Γράμματα & Τέχνες

Μια πολύ καλή ορχήστρα σ’ έναν ακατάλληλο χώρο

2014-06-24-Politismos-eyixi-klassiki

Πολύ καλή η συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με έργα Vivaldi, Mendelssohn, Bartok και Σκαλκώτα, που δόθηκε χθες στην Πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας, στα πλαίσια της «Εύηχης Πόλης», που διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, η ΚΕΠΑ της Βέροιας.

Ενδιαφέρουσα και από άποψη επιλογής των έργων που ακούστηκαν –έργα μελωδικά και προσιτά για το κοινό- και από άποψη καλλιτεχνικής αρτιότητας και διάθεσης προσφοράς των μουσικών στο κοινό της πόλης.

Αλλά, χωρίς να αμφισβητεί κανείς την επαινετέα πρόθεση των διοργανωτών να προσφέρουν με το σύνολο των εκδηλώσεών τους ανέξοδη ψυχαγωγία στους πολίτες, που πλήττονται όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά από την υπάρχουσα κατάσταση, η συναυλία αδικήθηκε από το χώρο στον οποίο δόθηκε.

Στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι συνηθισμένο να δίνονται συναυλίες κλασικής μουσικής σε πλατείες, αλλά με τις εγγυήσεις που προσφέρει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με κατάλληλες συνθήκες ακουστικής και προπαντός με μυημένο κοινό.

Εδώ όμως, στην Πλατεία Ωρολογίου, χωρίς εξέδρα για τους μουσικούς, χωρίς μικροφωνικές εγκαταστάσεις και με τους κάθε λογής θορύβους αυτοκινήτων και περαστικών, η συναυλία και οι καλλιτέχνες της αδικήθηκαν.

Για τη συγκεκριμένη συναυλία ίσως θα έπρεπε να επιλεγεί ο χώρος της Εβραϊκής Συνοικίας, που θα ήταν άριστος αισθητικά και λειτουργικά και ο οποίος δυστυχώς αποδείχτηκε ανεπαρκής λόγω του επικίνδυνα συσσωρευμένου πλήθους που έσπευσε να παρακολουθήσει λίγο αργότερα τη λαϊκή συναυλία της Μαριώς, που έγινε σ’ αυτόν το χώρο.

Αν η επιλογή των χώρων γινόταν αντίστροφα, το αποτέλεσμα θα ήταν εξαιρετικό και για τις δύο συναυλίες.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων