Επιστήμη

Θα “πεθάνει” τελικά το Facebook;

2014-09-19-epistimi-thanatos-tou-facebook

Όπως κάθε μόδα ή ασθένεια(!) που εξαπλώνεται συνεχώς, ώσπου να γίνει επιδημία, αλλά κάποια στιγμή «φρενάρεται» και τελικά σβήνει, έτσι και το Facebook θα «φυλλοροήσει» και θα χάσει το 80% των χρηστών του ως το 2017, εκτιμούν δύο Αμερικανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες της Σχολής Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του πανεπιστημίου Πρίνστον Τζον Καναρέλα και Τζόσουα Σπέχλερ βασίζουν τη δυσοίωνη εκτίμησή τους για το μεγαλύτερο σήμερα κοινωνικό δίκτυο στο πόσες φορές η λέξη “Facebook” πληκτρολογείται στις αναζητήσεις της Google. Η σχετική διαχρονική ανάλυση, με τη βοήθεια της υπηρεσίας Google Trends, δείχνει ότι η εν λόγω αναζήτηση κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 και από τότε σταθερά μειώνεται.

Είναι θέμα χρόνου, όπως υποστηρίζει η μελέτη, οι χρήστες του Facebook να αποκτήσουν ανοσία απέναντι στο «κόλλημα» που έχουν με το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο, το οποίο ανέφερε πως στο τέλος του 2013 είχε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και στις 4 Φεβρουαρίου γιορτάζει τα δέκατα «γενέθλιά» του. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κοινωνικού δικτύου MySpace, κάποτε μεγάλου ανταγωνιστή του Facebook, που ιδρύθηκε το 2003, έφθασε στο αποκορύφωμα της δόξας του το 2007- 2008 με 300 εκατ. χρήστες και ουσιαστικά πέθανε το 2011.

Ο αντίλογος είναι ότι πολλοί χρήστες μπαίνουν στο Facebook μέσω των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων τους, πράγμα που έχει οδηγήσει σε μείωση των αναζητήσεων της συγκεκριμένης λέξης μέσω Google. Από την άλλη, ο ίδιος ο επικεφαλής οικονομικών του Facebook Ντέιβιντ Έμπερσμαν παραδέχτηκε πρόσφατα πως κατά το τελευταίο τρίμηνο «παρατηρήθηκε μια μείωση στον αριθμό των ημερήσιων χρηστών, ιδίως μεταξύ των εφήβων».

Πηγή: http://www.toxwni.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας