Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία

“Ακριβότερα φάρμακα για τους ασθενείς – νομιμοποιούν το φακελάκι” / γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Μετά τις αποφάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, επισημοποιείται και μια νέα επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, καθώς και η συμμετοχή στα φάρμακα ασθενών οι οποίοι μέχρι τώρα εξαιρούνταν από αυτή. Επιπρόσθετα, αντιδράσεις προκάλεσε πριν από μερικές ημέρες το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο φέρνει αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) μιλά για αυξήσεις -βόμβα της τάξης του 80%, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης αρχικά διέψευσε αναφέροντας ότι θα αλλάξουν απλώς οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα, χωρίς την παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση».

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα παραδέχτηκε την αύξηση των τιμών, φέρνοντας μάλιστα ΚΥΑ για πλαφόν 3 ευρώ στην επιβάρυνση ανά σκεύασμα.

Το αποτέλεσμα έχει «κλειδώσει» και η επιπλέον αυτή επιβάρυνση στα 3 ευρώ είναι σε εφαρμογή. Δηλαδή για κανένα γενόσημο φάρμακο η διαφορά ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής δεν θα ξεπερνάει το ποσό αυτό. Την ίδια ώρα οι χρόνια πάσχοντες, που έως τώρα δεν πλήρωναν συμμετοχή, πλέον θα δίνουν.

Μαγική εικόνα

Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι «στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από τη δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος».

Από την άλλη, τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και πολύ περισσότερο οι ασφαλισμένοι αναφέρουν ότι με την εφαρμογή του νέου δελτίου φαρμάκων, ενώ περίμεναν σημαντικές μειώσεις τιμών σε αρκετές κατηγορίες φαρμάκων, έκπληκτοι, βρέθηκαν μπροστά σε μια «μαγική» εικόνα.

Οι τιμές των φαρμάκων μεν ήταν αρκετά μειωμένες, αλλά οι συμμετοχές των ασφαλισμένων με την κοστολόγησή τους μέσω της κρατικής ΗΔΙΚΑ ήταν σε κάποιες κατηγορίες πολλαπλάσιες των μέχρι τώρα, ακόμα κι αν ο ασφαλισμένος επέλεγε μόνο γενόσημα φάρμακα.

Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Οι τιμές των φαρμάκων υπέστησαν μια ακόμα μείωση, στη συνεχή μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, επισημαίνουν. Όμως, παρά τις μειώσεις αυτές, έγιναν αυξήσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων, το οποίο προκύπτει από τη μείωση της ασφαλιστικής τιμής, δηλαδή της τιμής που αποζημιώνει το κράτος.

Λόγω του γεγονότος ότι η ασφαλιστική τιμή μειώθηκε ακόμα περισσότερο, προκύπτει αυτή η διαφορά με την αρχική τιμή, την οποία την πληρώνει πλέον ο ασφαλισμένος. Πρώτα ήταν στα πρωτότυπα φάρμακα, ενώ τώρα το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε και στα γενόσημα, διότι λαμβάνεται η τιμή του φθηνότερου σε κάθε κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα πληρώνει παραπάνω.

Έτσι, φαρμακοποιοί και ασθενείς καταγγέλλουν τις υπερβολικές επιβαρύνσεις στη συμμετοχή των ασθενών σε γενόσημα φάρμακα, με τη νέα Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για τη «Ρύθμιση Θεμάτων Τιμολόγησης Φαρμάκων».

«Ξηλωθείτε» και στα διαγνωστικά

Το θέμα ωστόσο δεν σταματά εκεί, αφού και πάλι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που φέρει τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», οι ασφαλισμένοι καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, διότι σε διάταξή του αναφέρεται πως «οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει πως τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ), αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.

Τέλος, αναφέρεται ότι το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτή τη φορά καλούνται να συμμετέχουν οικονομικά και στο clawback των ιδιωτικών εργαστηρίων, το οποίο δεν προτίθεται να μειώσει η κυβέρνηση.

«Νομιμοποιούν το φακελάκι»

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι ασθενείς, για διαγνωστικές εξετάσεις το πρόσθετο κόστος είναι 1-3 ευρώ, ενώ για το εμβόλιο του κορωνοϊού οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με 5 ευρώ. Για το θέμα αυτό, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι:

«Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Άδωνις Γεωργιάδης φρόντισε να αυξήσει τις τιμές “σε ένα τσουβάλι” φάρμακα, φρόντισε να νομιμοποιήσει το φακελάκι με τα απογευματινά χειρουργεία και τώρα επιβάλλει αυξήσεις και στα παραπεμπτικά για εξετάσεις ή ακόμα και εμβόλια! Έπεται και συνέχεια, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία».

Ειδικότερα το ΕΝΔΙΣΥ χαρακτηρίζει τις αυξήσεις αυτές «νέο χτύπημα εις βάρος όλων ανεξαιρέτως των ασφαλισμένων, αλλά κυρίως των συνταξιούχων, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις λόγω ηλικίας ή να κάνουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, για να αποφύγουν τα χειρότερα».

«Αλλά αυτό γιατί να απασχολεί τον κ. Γεωργιάδη; Εκείνος δείχνει ολοκάθαρα το σκληρό, νεοφιλελεύθερο και αντικοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησής του. Χωρίς ίχνος ντροπής, συνεχίζει να επιβαρύνει ασφαλισμένους και συνταξιούχους, δυσανάλογα με το πενιχρό εισόδημά τους» επισημαίνει το Δίκτυο. Σημειώνει ότι ο υπουργός Υγείας «φαίνεται να ξεχνά πως μπορεί να κοροϊδεύει λίγους για μεγάλο χρονικό διάστημα ή πολλούς για μικρό χρονικό διάστημα, δεν μπορεί όμως να κάνει το ίδιο για όλους και για πάντα».

 topontiki.gr

———-

banner-article

Ροη ειδήσεων