Βέροια Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Το Λύκειο Ελληνίδων εγκαινίασε το νέο του σπίτι / Το Αρχοντικό Σαράφογλου έγινε μια εντυπωσιακή κιβωτός Παράδοσης

Η Παλιά Βέροια αναστήθηκε σήμερα αποκτώντας το δικό της σπίτι. Χρόνια τώρα το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας συγκέντρωνε με απίστευτη αφοσίωση και όραμα ό,τι μπορούσε να την αναστήσει και έφτασε η στιγμή όλοι αυτοί οι θησαυροί να στεγαστούν εκεί που τους άξιζε, στο Αρχοντικό Σαράφογλου.

Το Αρχοντικό, αληθινό κόσμημα Τέχνης, με τις ρίζες του να φτάνουν στον 18ο αιώνα, αγκάλιασε όλους τους θησαυρούς που φυλάγονταν με προσοχή, αλλά χωρίς να απολαμβάνουν το φως και των θαυμασμό της σύγχρονης Βέροιας, σαν ένα μυστικό καλά κρυμμένο, που σήμερα έλαμψε, θαμπώνοντας τους πρώτους επισκέπτες που το χάρηκαν.

Ο θαυμασμός και η συγκίνηση που προκάλεσαν τα εκθέματα στον φυσικό τους πια χώρο, μετατράπηκε σε έπαινο για τις κυρίες του Λυκείου που τα φύλαξαν 45 χρόνια τώρα, για να το παραδώσουν στις επόμενες γενιές.

Ήμασταν εκεί από νωρίς και καταφέραμε πρώτοι να γευτούμε, με όλες τις αισθήσεις μας, το θαύμα αυτής της αληθινής ανάστασης! Κοντά μας η κ. Αραμπατζή Μπέρσου, από τις παλιότερες οικογένειες της Βέροιας, να μας μυεί στον κόσμο των εκθεμάτων με κάποια να προέρχονται από τη δική της οικογένεια.

Απέραντη η σάλα του παλιού Αρχοντικού, τυπικού δείγματος της Αστικής Βέροιας της εποχής εκείνης, άνοιγε σε χώρους μαγικούς, όπου κάθε γωνιά είχε και κάτι να πει για τα χρόνια εκείνα.

Να μιλήσει κανείς για το τζάκι, για τις παλιές κεντημένες στο χέρι πολυθρόνες, για τα κρύσταλλα, τα βελούδινα τραπεζομάντηλα, τις κεντημένες στο χέρι κατάλευκες κουρτίνες, τα απαστράπτοντα από παλιό κρύσταλλο ποτήρια, τις επιβλητικές παλιές φωτογραφίες στους τοίχους,  τα κεντήματα στο χέρι που θα γίνονταν… παντόφλες για τον επίδοξο μέλλοντα γαμπρό  ή για τα νυχτικά της νύφης στη ντουλάπα, κλειστά να προσμένουν τη νύχτα του γάμου;

Το παλιό ρολόι, τη ραπτομηχανή κοντά στο παλιό μαντολίνο, δείγματα της καθημερινότητας αλλά και του γλεντιού, το παλιό κρεβάτι με την άσπρη κουβέρτα του δουλεμένη στο χέρι, πραγματικό έργο Τέχνης,  με πλάι την κούνια  να υποδηλώνει την ύπαρξη της συνέχειας;

Να μιλήσει κανείς για το καδραρισμένο κέντημα με θέμα την ελληνική σημαία, σύμβολο τότε πολύ δυνατότερο απ’ όσο σήμερα που όλα κινδυνεύουν να χαθούν στη χοάνη της Παγκοσμιοποίησης; Να μιλήσει για τις παλιές εικόνες; Τις φορεσιές, αντρικές και κυρίως γυναικείες, γιατί η γυναίκα  παραμένει  πάντα γυναίκα σ’ όλες τις εποχές! Γιατί απ’ όλα να μιλήσει κανείς;

Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με τον καθιερωμένο Αγιασμό, ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα πλαίσια και δίνοντας μια άλλη λαμπρή διάσταση στο γεγονός. Κιβωτό της Παράδοσης χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων τους θησαυρούς που θα φιλοξενεί από σήμερα το Αρχοντικό, επαινώντας τις κυρίες του Λυκείου για την πολύχρονη προσφορά τους.

Με παρόντες τους άλλους τρεις βουλευτές του Νομού, τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Τάσο Μπαρτζώκα και τον Βασίλη Κοτίδη, με τη σειρά μίλησαν ο βουλευτής και Υπουργός Ανάπτυξης  Λάζαρος Τσαβδαρίδης, η εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Νίκη Καρατζιούλα, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, (στην υποστήριξή του και στην υποστήριξή του Δ.Σ της Βέροιας οφείλεται η στέγαση του Λυκείου στο Αρχοντικό) και η Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, που είδε τη στέγαση του Λυκείου στο Αρχοντικό σαν μια πετυχημένη ιδεολογική, αισθητική και ιστορική συμπόρευση.

Η Πρόεδρος του Λυκείου Βέτα Γεωργάκαρου, εκφράζοντας τη χαρά της για τη μεγάλη μέρα που ξημέρωσε σήμερα για το Λύκειο κι αφού ευχαρίστησε εκείνες που το βοήθησαν να φτάσει μέχρις εδώ και όλους όσοι το στήριξαν κατέληξε:

“Εδώ, σ’ αυτόν τον χώρο, η μνήμη κατοικεί πια και ανήκει σε όλους μας, ενώνοντας  το παρελθόν με το παρόν μας και χαράζοντας δρόμους για το μέλλον.”

Δίπλα της η Έλλη Μάλαμα, η προηγούμενη Πρόεδρος, που είχε τη χαρά να παραλάβει τα κλειδιά του Αρχοντικού από το Δήμαρχο κατέθεσε τη δική της εμπειρία των τελευταίων χρόνων.

Η Αρχιτέκτονας και Μουσειολόγος Αναστασία Βαλαβανίδου, που με τη γνώση της βοήθησε να ολοκληρωθεί η στέγαση των θησαυρών της Παράδοσης, μίλησε τελευταία, αναφέροντας και τα ονόματα όλων εκείνων που βοήθησαν μέχρι να ολοκληρωθεί η σημερινή έξοχη τελική εικόνα της εγκατάστασης.

Η κορδέλα κόπηκε, οι πύλες άνοιξαν για μικρούς και μεγάλους  και κοπέλες του Λυκείου με τις  βεροιώτικες φορεσιές τους χόρεψαν στην αυλή του, υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας, επιστεγάζοντας μια ιδιαίτερη μέρα για όλες εκείνες που την οραματίστηκαν και κόπιασαν γι’ αυτήν.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

…………………………

…………..

banner-article

Ροη ειδήσεων