Κόσμος

Ξαναρχίζουν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας

2014-07-27-kosmos-ekexiria-gaza-telos

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης

Επανέναρξη των επιχειρήσεων από το Ισραήλ, που είχε αποδεχθεί αίτημα του ΟΗΕ για παράταση της εκεχειρίας κατά 24 ώρες, αλλά η Χαμάς συνέχισε τη ρίψη ρουκετών.

Tις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πάλι ο ισραηλινός στρατός, καταγγέλλοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς αγνόησαν το αίτημα του ΟΗΕ να τηρηθεί ανθρωπιστική εκεχειρία 24 ωρών.

«Μετά τα αδιάλειπτα πυρά των ρουκετών από τη Χαμάς σε όλη τη διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε για το καλό του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, ο στρατός θα επαναλάβει άμεσα τις αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση αυτή, κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι άκουσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.050 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και 42 στρατιώτες και τρεις πολίτες από την πλευρά του Ισραήλ.

Η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς ανέλαβε το βράδυ του Σαββάτου την ευθύνη για την εκτόξευση επτά ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων δύο οι οποίες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Τελ Αβίβ, απορρίπτοντας de facto την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που έληγε στις 20:00.

Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας χιλιάδες άνθρωποι στην Γάζα βγήκαν από σπίτια και καταφύγια, για να ανασύρουν κι άλλες σορούς κάτω από τα ερείπια και να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους, ενώ η κατάπαυση του πυρός αποκάλυψε και το μέγεθος της καταστροφής από τους βομβαρδισμούς.

Επιπλέον περίπου είκοσι ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί στη διάρκεια της νύχτας από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, στις οποίες ο στρατός απάντησε «με στοχευμένα πυρά του πυροβολικού».

Αναζήτηση στα ερείπια την ώρα της εκεχειρίας

Το πρωί του Σαββάτου, Ισραήλ και Χαμάς αποδέχθηκαν την πρόταση του ΟΗΕ και επτά χωρών να σταματήσουν τις επιθέσεις για 12 ώρες, αλλά λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία άλλα 18 μέλη της ίδιας οικογένειας- μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά- σκοτώθηκαν στη Χαν Γιουνίς, στο λότο της Λωρίδας της Γάζας.

Η οικογένεια αλ Νατζάρ είχε καταφύγει εκεί για να γλυτώσει από τους βομβαρδισμούς σε κοντινό χωριό. Ετσι, μαζί με τις δεκάδες σορούς που ανασύρθηκαν από τα ερείπια, οι νεκροί μετά από 19 ημέρες ισραηλινών βομβαρδισμών, ξεπερνούν πλέον τους 1.000, οι τραυματίες τις 6.000 και οι πρόσφυγες που έχουν ζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, τις 160.000.

Η Χαμάς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τις υπόγειες στοές της στη Λωρίδα της Γάζας για να εξαπολύσει μια «μεγάλη τρομοκρατική επίθεση» εναντίον του Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ που επικαλείται ανώτερους αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού.

Διακόσιοι μαχητές της Χαμάς σκόπευαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ ταυτόχρονα από δεκάδες υπόγειες σήραγγες που καταλήγουν μέσα ή κοντά σε ισραηλινές συνοικίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη διάρκεια του εβραϊκού νέου έτους, που φέτος γιορτάζεται στις 24-26 Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα προσθέτει πως οι πληροφορίες προέρχονται από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης που συνελήφθησαν στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα. Προς το παρόν ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων