Γράμματα & Τέχνες

Μποτίλια στο πέλαγο “η αιχμή του δόρατος” του Νίκου Λάζαρη

2014-12-02-Politismos-aixmi-doratos

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το νέο του βιβλίο

Με συνδιοργάνωση του «Ποιητικού Πυρήνα» Βέροιας, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, και με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «Ηλιοτρόπιο», παρουσιάστηκε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης το καινούργιο Βιβλίο του Νίκου Λάζαρη, με τίτλο «Η αιχμή του δόρατος».

2014-12-02-Politismos-lazaris-reportaz3Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος, η ποιήτρια Γεωργία Τριανταφυλλίδου και ο ποιητής Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Η αιχμή του δόρατος» είναι ένας συγκεντρωτικός τόμος κριτικών κειμένων, πάνω στην ποίηση, που γράφτηκαν από το 1987 μέχρι το 2011.

Ο ποιητής Βασίλης Δασκαλάκης, που προλόγισε, δήλωσε πως ο κριτικός τόμος του Λάζαρη δίνει μια άλλη διάσταση στα ποιητικά πράγματα, παραχωρώντας το λόγο στο Γιώργο Λιόλιο.

Τονίζοντας ο Γ. Λιόλιος το ρόλο του βιβλιοπωλείου «Ηλιοτρόπιο», που είναι πάντα σημαντικός σε παρουσιάσεις αξιόλογων εκδόσεων, έκανε ένα μικρό πορτραίτο του συγγραφέα, φωτίζοντας τις πολλαπλές του δραστηριότητες, δημοσιογραφία, κειμενογραφία, σπουδές στον κινηματογράφο, διευθυντικές θέσεις σε διαφημιστικές εταιρίες και θέσεις κριτικού, για χρόνια, σε έγκυρα περιοδικά, με κορυφαίο το «Νέα Εστία».
Μίλησε για τις ποιητικές συλλογές του συγγραφέα, που ξεκινούν να εκδίδονται από το 1074 και συγκεντρώνονται σε έναν τόμο το 2011, επισημαίνοντας ότι ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες.

Η ποιήτρια Γεωργία Τριανταφυλλίδου μίλησε με θαυμασμό για τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας και επικεντρώθηκε στο ποιητικό έργο του Νίκου Λάζαρη, το οποίο τόνισε πως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα.
Ο συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του, με τίτλο «Η ένταση είναι διαρκής», ξεκινά από τις επιδράσεις της Χούντας στην ψυχολογία και τη γραφή του ποιητή – γράφει μικρά κείμενα – και, συνεχίζοντας τον αγώνα και την πάλη με τη γλώσσα, οδηγείται σε ποιήματα μεγαλύτερα, σχεδόν πεζόμορφα, καθώς εισέρχεται στην περίοδο της ωριμότητας.
Συνοψίζοντας, η ποιήτρια τόνισε το πάθος του Λάζαρη για προσωπική ελευθερία, που αναδίδεται μέσα από την ποίησή του, και την κινηματογραφική του γλώσσα.

Στη συνέχεια, με παρεμβολές μαγνητοφωνημένων αποσπασμάτων από το βιβλίο, με έξοχη μουσική υπόκρουση, και ταυτόχρονη προβολή διαφανειών, διαβάστηκαν από το συγγραφέα Γιώργο Λιόλιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, για ποιητικές συλλογές της Κικής Δημουλά και του Μιχάλη Γκανά.

2014-12-02-Politismos-lazaris-reportaz2Ο ποιητής Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το τίμημα της κριτικής, όταν είναι αυστηρή, και για την απομόνωση στην οποία οδηγείται ο κριτικός, αναφερόμενος στην περίπτωση Λάζαρη. Επισημαίνοντας τον εκφυλισμό της σημερινής λογοτεχνικής κριτικής, χαρακτήρισε το βιβλίο του Λάζαρη ασυμβίβαστο, πολυεπίπεδο, και χρήσιμο όσο ποτέ, αφού η σωστή κριτική αποτελεί απαραίτητο εξισορροπητικό παράγοντα σε μια εποχή σύγχυσης και πλαστογράφησης αξιών.

2014-12-02-Politismos-lazaris-reportaz5Ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Νίκος Λάζαρης, αφού μίλησε με θαυμασμό και εκτίμηση για τον «Ποιητικό Πυρήνα» της Βέροιας, μια ομάδα νέων ανήσυχων δημιουργών, όπως τους χαρακτήρισε, που παλεύουν με αντίξοες συνθήκες, για να κρατήσουν με ανιδιοτέλεια και ευγένεια τον πολιτισμό σ’ αυτήν την πόλη, αναφέρθηκε στο βιβλίο του λέγοντας:
«Κάθε νέο βιβλίο είναι μια μποτίλια στο πέλαγο. Ο συγγραφέας γράφει το μήνυμά του, το σφραγίζει και το ρίχνει στη θάλασσα. Αν όλα πάνε καλά, είναι πιθανό η μποτίλια να διανύσει τον ωκεανό και να πάει μακριά. Η δική μου μποτίλια είναι «Η αιχμή του δόρατος». Ένα βιβλίο που γράφτηκε πάνω σε άλλα βιβλία».
Και συνέχισε λέγοντας: «Προσπάθησα να είμαι αντικειμενικός και ακριβοδίκαιος, να απευθύνομαι σε ένα πλατύ κοινό, να είμαι αυστηρός με τους καταξιωμένους ποιητές, ενώ αντίθετα επιεικής και γενναιόδωρος με τους νέους».
Ολοκληρώνοντας πρόσθεσε: «Ίσως με θεωρήσετε ρομαντικό, αλλά θέλω να πιστεύω πως το βιβλίο μου θα τύχει μιας δίκαιας κριτικής».

Με παρόντες τους ποιητές Θανάση Μαρκόπουλο (ποιητής και κριτικός), Δημήτρη Καρασάββα και Γρηγόρη Σακαλή, καθώς και τον τραγουδοποιό Αργύρη Μπακιρτζή, γνωστό κυρίως από τους «Χειμερινούς Κολυμβητές» (σύζυγος της ποιήτριας Γεωργίας Τρανταφυλλίδου), η βραδιά έκλεισε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, γύρω από την κριτική και το ρόλο της στα λογοτεχνικά πράγματα.

Η συνέντευξη του Νίκου Λάζαρη στη Δήμητρα Σμυρνή, για τη “ΦΑΡΕΤΡΑ”, θα δημοσιευτεί άμεσα.

banner-article

Ροη ειδήσεων