Αγροτικά

Μέτρα για τα ροδάκινα ζητά η copa – cogeca από την Κομισιόν

2014 07 28 Agrotika rodakino cogeca

Της Φανής Γιαννακοπούλου

Την κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη έκτακτων μέτρων με σκοπό την ανακούφιση των ροδακινοπαραγωγών, όπως με αποσύρσεις, ζητά ο Γενικός Γραμματέας των ευρωπαϊκών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa – Cogeca, κ. Πέκα Πέσονεν, με επιστολή του που απέστειλε στον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην επιστολή του κ. Πέσονεν, η οποία εστάλη στην Κομισιόν στις 25 Ιουλίου, από την αρχή της εμπορικής σεζόν, ο τομέας των πυρηνόκαρπων βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κρίση λόγω υπερπροσφοράς, η οποία έπληξε κυρίως τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Από τα μέσα Ιουνίου και μετά, οι τελικές τιμές παραγωγού κατέρρευσαν και κινήθηκαν μεταξύ 30% – 50% χαμηλότερα από αυτές του 2013.

Σύμφωνα με μελέτη της Copa – Cogeca η κατάσταση αυτή προκλήθηκε από δύο βασικούς οικονομικούς παράγοντες: τους εξαιρετικά υψηλούς όγκους παραγωγής σε ορισμένες περιοχές σε συνδυασμό με κακές καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη. Γεγονός που προκάλεσε την ωρίμανση των φρούτων σε διαφορετικούς χρόνους, οδηγώντας σε επικαλύψεις μεταξύ των ποικιλιών και επηρεάζοντας την ποιότητά τους, περιορίζοντας έτσι το διαθέσιμο χρόνο για την τοποθέτηση των ποικιλιών στην αγορά.

Επιπλέον επειδή τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα ευπαθή και η αποθήκευσή τους δεν είναι ούτε αποτελεσματική, ούτε δυνατή κρίνεται αναγκαία να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η Copa – Cogeca πιστεύει ότι πρόκειται για μια εξαιρετική, πανευρωπαϊκή κρίση, η οποία είναι αισθητή σε όλα τα παραγωγικά κράτη μέλη και θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω κατά το υπόλοιπο της περιόδου εμπορίας, εκτός εάν η Κομισιόν παρέμβει άμεσα.

Όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα φρούτα και λαχανικά, ο τομέας των ροδάκινων και των νεκταρινιών επωφελείται από ένα συγκεκριμένο σύστημα υποστήριξης, δηλαδή τα επιχειρησιακά προγράμματα (ΕΠ). Αυτά τα ΕΠ και οι οργανώσεις παραγωγών οπωροκηπευτικών που τα δημιουργούν συμβάλλουν στην οργάνωση της προσφοράς και διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διάρθρωση του τομέα. Παρ ‘όλα αυτά, αυτά τα προγράμματα και τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν την περίοδο είναι λίγα σε σύγκριση με την εξαιρετική σοβαρότητα της κρίσης στην αγορά.

Για το λόγο αυτό η Copa-Cogeca ζητά από την Επιτροπή να θεσπίσει άμεσα μέτρα σύμφωνα με το Μέρος V, Κεφάλαιο Ι, σημείο 1, του κανονισμού 1308/2013 για την ενιαία ΚΟΑ, με τίτλο «Έκτακτα μέτρα»: έκτακτες αποσύρσεις από την αγορά εκτός των ΕΠ και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ανοικτή σε όλους τους παραγωγούς, με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης.

Τέλος η επιστολή του κ. Πέσονεν κλείνει, τονίζοντας πως μια λογική συνεισφορά από το αποθεματικό κρίσης θα βοηθήσει τον τομέα να ανακάμψει.

Πηγή: http://www.agronews.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων