Ρεπορτάζ

Από την ελιά στο ελαιόλαδο

2014-12-05-reportaz-liodendro

Ξενάγηση των μαθητών του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, στο Ελαιοτριβείο «Λιόδενδρο» Πέλλας

Τα βασικά στάδια παραγωγικής διαδικασίας του ελαιολάδου, είχαν σήμερα το πρωί (05-12-14) την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά οι μικροί μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ελαιοτριβεία της Ευρώπης, στο «Λιόδενδρο» Πέλλας (2ο χλμ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ)

2014-12-05-reportaz-liodendro.jpg5Οι μαθητές, υπό την επίβλεψη τριών δασκάλων, συνοδών τους ξεναγήθηκαν διεξοδικά από τον Υπεύθυνο της Μονάδας Κώστα Χαχαμίδη στους ειδικούς χώρους επεξεργασίας όλων των σταδίων της διαδικασίας, από την παραλαβή του καρπού, μέχρι και την παραγωγή και εξαγωγή του ελαιολάδου αλλά και την ξεχωριστή παραγωγή του γνωστού πυρηνόξυλου, που αποτελεί μια σύγχρονη εναλλακτική πρώτη ύλη καύσης για φθηνή και αποδοτική θέρμανση, μετά από κατάλληλη μεταποίηση και επεξεργασία.

2014-12-05-reportaz-liodendro.jpg2Αρχικά οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην πρώτη αίθουσα του σταδίου παραλαβής του καρπού της ελιάς, μέσα σε ειδική χοάνη, όπου εναποθέτονται τα κιλά που παραδίδει κάθε παραγωγός κι από εκεί οδηγούνται με ειδική ταινία μεταφοράς σε ειδικούς θαλάμους για πλύσιμο. Εκεί ο καρπός διαχωρίζεται από ξένα σώματα (φύλλα, χώματα, κλαδιά και άλλα υπολείμματα της συγκομιδής).

2014-12-05-reportaz-liodendro.jpg3Αμέσως μετά οι ελιές αλέθονται σε άλλο θάλαμο μαζί με τον πυρήνα (κουκούτσι) και ο ελαιοπολτός οδηγείται στη μάλαξη, με τη χρήση ζεστού νερού, ενώ ακολούθως το μείγμα οδηγείται σε νέο θάλαμο για να υποστεί ταχύτατες φυγοκεντρίσεις.

2014-12-05-reportaz-liodendro.jpg4Όπως εξήγησε ο κ. Χαχαμίδης, κάθε φυγοκέντριση γίνεται με υπερσύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που δίνουν εκατομμύρια στροφές, κάτι που εγγυάται και την αρτιότητα στην ποιότητα και καθαρότητα του τελικού προϊόντος, το οποίο συσκευάζεται στο τελικό στάδιο, για να παραδοθεί στον παραγωγό, ο οποίος ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς που παρέδωσε, θα παραλάβει και τα αντίστοιχα κιλά λαδιού.

Στη συνέχεια ο κ.Χαχαμίδης ξενάγησε τους μαθητές σε εξωτερικούς χώρους της μονάδας, όπου παράγεται το πυρηνόξυλο, μια ύλη που, όπως τους εξήγησε, αποτελεί ό,τι περισσεύει από τη σύνθλιψη της ελιάς και του πυρήνα της, αφού παραληφθεί το καθαρό ελαιόλαδο και συνιστά μια σύγχρονη πρόκληση στην εναλλακτική αγορά καυσίμων θέρμανσης.

Τέλος, εκ μέρους της επιχείρησης, έδωσε ένα συμβολικό κέρασμα σε κάθε παιδάκι.

banner-article

Ροη ειδήσεων