντρα, η διαδικασία θα προωθείται δια των Δήμων. Η ΓΣΕΕ καλύπτει όλα αυτα. Δεν χρειάζεται οι εργαζόμενοι να επισκεφτούν τις δομές, αν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΓΣΕΕ, για εργατικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Η παροχή υπηρεσιών αναφορικά με τα παραπάνω, είναι εντελώς δωρεάν…”, είπε ο κ. Δραγκόλας και πρόσθεσε ότι όσον αφορά τα γραφεία του παραρτήματος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, θα μεταφερθούν στο κέντρο της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον κ. Δραγκόλα, το 70% εργαζομένων και ανέργων δε γνωρίζουν το πώς αμείβονται και το δυναμικό ρόλο των συνδικάτων στη διαμόρφωση των συνθηκών εργασίας και ασφάλισης. “…Μέχρι και τα Υπουργεία επικαλούνται έρευνες και μελέτες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ…”, είπε χαρακτηριστικά.

Reportage Chalatsis ine gsee2Δ. ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ
Ο κ. Ταχματζίδης τόνισε ότι το ΙΝΕ έχει αφήσει το στίγμα του στην περιοχή μας, από την εποχή που εκπονήθηκε πριν τρία χρονια μελέτη αναφορικά με τα επίπεδα της τοπικής ανεργίας, όπως επίσης και μέσα από μια μελέτη για την κονσερβοποιία, που ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε. Ζήτησε δε, την ανάδειξη των δυνατοτήτων του παραρτήματος δια των ΜΜΕ.

Reportage Chalatsis ine gsee5ΣΤ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ
“…Το Δίκτυο Προβολής δεν είναι μια αποσπασματική ενέργεια, αφού φέρει τεχνογνωσία 20 ετών, σε επίπεδο επικράτειας, με εξειδικευμένο προσωπικό, πάνω σε όλα τα προγράμματα που τρέχουν…”, ανέφερε η κ. Μπαρμπαρούση και πρόσθεσε ότι το δίκτυο δεν υλοποιεί μονομερώς τις δράσεις του αλλά φροντίζει για όλο το πακέτο επιμόρφωσης των εργαζομένων ή των ανέργων που απευθύνονται σε αυτό και έχει την προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε εποχές με τα κοινωνικά τους προβλήματα.
“…Η ενημέρωση παρέχεται on line σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσα από τις γραμμές επικοινωνίας, την ιστοσελίδα και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο…”, κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι το δίκτυο παρεχει συμβουλευτική κάλυψη πάνω στο τρίπτυχο: εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλιση και απασχόληση.

Reportage Chalatsis ine gsee23Δ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Καινοτομία στις δράσεις με αιχμή του δόρατος τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, χαρακτήρισε τη λειτουργία του Δικτύου η κ. Σιδηροπούλου, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή ειδικών νομικών συμβούλων στη διεκπεραίωση της διαδικασίας ενημέρωσης – απάντησης ερωτημάτων δια του ΙΝΕ στην Αθήνα.

banner-article

Ροη ειδήσεων