Παιδεία

31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας, από την ΕΜΕ

2014-11-04-paidia-syn-typou-eme-synedrio31o5

Συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας

Παρασκευή 7 – Κυριακή 9 Νοεμβρίου στο «Αιγές Μέλαθρον», στη Βέροια

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη του 31ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας, που θα πραγματοποιηθεί στο «Αιγές Μέλαθρον» της Βέροιας, από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι το Δ. Σ. του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

2014-11-04-paidia-syn-typou-eme-synedrio31o4ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ
Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν τόσο ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΜΕ Κώστας Παπαδόπουλος, όσο και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ημαθίας της Εταιρίας Στέλιος Μυόγλου, πρόκειται για ένα συνέδριο – σταθμό στα πράγματα της Μαθηματικής Επιστήμης, με πολυποίκιλα οφέλη και για την πόλη της Βέροιας, που φιλοξενεί για δεύτερη φορά το θεσμό.
Μάλιστα έκαναν λόγο, όχι απλώς για ένα Συνέδριο πανελληνίου κύρους και απήχησης αλλά και διεθνούς, καθώς αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 1000 συμμετοχές συνέδρων με γενική επισκεψιμότητα άνω των 1500 ανθρώπων από όλη την Ελλάδα αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, ενώ η διοργάνωση λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

2014-11-04-paidia-syn-typou-eme-synedrio31o3Κ. ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ
Τη συνέντευξη χαιρέτησε από την πλευρά του αρχικά ο Δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της φιλοξενίας της διοργάνωσης που χαρακτήρισε επωφελή για τη Βέροια και την προβολή της διεθνώς. Ένα Συνέδριο που φιλοξενεί εξέχοντες επιστήμονες από το χώρο της Μαθηματικής Κοινότητας και προάγει τη μαθηματική σκέψη αλλά όχι τους αριθμούς, που χαρακτηρίζουν ευρύτερα το σημερινό τρόπο ζωής.
Σε αυτή την κατεύθυνση, καλωσόρισε στην πόλη το Συνέδριο και συνεχάρη το Δ. Σ. της ΕΜΕ για τη συνολική δράση του στα τοπικά μαθηματικά δρώμενα, με τη συνεχή διοργάνωση διαγωνισμών κλπ.

2014-11-04-paidia-syn-typou-eme-synedrio31oΣΤ. ΜΥΟΓΛΟΥ
Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ημαθίας της ΕΜΕ, αφού ευχαρίστησε το Δήμο της Βέροιας, απευθυνόμενος στον κ.Βοργιαζίδη, για τη διαρκή συμπαράσταση του απέναντι σε όλες τις προσπάθειες της ΕΜΕ, αναφέρθηκε αναλυτικότερα στη διοργάνωση του Συνεδρίου τονίζοντας την πανελλήνια και διεθνή σημασία του, που αντανακλά κατ’ αναλογία και στην πόλη της Βέροιας, αφού αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 1000 συνέδρους με κορυφαίους επιστήμονες από το εξωτερικό εκτός από τους Έλληνες που συμμετέχουν.
«Πρόκειται για ονόματα που δε συναντάς εύκολα στο χώρο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μυόγλου.
Ακόμη μίλησε για μια θεματική τριών κεντρικών αξόνων, γύρω από τους οποίους θα «περιστραφεί» ο κύκλος των τριήμερων εργασιών του Συνεδρίου και αναλυτικότερα ανέφερε τη «Μαθηματική Έρευνα», τη «Μαθηματική Εκπαίδευση» και την «Καινοτομία», μέσα από την οποία κυρίως αναμένεται να διερευνηθεί η πορεία των Μαθηματικών του σήμερα προς τις καινοτόμες εφαρμογές του αύριο.
Υπογράμμισε ότι Αντιπρόεδρος του Συνεδρίου θα είναι ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Α.Π.Θ (Μαθηματικό Τμήμα) Γιάννης Αντωνίου, τον οποίο χαρακτήρισε ως μια εξέχουσα προσωπικότητα της επιστημονικής μαθηματικής κοινότητας και ιδιαιτέρως στο χώρο της καινοτομίας, ενώ στη συνέχεια ανέφερε κάποια ενδεικτικά ονόματα επιστημόνων από το εξωτερικό που θα παραβρεθούν και μεταξύ αυτών τους κ.κ. Αρτσαρέλο, από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο (θήτευσε και ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρίας), Ντομπρ από το Παρίσι (Μαθηματικός και Ιστορικός Επιστήμων), Γκουσταφσον από το Κολοράντο κ.α.
Επίσης μίλησε για στρογγυλά τραπέζια συζητήσεων πάνω σε φλέγοντα θέματα της εποχής και των Μαθηματικών γενικότερα, καθώς και για μια ειδική εκδήλωση με αντικείμενο τα χαρισματικά παιδιά και τις προοπτικές τους. «…Γίνεται πολλή κουβέντα για αυτά τα παιδιά και προσπαθούμε να βρούμε έναν δρόμο κοινά αποδεκτό, ώστε να γίνει ό,τι καλύτερο για αυτά και επί τούτου θα γίνουν διάφορες προτάσεις και εισηγήσεις…», κατέληξε.

2014-11-04-paidia-syn-typou-eme-synedrio31o2Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Με τη σειρά του ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΜΕ ευχαρίστησε, για λογαριασμό του Προέδρου της Εταιρίας & Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Δημάκου, το Δήμαρχο Κ. Βοργιαζίδη, όπως και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Γ. Σοφιανίδη, τόσο για τη φιλοξενία της παρούσας Συνέντευξης Τύπου, όσο και για τη στήριξη στο επερχόμενο Συνέδριο.
Ακολούθως χαρακτήρισε μεγάλη υπόθεση τη διοργάνωση του Συνεδρίου και για την ΕΜΕ αλλά και για τη Βέροια, ενώ εστίασε στο διεθνή χαρακτήρα του, λόγω των πολλών συμμετοχών του εξωτερικού κάτι που θα δώσει, όπως είπε, στην πόλη και τον τόπο πολλές ευκαιρίες προβολής, αφού ενόψει του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εκδρομές και ξεναγήσεις στη Βεργίνα αλλά και στις παραδοσιακές συνοικίες και τα θέρετρα της Βέροιας.
«…Η Βέροια είναι μια ζεστή και φιλόξενη πόλη που παρέχει όλες τις ανέσεις σε όσους θα την επισκεφτούν, από όλες τις πλευρές (περιήγηση, ψυχαγωγία), όπως και αναφορικά με το χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Δε μένει τίποτε άλλο από το να ξεκινήσει και να πάει καλά…», συμπλήρωσε.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά που φιλοξενείται από την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή, στο Χώρο Τεχνών, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Συνεδρίου, την οποία χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, λόγω της πλούσιας θεματικής της και κυρίως για τη μαθητική κοινότητα.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας