Κόσμος

Αυστηρή ευρωπαϊκή προειδοποίηση προς τη Μόσχα για την Ουκρανία

2014-08-16-kosmos-rosia-oukrania-ee

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θεωρήσει οποιαδήποτε μονομερή ρωσική ενέργεια στην Ουκρανία ως «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζεται ότι η ΕΕ «ανησυχεί όλο και περισσότερο για την επιδεινούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία και το ανθρωπιστικό της αντίκτυπο στους αμάχους».

Η ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, αφού υπενθυμίζουν την «αμέριστη υποστήριξή τους στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» διαμηνύουν προς τη Μόσχα:

«Οποιεσδήποτε μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού, θα θεωρηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Επίσης, η ΕΕ καλεί τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως κάθε μορφή συνοριακών εχθροπραξιών, ιδίως τη ροή οπλισμού, στρατιωτικών συμβούλων, και ένοπλου προσωπικού στην περιοχή, και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα».

Ως προς το φλέγον θέμα των κυρώσεων «η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των περιοριστικών μέτρων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξακολουθούν να συντρέχουν».

Πρόκειται, όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων, για μέτρα που συνδέονται με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Η ΕΕ παρακολουθεί την επιβολή των μέτρων αυτών, καθώς και τις συνέπειες των ρωσικών αντιμέτρων με τους περιορισμούς στις εισαγωγές, καλώντας την Κομισιόν να αποτιμήσει τις συνέπειές τους και το ενδεχόμενο «κατάλληλης απάντησης».

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καλούν επίσης τρίτες και υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως η Τουρκία, «να απόσχουν από μέτρα που στοχεύουν στην εκμετάλλευση των νέων εμπορικών ευκαιριών που απορρέουν από την επιβολή αυτών των μέτρων».

Τέλος, καλούνται όλες οι πλευρές να διευκολύνουν την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής της πτήσης MH17.

Πηγή: http://news.in.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων