Παιδεία

“Αποχή επ’ αόριστον μέχρι να γίνει δωρεάν μεταφορά”

2014-11-21-paidia-mathitika-dromologia-sillal-pl-orologiou8

Διατράνωσαν Γονείς, Μαθητές & Εκπαιδευτικοί στο σημερινό συλλαλητήριο, στη Βέροια

Κωστής Χαλάτσης

Την πρόθεσή τους να συνεχίσουν επ’ αόριστον την αποχή από τα μαθήματα, που ξεκίνησαν από την Τετάρτη οι μαθητές σε πολλά σχολεία της Ημαθίας, λόγω της μη δωρεάν κάλυψης των μαθητικών δρομολογίων αλλά και των συνολικών προβλημάτων της εκπαίδευσης, διατράνωσαν από κοινού με γονείς και εκπαιδευτικούς σήμερα στις 11.30 το πρωί, στην πλ. Ωρολογίου, στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων Ημαθίας στην πόλη της Βέροιας.

Τη στήριξη τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν με σχετικούς χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι, της ΕΛΜΕ Ημαθίας, της Ένωσης Εκπαιδευτικών Α/Θμιας & Β/Θμιας Βέροιας και Νάουσας, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αρβανίτης και μαθητής εκπρόσωπος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Βέροιας.

2014-11-21-paidia-mathitika-dromologia-sillal-pl-orologiou7Ακολούθως πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στο κτίριο υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας όπου η Ομοσπονδία επέδωσε σχετικό ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, ο οποίος δεσμεύτηκε, παρουσία και του Αντιδημάρχου Παιδείας Γιώργου Σοφιανίδη, να μεταφέρει τα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρ. Μακεδονίας που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα.

ΟΜΙΛΙΕΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

2014-11-21-paidia-mathitika-dromologia-sillal-pl-orologiou2ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Το περιεχόμενο των δίκαιων αιτημάτων μαθητών και γονέων της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού, που συνοψίζονται στη δωρεάν κάλυψη των μαθητικών δρομολογίων, όπως και στην κατάργηση της ΚΥΑ που καθορίζει τις χιλιομετρικές αποστάσεις χάραξης των δρομολογίων αλλά και του 90λεπτου αναμονής, ειδικότερα των μικρών μαθητών δημοτικού στο σχολείο, με όση επικινδυνότητα αυτό συνεπάγεται, διατύπωσε εκτενώς ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Ημαθίας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύγχρονο σχολείο, το οποίο, όπως είπε, μόνο στο όνομα είναι δημόσιο και δωρεάν, μέσα από τη χάραξη της παρούσας κυβερνητικής πολιτικής.
«…Γνωρίζουμε πολύ καλά ως γονείς τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται και προστίθενται συνεχώς στην εκπαίδευση, που καθιστούν αδύνατη τη μόρφωση των παιδιών μας, εξαιτίας της απουσίας μόνιμων εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής στα σχολεία της περιοχής και της χώρας. Ξέρουμε τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και την τραγική υποχρηματοδότηση που δημιουργεί ασφυξία, που μας εξαναγκάζει να βγάλουμε εμείς οι γονείς τα κάστανα από τη φωτιά, βάζοντας το χέρι στην τσέπη…», είπε ο κ. Αρβανίτης μεταξύ άλλων.

2014-11-21-paidia-mathitika-dromologia-sillal-pl-orologiou3ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΚΗΣ
Για λογαριασμό της ΕΛΜΕ Ημαθίας χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπαιδευτικός Νίκος Μπέκης που υπογράμμισε ότι τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προβλήματα που στηλιτεύονται μέσα από το σημερινό συλλαλητήριο είναι μόνο η κορφή του παγόβουνου, μιας πολιτικής που προσπαθεί να επιστρέψει την κοινωνία και την παιδεία ειδικότερα, στη δεκαετία του ’60, εμποδίζοντας τις μεταφορές, δυσκολεύοντας τα μαθήματα και τα βιβλία στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και βάζοντας εξετάσεις Πανελλαδικού χαρακτήρα από την Α’ Λυκείου σε όλο το Λύκειο. Παράγοντες που, όπως είπε, έχουν στόχο το κλείσιμο των σχολείων, γεγονός που θα σπρώξει 14χρονα παιδιά στη μαύρη ανειδίκευτη εργασία.

2014-11-21-paidia-mathitika-dromologia-sillal-pl-orologiou4ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Ο Πρόεδρος των Δασκάλων Νάουσας Σταμάτης Σωτήρης σημείωσε ότι δυστυχώς για μια ακόμη φορά η εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη γίνεται θύμα πολύωρων συζητήσεων και ατέρμονων συσκέψεων που δεν οδηγούν σε λύση, ειδικότερα για τα θέματα μεταφοράς των μαθητών, ενώ εστίασε στον παραλογισμό και την επικινδυνότητα του 90λεπτου για τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού που εξαναγκάζονται να περιμένουν το λεωφορείο στο σχολείο, χωρίς αντικείμενο απασχόλησης για μιάμιση ώρα μετά το σχόλασμά τους.

2014-11-21-paidia-mathitika-dromologia-sillal-pl-orologiou5ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 15ΜΕΛΟΥΣ – 1ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ο μαθητικός εκπρόσωπος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Βέροιας κατήγγειλε την εξοντωτική και υποκριτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στη σύγχρονη εκπαίδευση, στους μαθητές και τους γονείς τους, στηλιτεύοντας το σύγχρονο υπό διαμόρφωση σχολείο της αποστήθισης και του κενού, όπως είπε, από περιεχόμενο γνώσης, που αποφασίζει για τους μαθητές, χωρίς αυτούς, που συντηρεί την παραπαιδεία και συμβάλει στην οικονομική αφαίμαξη των γονέων, το σχολείο που ποινικοποιεί με διαταγές ενός Υπουργού που δε διστάζει να χρησιμοποιήσει μέχρι και τις δυνάμεις ασφαλείας για την καταστολή κάθε κινητοποίησης και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην προ ετών δολοφονία Γρηγορόπουλου.

2014-11-21-paidia-mathitika-dromologia-sillal-pl-orologiou10ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ
Στη συνέχεια ο κ. Αρβανίτης ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα το οποίο, αφού εγκρίθηκε δια βοής, επιδόθηκε από τον ίδιο στον Αντιπεριφερειάρχη, μετά την πορεία που ακολούθησε.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
Την Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014, στο κέντρο της Βέροιας, γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί της Ημαθίας, ήρθαμε αντιμέτωποι με τον μινώταυρο της αδιαφορίας των υπευθύνων για τις σχολικές μεταφορές. Ο αγώνας που δώσαμε και που συνεχίζουμε, έχει σκοπό την υπεράσπιση των παιδιών μας. Στο αυτονόητο δικαίωμα τους να μαθαίνουν γράμματα, ανεξάρτητα αν ζουν δίπλα στο σχολείο ή χιλιόμετρα μακριά.

Απαιτούμε-άμεσα:
Να προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών με βάση τα δρομολόγια που υπήρχαν μέχρι και πρόπερσι, επιπλέον να καλυφτεί η ανάγκη για μεταφορά μαθητών όπου προκύπτουν νέα δρομολόγια.
Να καταργηθεί η απαράδεχτη ΚΥΑ 24001/2013 που στην πράξη σταματά τις μεταφορές των μαθητών, να μειωθούν τα χιλιομετρικά όρια, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Να δοθούν οι οφειλές προς τους μεταφορείς.

2014-11-21-paidia-mathitika-dromologia-sillal-pl-orologiou11Παλεύουμε για:
Να γίνεται δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, με ευθύνη του κράτους.

Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με τα ΜΜΜ.

Να καταργηθεί το όριο των χιλιομετρικών αποστάσεων.

2014-11-21-paidia-mathitika-dromologia-sillal-pl-orologiou9Προτείνουμε σαν μόνιμη λύση, αποδοτικότερη οικονομικά και βέλτιστη με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών μας τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.
Διεκδικούμε εδώ και τώρα άμεση και σταθερή λύση. ΑΡΚΕΤΑ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ !!!
Συνεχίζουμε την αποχή και την επόμενη εβδομάδα. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις ενημέρωσης της κοινωνίας, καλούμε στην μάχη αυτή τα σχολεία που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Ο ανυποχώρητος αγώνας είναι το όπλο μας.

2014-11-21-paidia-mathitika-dromologia-sillal-pl-orologiou12Κ. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: «ΕΚΑΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ – ΘΑ ΕΠΙΔΩΣΩ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»
Στην είσοδο των γραφείων της Π.Ε. Ημαθίας περίμενε επί της οδού Μητροπόλεως ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας ο οποίος παρέλαβε το ψήφισμα διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας και ακολούθως εξέφρασε τη συμπαράσταση του σε γονείς και μαθητές για το δίκιο τους, τονίζοντας ότι ο ίδιος έπραξε μέχρι στιγμής ό,τι καλύτερο μπορούσε εντός της περιορισμένης εξουσίας του που έχει περισσότερο διεκπεραιωτικό ρόλο κι όχι ρόλο λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων που δρομολογεί η κεντρική κρατική διοίκηση.

2014-11-21-paidia-mathitika-dromologia-sillal-pl-orologiou13Ως εκ τούτου είπε πως πρέπει από την Αθήνα να καταργηθεί η άδικη ΚΥΑ περί των μαθητικών δρομολογίων και δεσμεύτηκε να μεταφέρει το ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας.
Ωστόσο η Ομοσπονδία Γονέων, όπως και η μαθητική κοινότητα δε φαίνεται να πείστηκε από την επιχειρηματολογία του κ.Καλαϊτζίδη και ανακοίνωσε την επ’ αόριστον αποχή των μαθητών από τα μαθήματα, έως ότου ασκηθούν μεγαλύτερες και αποτελεσματικότερες πιέσεις και από τον Αντιπεριφερειάρχη προς πάσα κατεύθυνση για την επίλυση των προβλημάτων.

Δείτε το σχετικό video με χαρακτηριστικά πλάνα
κάνοντας κλικ στην τελευταία φωτογραφία

banner-article

Ροη ειδήσεων