Άρθρα Κόσμος

Οι «τρομοκράτες» της UNICEF  και το σαφές μήνυμα του Ισραήλ / γράφει ο Χρίστος Καλουντζόγλου

Το αποτέλεσμα είναι ο λιμός στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει στόχο να εξουδετερώσει τους Παλαιστίνιους με το χειρότερο όπλο- την πείνα. Οποιοσδήποτε σπεύδει να ταΐσει τους Παλαιστίνιους είναι ντε φάκτο στρατιωτικός στόχος και το Ισραήλ διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι έχει δικαίωμα να ενεργεί «αναλόγως»

Οχήματα με τα διακριτικά της UNICEF έχουν ακινητοποιηθεί σε σημείο αναμονής του ισραηλινού στρατού, περιμένοντας σε ουρά για να γίνει έλεγχος πριν τους δοθεί άδεια για να περάσουν στη βόρεια Γάζα, μεταφέροντας εφόδια για παιδιά. Η αυτοκινητοπομπή της UNICEF βρίσκεται στην περιοχή κατόπιν συνεννόησης με τις ισραηλινές αρχές.«Περιμέναμε στο σημείο, όταν ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. Τα πυρά προήλθαν από την πλευρά που ήταν οι στρατιώτες, που έριχναν εναντίον πολιτών, οι οποίοι έτρεξαν για να ξεφύγουν. Οι σφαίρες χτύπησαν το αυτοκίνητό μας», περιγράφει η Τες Ίνγκραμ, εκπρόσωπος της  UNICEF, που έζησε τον εφιάλτη.

«Ήμασταν τυχεροί», προσθέτει η εκπρόσωπος της  UNICEF, αναφέροντας ότι το αυτοκίνητο όπου επέβαινε δέχτηκε τουλάχιστον τρεις ριπές. Αυτό ήταν το πιο σοβαρό περιστατικό που έχει αντιμετωπίσει το προσωπικό της UNICEF από την αρχή του πολέμου. «Όμως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό – η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη, ακόμα και αν έχουμε κάνει όλα τα βήματα που μας ζητούν. Κι αυτό το είδαμε στην τραγική περίπτωση της (ανθρωπιστικής οργάνωσης) World Central Kitchen. Αυτό που ζήσαμε εμείς είναι άλλο ένα παράδειγμα», τονίζει η Τες Ίνγκραμ.

Η αποστολή της UNICEF είχε εξασφαλίσει άδεια από τις ισραηλινές αρχές για να μπει στη Γάζα και είχε ενημερώσει λεπτομερώς για κάθε κίνηση της αυτοκινητοπομπής. Ο ισραηλινός στρατός αφού άνοιξε πυρ κατά των αυτοκινήτων με τα διακριτικά της UNICEF, πρόβαλε μια σειρά από δικαιολογίες ακινητοποιώντας την εφοδιοπομπή, που τελικά έλαβε εντολή να επιστρέψει προς τη Ράφα.

«Έτσι αυτά τα ζωτικής σημασίας εφόδια  δεν έφτασαν ποτέ στα παιδιά στη βόρεια Γάζα», είπε η εκπρόσωπος της UNICEF.

Νόμιμος στόχος, για το Ισραήλ, όποιος δίνει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους
Το μήνυμα του Ισραήλ είναι σαφές: «Κανένας να μην ταΐζει τους Παλαιστίνιους», εξηγεί σε άρθρο του στο Al Jazeera, ο Άντριου Μιτρόβιτσα. Ένα άρθρο που γράφτηκε την ώρα που ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωνε το Ισραήλ πως δεν θα είναι μόνο του σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από το Ιράν. Ο Λευκός Οίκος με αφορμή τις προκλήσεις των Ισραηλινών προς την Τεχεράνη για να μπει ανοιχτά στον πόλεμο, ξέχασε τον υποτιθέμενο θυμό του προέδρου Μπάιντεν για τη γενοκτονία.

Αλλά η ουσία είναι – όπως γράφει ο Άντριου Μιτρόβιτσα- ότι «αγανακτισμένοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί στη Δύση παρακολουθούν, επιδοκιμαστικά, το Ισραήλ, που αρνείται συστηματικά κάθε καταφύγιο  στους Παλαιστίνιους, εξαφανίζοντας τα σπίτια και τις γειτονιές τους, στερώντας τους τη φροντίδα και την άνεση, εισβάλλοντας και καταστρέφοντας νοσοκομεία».

Αυτοί είναι πρόεδροι και πρωθυπουργοί δυτικών χωρών που έγνεφαν με κατανόηση τον περασμένο Οκτώβριο, όταν άκουγαν τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, να λέει ότι οι εχθροί του Ισραήλ είναι «ανθρωποειδή ζώα».

Για να αντιληφθεί κάποιος γιατί δολοφονήθηκαν από τους Ισραηλινούς επτά εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen και γιατί δέχτηκε πυρά η εφοδιοπομπή της UNICEF δεν χρειάζεται να έχει εξασκήσει τη μνήμη του.

Δεν ήταν  «τραγικά περιστατικά … που συμβαίνουν στους πολέμους», όπως είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι επτά νεκροί της ανθρωπιστικής οργάνωσης και τα πυρά κατά της εφοδιοπομπής της UNICEF είναι το αποτέλεσμα των εντολών του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ και του ίδιου του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

«Επιβάλλουμε απόλυτο αποκλεισμό της Γάζας. Δεν θα υπάρχει ηλεκτροδότηση, ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα, τα πάντα σταματούν. Πολεμούμε εναντίον ανθρωποειδών ζώων και ενεργούμε αναλόγως», είχε πει στις 9 Οκτωβρίου ο Γκάλαντ.

Ο Γκάλαντ τήρησε τον λόγο του. Οι δυτικοί ηγέτες, σε αυτό το μέρος του πλανήτη,  όπου υποτίθεται είναι ο αναπτυγμένος κόσμος, κούνησαν και κουνούν μέχρι σήμερα το κεφάλι τους με κατανόηση.

Εξάλλου οι 33.545 νεκροί στη Γάζα δεν εκπροσωπούνται στα διπλωματικά σαλόνια της Δύσης, όπου υποτίθεται ότι αναζητείται λύση. 

Το αποτέλεσμα είναι ο λιμός στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει στόχο να εξουδετερώσει τους Παλαιστίνιους με το χειρότερο όπλο- την πείνα. Οποιοσδήποτε σπεύδει να ταΐσει τους Παλαιστίνιους είναι ντε φάκτο στρατιωτικός στόχος και το Ισραήλ διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι έχει δικαίωμα να ενεργεί «αναλόγως».

Οι δυτικοί ηγέτες κουνούν το κεφάλι με κατανόηση ακούγοντας τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο