Τοπικά

Σύσκεψη Καλαϊτζίδη – Φούχτελ, στο Βερολίνο

Topika Kalaitzidis Fouxtel

Για αναπτυξιακά ζητήματα της Ημαθίας

Ανακοίνωση του γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ.Κώστα Καλαϊτζίδη πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2015, ενημερωτική σύσκεψη με τον εντεταλμένο της ελληνογερμανικής συνέλευσης και κοινοβουλευτικό υφυπουργό της ΟΔΓ κ.Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των σημαντικών επαφών που είχε ο κ.αντιπεριφερειάρχης, στο περιθώριο της διεθνούς εκθέσεως φρούτων Fruit Logistica της Γερμανικής πρωτεύουσας, στην οποία και παραβρέθηκε κατά το τριήμερο 4 έως και 6 Φεβρουαρίου.

Στην συνάντηση, η οποία διήρκησε πάνω από 2 ώρες, τέθηκε από τον κ.αντιπεριφερειάρχη ολοκληρωμένη ατζέντα αναπτυξιακών ζητημάτων, που αφορούν την Π.Ε Ημαθίας, με πεδία δράσης τον τουρισμό, την γεωργία, την αμπελουργία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ.Καλαϊτζίδης επιβεβαίωσε στον κ.Φούχτελ την πρόθεση του για συνεχή συνεργασία και επαφή, των πρωτοβάθμιων αυτοδιοικήσεων και των επαγγελματικών φορέων της Ημαθίας με την «ελληνογερμανική συνέλευση», ώστε να υπάρξουν άμεσα και αμφίδρομα οφέλη, ενώ επεσήμανε τα σημαντικά τουριστικά σημεία της Περιφερειακής Ενότητας, με πρώτο τις Αιγές, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν κομβικό σημείο προσέλκυσης των Γερμανών τουριστών.

Στο ζήτημα της γεωργικής συνεργασίας προτάχθηκε, μεταξύ άλλων, από τον κ.Καλαϊτζίδη η δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας και η κοινή πρακτική άσκηση Ελλήνων και Γερμανών αγροτών.

Σημαντικό θέμα της συζητήσεως ήταν επίσης η στενότερη συνεργασία στο επίπεδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τον κ. αντιπεριφερειάρχη να ενημερώνει τον κ.Φούχτελ ότι είναι στα άμεσα σχέδια του η διενέργεια διεθνούς αναπτυξιακού forum στην Ημαθία, με τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων, που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και των επιμελητηρίων και των ενώσεων της Ημαθίας, με τα αντίστοιχα τους γερμανικά, πρόταση που αποδέχθηκε ο κ.Φούχτελ.

Στην τοποθέτηση του ο Γερμανός υφυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη του χαρά για την επίσκεψη, επισημαίνοντας ότι είναι πρώτη φορά που τον επισκέπτεται Έλληνας αντιπεριφερειάρχης, καταθέτοντας του ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή του, ενώ ζήτησε από τον κ.Καλαϊτζίδη να μεταφέρει τους θερμούς του χαιρετισμούς στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο διατηρεί άριστες συνεργατικές σχέσεις.

« Ευχαριστώ θερμά τον κ.Φούχτελ για την συνάντηση που πραγματοποιήσαμε. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να τα πούμε στην Ημαθία. Η δική μου, διαχρονική στόχευση, είναι η υποβοήθηση των βασικών αναπτυξιακών πυλώνων του τόπου μας. Από την μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα, τον τουρισμό, την «πράσινη» ενέργεια,την διαχείριση-αξιοποίηση των απορριμμάτων, την καινοτομία, τον πολιτισμό μας. Με πρωταρχικό κύτταρο την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού, όλης της Ημαθίας» τόνισε σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη με τον κ. Φούχτελ, ο κ.Καλαϊτζίδης.

banner-article

Ροη ειδήσεων