Πολιτική

ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.: “Μόνη ελπίδα η παραγωγική & κοινωνική ανασυγκρότηση”

2014-11-05-Politiki-syriza-kyber-programma-elia4

Παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, στη Βέροια

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ αναφορικά με την οικονομία της χώρας και τις προοπτικές ανάκαμψής της, παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στον πολυχώρο «Ελιά» της Βέροιας, σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Τομέας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και η Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Βέροιας.

2014-11-05-Politiki-syriza-kyber-programma-elia5Ομιλητές της συντονιστικής ήταν ο Νίκος Ηλιάδης, μέλος της Γραμματείας και Υπεύθυνος του Τομέα Μικρομεσαίων & Ανάπτυξης στο Ν. Ημαθίας & Μέλος του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης, ο Σάββας Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και ο Νικόλαος Σκορίνης, μέλος του προεδρείου της ΓΕΣΕΒΕ, της ΟΚΕ και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης.
Αναλυτικότερα, οι εισηγητές έδωσαν έμφαση τόσο στην τρέχουσα οικονομική επικαιρότητα και τις πτυχές της, όσο και στο σχεδιασμό του κόμματος για την επόμενη μέρα των εκλογών, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο Ε.Ν.Φ.Ι.Α και οι Ληξιπρόθεσμες οφειλές, το Ασφαλιστικό,
το Τραπεζικό σύστημα, τα Κόκκινα Δάνεια ήταν κάποια από τα κύρια θέματα που τέθηκαν, ενώ εστίασαν ειδικότερα στην ανάγκη παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας ως κύριου μοχλού της επιδιωκόμενης ανάκαμψης, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής που εξαγγέλλει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

2014-11-05-Politiki-syriza-kyber-programma-elia3Σ. ΡΟΜΠΟΛΗΣ
Την ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ως μόνης ελπίδας πραγματικής ανάκαμψης και σε βάθος χρόνου, υπογράμμισε ο Σάββας Ρομπόλης, μέσα από μια τρισκελή εισήγηση.
Πιο συγκεκριμένα, ανέλυσε διεξοδικά την παρούσα φάση του τέλματος της Ελληνικής Οικονομίας, το πού αυτή οδηγείται με τη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής και την ανάγκη ανακοπής αυτής, ώστε να αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη, τονίζοντας ότι είναι η μόνη λύση πραγματικής βιωσιμότητας σε αντιδιαστολή με τις διενεργούμενες κυβερνητικές πολιτικές υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Τρόικας που βουλιάζουν ολοένα και περισσότερο τη χώρα στο αδιέξοδο της φτώχειας και της εξαθλίωσης, με την καθημερινή εξόντωση της μικρομεσαίας τάξης, του σταδιακού εκμηδενισμού της μισθοδοσίας και της συνταξιοδότησης, της άδικης υπερφορολόγησης, χωρίς την εκτίμηση της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με τη συρρίκνωση της παραγωγικής διαδικασίας και της βιομηχανικής επιχειρηματικότητας (Θεσσαλονίκη – Οινόφυτα), με την εκτίναξη της ανεργίας κάθε ηλικιακής και κοινωνικής κατηγορίας στα ύψη, χωρίς προοπτικές απορρόφησής της, με την υλοποίηση εν τέλει ενός οικονομικού σχεδιασμού που εξυπηρετεί στρατευμένα την εύνοια του Ευρωπαϊκού – «Μερκελικού» βορρά σε βάρος του νότου που αργοπεθαίνει, εξαντλώντας τις ελπίδες του στον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών.
Στον αντίποδα αυτής της κατρακύλας, κατά τον κ. Ρομπόλη και το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., η αριστερά οφείλει να γίνει ανάχωμα με τη στροφή της αύξησης παραγωγής εγχωρίου πλούτου και δικαιότερης κατανομής του στην κοινωνία, με έμφαση στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση με παράλληλη αλλαγή του συσχετισμού κατανάλωσης και εισαγωγών, καταργώντας την εισαγωγή του 75% των αναγκών της κοινωνίας από τις αγορές του εξωτερικού.
Ακόμη μίλησε για την άμεση ανάγκη τόνωσης των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων, αρχής γενομένης με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ώστε να δοθούν τα πρώτα κίνητρα αύξησης της ζήτησης και σταδιακής επανεκκίνησης της επιχειρηματικότητας με στροφή στην εγχώρια αγορά και τα προϊόντα της.
Ακολούθως θα πρέπει να ρευστοποιηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εφικτό στόχο την τμηματική απορρόφηση της ανεργίας, μέσα σε μια δεκαετία. Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη με επιλογή ηγετικών οικονομικών κλάδων, όπως είναι ο αγροκτηνοτροφικός τομέας, τροφίμων και ποτών ο τουριστικός τομέας αλλά με παράλληλη τόνωση της δορυφορικής επιχειρηματικότητας και όχι ο οικοδομικός, όπως σήμερα, που δε φέρνει ρευστότητα στην αγορά.

2014-11-05-Politiki-syriza-kyber-programma-elia2Ν. ΣΚΟΡΙΝΗΣ
Ο κ. Σκορίνης τόνισε ότι πρέπει να έχουμε μια πιο αισιόδοξη ενατένιση προς τη φωτεινή πλευρά του μέλλοντος μέσα από την προοπτική της δίκαιας κατανομής του πλούτου, που αυτή τη στιγμή στον πλανήτη λυμαίνονται 85 άνθρωποι, στριμώχνοντας τον πληθυσμό της γης στα ισόγεια και τα υπόγεια της κοινωνίας, χωρίς προοπτικές στοιχειώδους επιβίωσης.
Μίλησε και ο ίδιος για την υποθήκευση της Ελλάδας σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικών εξαρτήσεων από την Ευρώπη του «Μερκελικού» Βορρά για τα επόμενα 75 – 100 χρόνια, σε μια φιλελεύθερη οικονομία που σκοτώνει, χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά.
«Αυτό επιτάσσει την ανάγκη της ανόδου της αριστεράς στην κυβέρνηση άμεσα», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι όσο παραμένουν Σαμαράς και Βενιζέλος στην εξουσία η ανάταξη της κοινωνίας και της οικονομίας θα είναι ολοένα και πιο δύσκολη, καθώς πουλούν απροκάλυπτα τον πλούτο της χώρας σε ντόπια και ξένα συμφέροντα. «Να μπει μπροστά η αριστερά να διώξει τους κατακτητές», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε εκτενώς στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. που παρουσίασε και ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης στη Δ.Ε.Θ., σχολιάζοντας ότι ήταν μόνο ένα μικρό μέρος των 800 σελίδων ενός αναλυτικού και εμπεριστατωμένου σχεδιασμού που επιμελήθηκαν και επιμελούνται άνθρωποι της επιστημονικής κοινότητας, φίλοι και μη του κόμματος. «Αυτό το πρόγραμμα φοβήθηκε και προσπάθησε να το καπελώσει ο κ. Σαμαράς δια της ΝΕΡΙΤ», σχολίασε σχετικά.

2014-11-05-Politiki-syriza-kyber-programma-eliaΜετά τo πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε ανοιχτός διάλογος των ομιλητών με πολίτες και εκπροσώπους φορέων.
Μεταξύ των παραβρισκόμενων, την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Αθ. Σιδηρόπουλος, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Σ. Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Θ. Χαρίσης κ.α.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας