Πολιτική

Γιώργος …έτοιμος για κάλπες

2014-12-14-Politiki-gap

Γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η «ζαριά» της προεδρικής εκλογής,

εμπνεύσεως Ευάγγελου Βενιζέλου, που φέρνει τη χώρα μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επιταχύνει τις εσωκομματικές εξελίξεις και στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι πάντες έχουν αρχίσει να κινούνται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Οσο ορατή προβάλλει πάντως η προοπτική προσφυγής στην κάλπη, άλλο τόσο απίθανο φαίνεται το ΠΑΣΟΚ να κατέλθει με ενιαία παρουσία. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποτελεί θέμα χρόνου, ίσως και λίγων ημερών, ο Γιώργος Παπανδρέου να ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος, το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

«Ο κύβος έχει σχεδόν ριφθεί», λένε όσοι γνωρίζουν τις προθέσεις του και συνομιλούν μαζί του, παραπέμποντας για τα επίσημα αποκαλυπτήρια λίαν συντόμως. «Δεν πρέπει να αποκλείονται αποφάσεις ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο», εκτιμούν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας παράλληλα την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου (θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά), η οποία, αν δεν συνέπιπτε με την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, θα μπορούσε να λάβει χαρακτήρα αφετηριακής εκδήλωσης.

Εξάλλου, η αντίστροφη μέτρηση για τη διενέργεια εκλογών έχει ήδη ξεκινήσει και η περαιτέρω αναβλητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση των επίμαχων σχεδίων.

Συσκέψεις στο «στρατηγείο»
Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συνεργάτες του πραγματοποιούν διαρκείς συσκέψεις με τη συμμετοχή παπανδρεϊκών στελεχών και βουλευτών, όπως συνέβη το βράδυ της Τρίτης στο «στρατηγείο» του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» επί της οδού Πειραιώς και Σαλαμίνος, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική μορφή των ανακοινώσεων.

Το σκεπτικό των σχεδιασμών του πρώην πρωθυπουργού είναι σχετικά απλό. Μετά την πρωτοβουλία που δημοσιοποίησε, ανοίγοντας τα χαρτιά του, για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ με συνέδριο και εκλογή αρχηγού από τη βάση, η οποία όμως απερρίφθη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι επιλογές που είχε ήταν οι εξής:

Πρώτον -και πιθανότερο- να προβεί στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Ενισχυτικά λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση οι παροτρύνσεις κορυφαίων κομματικών παραγόντων, οι προτροπές μελών από τη βάση του Κινήματος και παπανδρεϊκών ψηφοφόρων, αλλά και ορισμένες πρόσφατες μετρήσεις που έδειχναν ότι ένα κόμμα Παπανδρέου θα έμπαινε στη Βουλή.

Δεύτερον, ο Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Με τη Δημοκρατική Παράταξη του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν βάζει υποψηφιότητα, οπότε, στην περίπτωση που δεν προχωρούσε το σχέδιο για νέο κόμμα, θα υποχρεωνόταν να μείνει «εκτός παιχνιδιού». Πλην όμως, «ο Γιώργος δεν έχει σκοπό να αποσυρθεί ούτε να κάνει πίσω», διαβεβαιώνουν πηγές από το περιβάλλον του.

Τρίτον, αλλά σχεδόν ανέφικτο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αποδεχόταν την ύστατη στιγμή την πλατφόρμα του προκατόχου του και να πορευόταν σε κοινή πορεία, ωστόσο «το γυαλί έχει ραγίσει» και πλέον «το ποτάμι πίσω δεν γυρνά».

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του αποσυνδέουν τις κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα με την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, καθώς θα ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα.

Εκλογική ετοιμότητα
Την ίδια ώρα, στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας αντιληφθεί ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν να προκηρυχθούν, έχουν ήδη στείλει μήνυμα εκλογικής ετοιμότητας, εκκινώντας τις πρώτες προσπάθειες καταγραφής ενδιαφερομένων ανά την επικράτεια να ενταχθούν στις λίστες της Δημοκρατικής Παράταξης.

Το σχήμα που θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών θα φέρει τον τίτλο ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη με μοναδική διαφοροποίηση των στόχων που είχε θέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το γεγονός ότι, αντί ενός συνεδρίου που προγραμματιζόταν για τα τέλη Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί συνδιάσκεψη περί τις αρχές του νέου έτους λόγω πίεσης χρόνου.

Η προδιαγραφόμενη διάσπαση με την πλευρά Παπανδρέου προβληματίζει βαθύτατα τη Χαριλάου Τρικούπη, καθ’ ότι τα συρρικνωμένα ποσοστά θα μειωθούν έτι περαιτέρω και το κόμμα του κ. Βενιζέλου θα χρειαστεί να δώσει μάχη ψήφο ψήφο ακόμη και για την είσοδό του στη Βουλή. Από την άλλη, πάντως, ορισμένοι «συνοδοιπόροι» της Δημοκρατικής Παράταξης βλέπουν πιο αισιόδοξα ένα «διαζύγιο» με τους παπανδρεϊκούς, θεωρώντας ότι το εκσυγχρονιστικό-μεταρρυθμιστικό προφίλ που επιθυμούν να προσδώσουν στον υπό δημιουργία φορέα θα μπορέσει να εκφραστεί χωρίς εσωκομματικά εμπόδια.

Μέχρι, ωστόσο, οι παραπάνω εξελίξεις να επιβεβαιωθούν, η γραμμή της ηγεσίας είναι να τηρούνται χαμηλοί τόνοι και να απευθύνονται ενωτικά καλέσματα. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε δημιουργία νέου κόμματος από τον κ. Παπανδρέου

«Αυτά είναι σενάρια κι εμείς δεν μπαίνουμε σε σχολιασμό σεναρίων. Αντίθετα, αυτό που προσπαθούμε είναι να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και συσπείρωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και των ευρύτερων δυνάμεων της Δημοκρατικής Παράταξης σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο Δημήτρης Καρύδης, ενώ, θέλοντας να περάσει μήνυμα εκλογικής εγρήγορσης, σημείωσε ότι οι «μηχανές» του Κινήματος λειτουργούν «στο φουλ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα περιοδεύσει το Σάββατο στη δυτική Μακεδονία και θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Καστοριά. Πιθανότατα την επόμενη Τρίτη, μία ημέρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, για να συσπειρώσει τους βουλευτές και να διαγνώσει τις γενικότερες προθέσεις τους για το μέλλον του χώρου και την επικείμενη εκλογική μάχη.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας