Κόσμος

“Εάν δεν λάβουμε σοβαρά την απειλή του ψυχρού πολέμου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία”

2014-11-13-Ellada-kissinger

Δηλώσεις Χένρι Κίσινγκερ


Ο «δεινόσαυρος» και υπεύθυνος για την κυπριακή τραγωδία, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, προειδοποίησε την παγκόσμια κοινότητα για το ξεκίνημα ενός νέου «ψυχρού πολέμου», αναφέρει σε άρθρο του το Russia Today,ru.

Σε μια συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Κίσινγκερ μίλησε για την κρίση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την πολιτική του 91 ετών πλέον, αμερικανού πολιτικού, η Δύση διέπραξε μέγα λάθος να υποτιμήσει την σημασία που έχει η Ουκρανία για την Ρωσία. Το εφαρμοζόμενο καθεστώς κυρώσεων εναντίον της Ρωσικής ομοσπονδίας , σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είναι εντελώς αντιπαραγωγικό.

«Στο πλαίσιο των γεγονότων στην Ουκρανία, η προοπτική της έναρξης ενός νέου ψυχρού πολέμου είναι πολύ πραγματική», δηλώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ. «Ένας τέτοιος κίνδυνος υπάρχει, και δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό. «Εάν όχι, να λάβουμε αυτήν την απειλή στα σοβαρά, διότι «μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία», κατέληξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν κατανοούν τη σημασία των γεγονότων που ξεκίνησαν με τις διαπραγματεύσεις, για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ, που στην συνέχεια μετατράπηκαν σε κύμα διαδηλώσεων στο Κίεβο. Στις σχέσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ, κύριο αντικείμενο διαλόγου ήταν οι επικείμενες ρωσικές αντιδράσεις », δήλωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ της δεκαετίας του 1970 . Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ουκρανία έχει και θα έχει για πάντα μια πολύ «ιδιαίτερη σημασία» για την Ρωσία ,και η υποτίμηση αυτού του γεγονότος αποτελεί τουλάχιστον μοιραίο λάθος.

«Αν η Δύση θέλει να είναι ειλικρινής, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος», δήλωσε ο Κίσινγκερ, μιλώντας για την ουκρανική κρίση.

Την εκ νέου εφαρμογή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ την θεωρεί άκρως αντιπαραγωγική. Σύμφωνα με τον Κίσινγκερ τα περιοριστικά μέτρα ενέχουν τον άμεσο κίνδυνο, τα μεγάλα κράτη σαν την Ρωσία και την σύμμαχος της Κίνα, στο μέλλον να προσπαθήσουν να λάβουν μέτρα προστασίας, ρυθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια αγορά .

Ο Κίσινγκερ είπε ότι αναμένει από την Γερμανία πιο αποφασιστική δράση στη διεθνή σκηνή. «Η Γερμανία είναι η πιο σημαντική χώρα στην Ευρώπη, το Βερολίνο πρέπει να δείξει περισσότερη πρωτοβουλία», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Για την στάση της Γερμανίας ως ιπποδύναμης έχουμε αναφερθεί στο Pentapostagma.gr. Η Γερμανία καλείται να διαδραματίσει στην νέα τάξη πραγμάτων έναν νέο ρόλο , σε μια παλιά όμως παράσταση με προδιαγεγραμμένο τέλος.

Ο Χένρι Κίσινγκερ υπηρέτησε ως ΥΠΕΞ υπό τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ. Υπηρέτησε επίσης ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και θεωρείται ένα από τα φωτεινότερα «μυαλά» της αμερικανικής διπλωματίας του ΧΧ αιώνα. Ήταν ο ιδρυτής και ιδεολόγος της πολιτικής της ύφεσης, η οποία είχε στόχο να διευκολύνει την αντιπαράθεση μεταξύ του σοσιαλιστικού και καπιταλιστικού μπλοκ. Στην πατρίδα μας ο 91 χρονών υπέργηρος αμερικανός πολιτικός, έχει μείνει ως ο πρωτεργάτης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, φέρνοντας άσχημες μνήμες στο νου μας.

Πηγή: http://www.pentapostagma.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας