Γράμματα & Τέχνες

Έκρηξη χρωμάτων και φαντασίας σε γιορτινή ατμόσφαιρα

2014-12-13-Politismos-smirni-forma5

Πάνω από 100 καλλιτέχνες στην έκθεση «Μικρής Φόρμας» στη «Γκαλερί Παπατζίκου»

Όπως κάθε χρόνο, η «Γκαλερί Παπατζίκου» συγκεντρώνει πλήθος καλλιτεχνών, που με ποικιλία έργων τους συμμετέχουν στην έκθεση «Μικρής Φόρμας», για όγδοη συνεχή χρονιά.

2014-12-13-Politismos-smirni-forma8Η έκθεση ξεκίνησε σήμερα, 14 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου.

Το ύφος της έκθεσης αποπνέει φως και χαρά, καθώς οι ατομικές καλλιτεχνικές δημιουργίες, δοσμένες με φαντασία και χρώμα, κινούνται σε μια πλατιά γκάμα θεμάτων, υλικών, αλλά και προσεγγίσιμων τιμών.

2014-12-13-Politismos-smirni-forma14Η πρώτη αίσθηση που έχει κανείς μπαίνοντας στην έκθεση είναι μια διάχυτη ευφορία, που συνάδει με το κλίμα των Χριστουγέννων, κλίμα που επιμένει να είναι γιορταστικό, παρά τα δυσεπίλυτα προβλήματα που βασανίζουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

2014-12-13-Politismos-smirni-forma10Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης, πέρα από το ότι θα αποκομίσει μια σφαιρική εικόνα πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία αυτού του είδους, θα μπορέσει ίσως και να αγοράσει έργα τέχνης, σε χαμηλές τιμές, που θα πάρουν και τη μορφή δώρων.

2014-12-13-Politismos-smirni-formaΠαραμονή της έκθεσης η Γκαλερίστα Βίκυ Παπατζίκου μιλά στη «ΦΑΡΕΤΡΑ» για την έκθεση και τους στόχους της:
«Η έκθεση τιτλοφορείται “Μικρή Φόρμα”, γιατί παρουσιάζει έργα μικρών διαστάσεων. Η οργάνωση της έκθεσης για όγδοη συνεχή χρονιά έχει γίνει πλέον θεσμός για την γκαλερί. Τη συγκεκριμένη την οργανώσαμε με ιδιαίτερο κέφι και μεράκι. Φιλοξενεί δουλειές πάνω από 100 καλλιτεχνών, και παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία εργασιών και θεμάτων. Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, αγιογραφία, κατασκευές, φωτογραφία, κόσμημα και κεραμική.

Αξίζει κάποιος να έρθει να δει την έκθεση και να ψωνίσει τα δωράκια του, γιατί οι τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές και η έκθεση προσφέρεται ιδιαίτερα γι αυτό. Ό,τι παρουσιάζουμε είναι χειροποίητο και μοναδικό. Το ορίζουμε ως έργο Τέχνης και η Τέχνη δεν είναι προϊόν αλλά αγαθό.
Μ’ αυτήν την οπτική, ελπίζουμε ο κόσμος να επισκεφθεί το χώρο, και να δώσει το δικαίωμα στους καλλιτέχνες να συνεχίσουν να εργάζονται».

2014-12-13-Politismos-smirni-forma12Στο στήσιμο της έκθεσης συναντηθήκαμε με τους κεραμίστες από τη Νάουσα, Διονύση Μπεσλίκα και Δήμητρα Χονδρογιάννη.
Η Δήμητρα Χονδρογιάννη είπε χαρακτηριστικά για τη δουλειά της και τη συνεργασία της με το Διονύση:
«Ασχολούμαστε εγώ και ο Διονύσης με την κεραμική εδώ και 14 χρόνια. Με γοητεύει σ’ αυτήν η λάσπη, το πλάσιμο του πηλού. Το ότι και τα τρία στοιχεία του κόσμου, αέρας, νερό, φωτιά συνυπάρχουν σ’ αυτήν την Τέχνη είναι γοητευτικό.
Επίσης, πέρα από το γήινο στοιχείο, με την κεραμική μπορώ να εκφράσω και μια τάση προς το όνειρο, το παραμύθι, βγάζοντας από μέσα μου το παιδί.
Πάνω απ’ όλα μ’ ενδιαφέρει στην κεραμική η χειραγώγηση του υλικού, όσο πιο εύκολα το δυναστεύω, τόσο πιο εύκολα θεωρώ πως θα βγει από μέσα μου και η διάθεση να χρωματίσω. Είναι αυθόρμητη επιλογή το χρώμα.
Τα μαθήματα κεραμικής τα ξεκινήσαμε στη Νάουσα και στη συνέχεια μαθητεύσαμε με το Διονύση στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον Έκτορα Μαυρίδη. Εκεί μάθαμε τροχό. Ο Διονύσης δουλεύει περισσότερο τον τροχό κι εγώ την ιδέα των έργων. Ειδικά η καινούργια γιαπωνέζικη τεχνική που μάθαμε, το ρακού, προσφέρει στον καλλιτέχνη, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας και το στοιχείο της έκπληξης.
Με τη γκαλερί Παπατζίκου μας συνδέει μια μόνιμη συνεργασία, χωρίς να παύουμε να εκθέτουμε και σ’ άλλους χώρους. Όσο για την οικονομική αποτίμηση της Τέχνης… η Τέχνη δεν αμείβεται! Η χαρά όμως είναι αλλού. Είναι στη δημιουργία, και η δημιουργία είναι πολύτιμη».

banner-article

Ροη ειδήσεων