Συν & Πλην Σχόλια

Νέες λέξεις… νέα ήθη!

Τελευταία, νέες λέξεις μπαίνουν στο λεξιλόγιό μας, φωτογραφίζοντας καινούρια πράγματα ή καταστάσεις που προκύπτουν.

Και δε μιλάμε βέβαια για τις ξένες λέξεις, που χρησιμοποιούνται με απόλυτη φυσικότητα από τους νέους ανθρώπους ή από τους δημοσιογράφους στην τηλεόραση, κάνοντας τους μεγαλύτερους να αναζητούν τη μετάφραση.

Για παράδειγμα εκείνο το predator, που αφορούσε στις υποκλοπές το περασμένο καλοκαίρι έδινε και έπαιρνε και άντε να ψάχνεις στο μεταφραστή της Google, για να φωτιστείς.

Δε μιλάμε γι’ αυτές, ούτε για τα νεολαιΐστικα “κουλάρισε, δικέ μου”, αυτά σιγά-σιγά  αρχίσαμε να τα αποκρυπτογραφούμε.

Μιλάμε για λέξεις της μόδας, όπως η “ενσυναίσθηση”, που τη συναντάς πια σε κάθε  ομιλούντα, που θέλει να σου αποδείξει ότι είναι in!

Και μικρό το κακό, πρέπει να δείξουμε τέλος πάντων ότι είμαστε στο πνεύμα των καιρών!

Προέκυψε, όμως, κι άλλη λέξη, μόλις πριν! “Διευκολυντής”!!! Τι σημαίνει; Αυτός που διευκολύνει! Διευκολύνει σε τι; Στο να σηκώσεις ένα βάρος φυσικό που δεν μπορείς μόνος; Στο να διεκπεραιώσεις μια υπόθεση που χρήζει βοηθείας;

Όχι! Διεκολυντής στο κλείσιμο ερωτικών ραντεβού ανάμεσα σε 50άρηδες και 12χρονες! Πώς είναι δυνατόν; Και όμως είναι!

Και για όσους παρακολουθούν την επικαιρότητα ο κατηγορούμενος του Κολωνού αυτό και μόνο ήταν. Ένας απλός διευκολυντής, (ειπώθηκε στη δίκη του), ανάμεσα στο 12χρονο παιδί και στις ορέξεις ώριμων ανδρών, που μάλλον είχαν χαρεί, χάρη στα λεφτά τους, όλες τις άλλες σεξουαλικές ποικιλίες και ήθελαν και ακόμη μία!

Αλλάξαμε τους ρόλους, αλλάξαμε τα ήθη… Οι λέξεις είναι το τελευταίο προπύργιο της σκέψης. Η γλώσσα είναι η έκφραση της σκέψης. Και η σκέψη, το μυαλό είναι ο στόχος όσων θέλουν να μας έχουν υποχείρια…

Άλλωστε η σκληρή ποίηση της Κατερίνας Γώγου λέει την αλήθεια. Δεν τη λέει;

Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια.
Στο μυαλό είναι ο Στόχος
 το νου σου ε;

far

………………..

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας