Απόψεις

Π. Παυλίδης: “Οι μονοδρομήσεις στη Βέροια θα προκαλέσουν κυκλοφοριακό χάος”

2014-11-13-Arthrografia-paylidis-gia-meleti

Επιστολή του Προέδρου των Αστικών ΚΤΕΛ Βέροιας

Τη δημόσια τοποθέτησή του για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή η νέα κυκλοφοριακή μελέτη που προβλέπει τις μονοδρομήσεις των οδών Μητροπόλεως και Βενιζέλου εξέφρασε δι’ επιστολής στον τοπικό Τύπο ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βέροιας Παύλος Παυλίδης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

1.Η μονοδρομηση της Μητροπόλεως, ενός από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης θα επιφέρει μεγαλύτερο κυκλοφοριακό χάος. Το οποίο θα οφείλεται στην υπερφόρτωση της οδού Κεντρικής. Στην μη δυνατότητα ελιγμού σε αυτήν από αιτίες καθημερινότητας (παράνομη στάση, στάθμευση, ολιγολεπτη αναμονή, απορριματοφορα, φορτοεκφορτώσεις, πυροσβεστική, κλπ) κι ως εκ τούτου κυκλοφοριακό έμφραγμα. Πρώτιστο μέλημα στα κυκλοφοριακά προβλήματα, είναι η κυκλοφοριακή ροή. Που όμως εδώ δεν επιτυγχάνεται με αυτήν την επιλογή.

2.Όλοι γνωρίζετε ότι έγινε η δοκιμή της διέλευσης αστικού λεωφορείου από την οδό Κεντρικής που προωθείτε ως η μοναδική άνοδος προς την πάνω πόλη και διαπιστώθηκε η αδυναμία κυκλοφορίας. Αυτά τα αίτια, που τόσα χρόνια μας είχαν αναγκάσει να εγκαταλείψουμε την οδό Κεντρικής διαπιστώθηκαν ξανά κι από όσους επιθυμούσαν να ζήσουν αυτά που ισχυριζόμασταν. Και μάλιστα είχαν ληφθεί και όλα τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, πράγμα που στην καθημερινότητα δεν θα ισχύει, γιατί αδυνατεί η τροχαία λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι γνωστό σήμερα ότι ούτε την Μητροπόλεως δεν μπορεί η υπηρεσία να καλύψει. Κι όλοι διαπιστώσανε ότι απαιτούνται έργα στην οδό. Που δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν. Όλοι διαπιστώσανε αυτό που συμβαίνει σήμερα. Ότι δηλαδή ούτε με το ΙΧ δεν χρησιμοποιεί κάποιος την οδό Κεντρικής. Κι αν το κάνει το κάνει μόνο εξ ανάγκης ή την χρησιμοποιεί μέχρι ένα ορισμένο υψος και μετά βγαίνει Μητροπόλεως.

3.Δεν υπάρχει η δυνατότητα μέσα στην κρίση της αγοράς κι άλλων μικρών λεωφορείων όπως αυτό ζητήθηκε. Στην επαρχία τα λεωφορεία δεν αγοράζονται από το κράτος, όπως στην Αθήνα και Θεσ/νίκη. Αλλά όχι μόνο δεν είναι σωστό, αλλά δεν συναντάτε και σε καμιά πόλη της Ελλάδος η κυκλοφορία μόνο μικρών λεωφορείων στην πόλη. Αλλά ακόμα κι αν ήταν εφικτό, αυτό είναι αδύνατο, γιατί τότε χρειαζόμαστε διπλάσια οχήματα διότι ο όγκος των επιβατών είναι τέτοιος που απαιτεί διπλάσια χωρητικότητα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Επίσης η διπλάσια κυκλοφορία οχημάτων θα είχε αρνητικά αποτελέσματα, αντίθετα από αυτά που επιδιώκονται.

4.Η αναδιάταξη γραμμών και οχημάτων των Αστικών συγκοινωνιών δεν είναι δικαίωμα ούτε του μελετητή, ούτε του Δήμου, όπως κάποιοι επικαλούνται και ισχυρίζονται ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Οι γραμμές γίνονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του επιβατικού κοινού κι ανάλογα με την επιβατική κίνηση. Τα λεωφορεία δεν είναι για βόλτες και σχέδια επί χάρτου. Ούτε για εξάμηνες ή δωδεκάμηνες επιλογές. Και υποτίθεται ότι έχουν προτεραιότητα έναντι των άλλων μέσων. Μόνο που εδώ διακρίνεται ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν την Μητροπόλεως διπλής στάθμευσης και να εκδιωξουν τα ΜΜΜ από αυτήν.

5.Οι πολίτες επιθυμούν μετακίνηση από και προς το κέντρο. Εκεί όπου βρίσκετε η αγορά, το παζάρι, οι υπηρεσίες, κλπ Η διέλευση του λεωφορείου από την Μητροπόλεως διέσχιζε την πόλη ισομερώς. Κι έτσι η επιθυμία μετακίνησης προς την στάση ήταν σύντομη. Η διέλευση από τον Προμηθέα όπου θα αναγκαστούμε να λειτουργήσουμε, εκτός των άλλων προσθέτει κόστη στα λειτουργικά μας έξοδα κι αυτό μέσα στην κρίση είναι καταστροφικό. Δεν είναι δυνατόν για μια απόσταση 500 μέτρων να κάνεις 2 χιλιόμετρα. Επίσης είναι ένας από τους λόγους αποφυγής της χρήσης του μέσου, όταν ο επιβάτης κάθεται μέσα στο λεωφορείο και τον κάνεις βόλτες, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος πλέον είναι χρήμα. Κι είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα αυξήσει την κυκλοφορία των ΙΧ. στο κέντρο της πόλης και θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Όπως επίσης θα είναι καταστροφικό για την αγορά και την άμεση πρόσβαση στο εμπορικό της κέντρο.

6.Έχουμε μπει σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο ενημερώνει στις στάσεις για την άφιξη του λεωφορείου. Το οποίο λειτουργεί και είναι σε ισχύ. Μάλιστα όλοι σας γίνατε θεατές ότι μόλις προχθές το «έβαλαν» στην Αθήνα και το εγκαινιάζουν. Τα στέγαστρα επίσης είναι από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Όλα αυτά είναι σε λειτουργία και η οποιαδήποτε αλλαγή θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο στην εταιρία μας, όσο και στην σχέση επιβάτη και Μαζικού Μέσου Μεταφοράς. Δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε μετεγκατάστασης όλων αυτών των συστημάτων, ούτε η μελέτη τους, ο σχεδιασμός τους και η εφαρμογή τους από την αρχή. Και θυμίζουμε ότι είναι Ευρωπαϊκό έργο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υποχρεωτική λειτουργία τους. Επομένως ο ισχυρισμός που ακούγεται ότι «είναι δοκιμαστικά» ή ότι «θα εφαρμοστεί μόνο για λίγους μήνες και μετά αν δεν..ξαναγυρνάμε» είναι ως επιχείρημα καταστροφικός σε αυτούς που εγκρίνουν έργα και υποτίθεται ότι όταν μας τα ενέκριναν. Προφανώς γιατί πίστευαν ότι έχουν απέναντι τους μια πόλη με έναν σχεδιασμό σοβαρό και συγκεκριμένο.

7.Διαπιστώνουμε περιέργως και για πρώτη φορά ότι οι Αστικές Συγκοινωνίες είναι υπό διωγμό στην ομαλή κυκλοφορία τους στο κέντρο της πόλης. Θα είμαστε η μοναδική πόλη της Ελλάδας όπου το λεωφορείο δεν μπορεί να διασχίσει το κέντρο της πόλης, αλλά πρέπει να πάει από τον Προμηθέα. Ήμασταν σε αναμονή των επιλογών του μελετητή, γιατί υποτίθεται ότι ένας γνώστης των κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών θεμάτων δίνει προτεραιότητα στα κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά θέματα. Περιμέναμε εναγωνίως έναν συγκοινωνιολόγο να κάνει μια μελέτη όπου τα ΜΜΜ θα έπαιρναν την θέση που τους αντιστοιχεί στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Που θα συνιστούσε ή θα προέτρεπε στην μετατροπή των αρχιτεκτονικών σχεδιασμών που έχουν εγκληματήσει κυκλοφοριακά και χρίζουν διόρθωσης. Έχουμε ακούσει σε όλα τα συνέδρια και σεμινάρια ότι με τα ΜΜΜ επιδιώκεται λύση στα κυκλοφοριακά των πόλεων. Αναμένουμε τις αποφάσεις για να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που ενδείκνυνται για την προστασία του επιβάτη και την ύπαρξη της λειτουργίας μας

8.Ακούγεται ότι η Βενιζέλου θα γίνει μονόδρομος κι αυτή. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορεί να έρχεται κανένα λεωφορείο στην αφετηρία πλέον, εκτός κι αν παραμείνει διπλός ο δρόμος έως τον Άγιο Αντώνιο. Επίσης πρέπει να παραμείνει διπλής κυκλοφορίας και το κομμάτι μπροστά από τον Άγιο Αντώνιο στις μερικές περιπτώσεις χρήσης από τα υπάρχοντα μικρά λεωφορεία και για κάποιες ώρες της ημέρας.

9.Προκαλεί απορία γιατί έως σήμερα δεν έχουμε γίνει κοινωνοί ολοκληρωμένης πρότασης, αλλά επιμέρους σχεδιασμών. Προκαλεί απορίες επίσης πως επιθυμείτε να συμμετάσχουμε στην Επιτροπή Διαβουλευσης ως φορείς, αλλά από την άλλη η γνώμη των φορέων (Αστικά, Υπεραστικά, Εμπορικός Σύλλογος, Ταξί, Τουριστικοί πράκτορες, κλπ) που είναι ενάντιοι στην επιλογή αυτή, τελικά δεν λαμβάνετε υπ΄ όψη.

10.Δεν μας έχει παρουσιαστεί κάτι συγκεκριμένο στην μελέτη έτσι ώστε να γνωρίζουμε αν θα μπουν φανάρια ή αν οι κόμβοι θα είναι ελεύθεροι. Δεν μας έχει παρουσιαστεί το κόστος των αλλαγών σε μονοδρομήσεις. Και φυσικά αν αληθεύουν οι δηλώσεις περί πειραματικού διαστήματος, τα κόστη θα διπλασιαστούν. Δεν μας έχει παρουσιαστεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Όλα θα τα δει ο μελετητής στην Β’ φάση. Τότε θα δει για το κομμάτι της Βενιζέλου αν θα μείνει αμφίδρομος, τότε θα δει αν θα το κάνει και ποδηλατοδρομο (με ειδικό διάδρομο και σήμανση άραγε ;), τότε θα δει για την μεταφορά της πιάτσας στο Ρολόι, τότε θα δει για τις θέσεις στάθμευσης, τότε θα δει αν είναι επαρχιακός δρόμος ή της περιφέρειας. Και ζητά να συμφωνήσουν όλοι στην Α’ φάση.

11.Δεν γνωρίζουμε γιατί όλοι ασχολούνται για κυκλοφοριακό και μελέτες, κλπ και ασχολούνται μόνο με την Μητροπόλεως και την Βενιζέλου. Δεν γνωρίζουμε γιατί ο μελετητής δεν ομιλει για τους σχεδιασμούς του στους άλλους δρόμους και την αλλαγή φοράς ή όχι.

12.Η Βέροια έχει μείνει όλο κι όλο με τρεις κεντρικούς δρόμους. Αυτούς χρησιμοποιούν όσοι ζουν από το δρόμο με τα επαγγέλματα τους, από τον δρόμο ζουν οριακά κάποια μαγαζιά μέσα στην κρίση, τους δρόμους αυτούς χρησιμοποιούν τα φορτηγά για φορτοεκφορτώσεις, τα λεωφορεία για τουρισμό, η πυροσβεστική, η τροχαία, το ασθενοφόρο, τα σχολικά, κλπ Σχεδιάστε ότι θέλετε για την υπόλοιπη πόλη. Αφήστε τις τρεις κεντρικές αρτηρίες να έχει κίνηση και δραστηριότητα η πόλη και μην πειραματίζεστε με πράγματα που θα επιφέρουν καταστρεπτικά αποτελέσματα.

13.Μας έλεγαν ότι η απόφαση του ΣτΕ μιλάει για μονοδρομηση. Ο μύθος καταρρίφθηκε. Μιλάνε πλέον για ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Λεφτά για την ανάδειξη δεν υπάρχουν. Αλλά ζητείται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αυτής της πόλης να υποφέρουνε και να αγωνιστούνε να μην καταστραφούνε. Επιτέλους κάποιος δεν μπορεί να ισορροπήσει πάνω στο ωραίο κι όμορφο, αλλά και πάνω στην ανθρώπινη διάσταση και διαβίωση ; Δεν μπορεί να βρεθεί ένας ωραίος και σύγχρονος σχεδιασμός για την ανάδειξη των αρχαίων χωρίς να θίγονται οι διερχόμενοι, οι επισκέπτες, οι τουρίστες, οι διαβιωντες σε αυτήν την πόλη. Επιτέλους αυτή η πόλη δεν μπορεί να αναδείξει το κυριότερο πρόβλημα σήμερα, σε πηγή θαυμασμού και ομορφιάς, σε χώρο επισκέψιμο και λειτουργικό ; Μια μελέτη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού όπως ειπώθηκε, θα προκρινόταν για το καλό της πόλης. Κι όλοι θα καμάρωναν, αντί να διαπληκτίζονται, επειδή κάποιοι στοχοποιουν καταστάσεις. Η προσδόκιμη ανάπτυξη δεν έρχεται κυρίες και κύριοι με αποκλεισμούς, με διχόνοιες και με μονομερείς ενέργειες. Αλλιώς είναι καταδικασμένη.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ Α.Ε.

banner-article

Ροη ειδήσεων