Βιβλίο Πολιτισμός Τοπικά

Βιβλιοπαρουσίαση: Εύα Ιεροπούλου “Ποιος φοβάται ποιον”/ Ένα πανέξυπνο παιδικό βιβλίο

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάστηκε το τελευταίο παιδικό βιβλίο της Εύας Ιεροπούλου, δέκατο στη σειρά, “Ποιος φοβάται ποιον”, εκδόσεις Τζιαμπίρης – Πυραμίδα, σε εικονογράφηση Νίκου Γιαννόπουλου.

Γεμάτη η αίθουσα της Βιβλιοθήκης από μανάδες και μικρά παιδιά, που ήρθαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση, που ήταν πραγματικά πρωτότυπη.

Η Εύα Ιεροπούλου, με το μοναδικό της ταλέντο να διδάσκει μουσική σε μικρά παιδιά, να επικοινωνεί άμεσα μαζί τους και να τα  παρασύρει στον κόσμο της μουσικής, τα είχε μαζί της απόψε. Παιδιά από τα τμήματα προπαιδείας, φλογέρας και Baby χορωδίας του Ωδείου Φίλιππος.

Το βιβλίο της ήταν μια πανέξυπνη προσέγγιση του φόβου που κυριεύει τα μικρά παιδιά, οδηγώντας,  με τον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένο,  στην τελική αποδόμηση του φόβου.

Η ίδια με την κιθάρα της, και με τη συνοδεία φλάουτου, έδωσε με έντονη θεατρικότητα το περιεχόμενο του βιβλίου της, έχοντας τους μικρούς μαθητές της μουσικής να τραγουδούν μαζί της στα μουσικά ιντερμέδια της αφήγησης.

Τι μπορεί να φοβάται ένα μικρό παιδί; Τη βροχή, τα σκυλιά, το σκοτάδι ή τις αράχνες, όπως αφηγείται το παραμύθι; Με το βιβλίο της η συγγραφέας οδηγεί τα μικρά παιδιά στην αντιμετώπιση του φόβου με έναν έξυπνο τρόπο και ταυτόχρονα διασκεδαστικό.

Έχοντας η ίδια την ικανότητα της θεατρικής απόδοσης του κειμένου της και με τους μικρούς μαθητές να τραγουδούν μαζί της, απόλυτα συντονισμένοι, τραγούδια που έγραψε ή ίδια γι’ αυτούς και την ηλικία τους, γοήτευσε απόψε μικρούς και μεγάλους.

Η Εύα Ιεροπούλου έχει πίσω της μια μακρά ιστορία γραφής, μουσικής και παιδαγωγικής. Συγκεκριμένα:

Σπούδασε γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, μουσικοπαιδαγωγικά και βιολοντσέλο. Με τον συνθέτη Κώστα Μπραβάκη, έχουν ιδρύσει το «Ωδείο Φίλιππος» στη Βέροια, στο οποίο διδάσκει βιολοντσέλο, και μουσική αγωγή σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Παράλληλα ασχολείται με την παραγωγή μουσικών και θεατρικών παραστάσεων με πρωταγωνιστές και συντελεστές μικρούς μαθητές, καθώς επίσης και με τη σύνθεση και παραγωγή εναλλακτικών συνθεμάτων για παιδιά.

Έχει εκδώσει πέντε μουσικά CD, με δική της μουσική και στίχους: «το πράσινο μούσκαρι-ό» 2002, «τα πώς και τα γιατί» 2003, «ο Ίκαρος Ποντίκαρος», 2009, “το μικρό σπίτι της Νίνας” 2010, “η Ροζαλία με τις τρεις κοτσίδες” 2011.

Έχει εκδώσει δέκα βιβλία για παιδιά στα Ελληνικά.

Έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα γερμανικά οι παιδικές ιστορίες της «το Φουσκοχώρι» και «ο Ασπρογένης».

Το Νοέμβριο του 2008 το θεατρικό της έργο για παιδιά «η χώρα των ονείρων» διακρίθηκε με τον πρώτο έπαινο στο διαγωνισμό συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου, που διοργάνωσε η Ένωση Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το βιβλίο της «Ο άλλος μου εαυτός» ήταν υποψήφιο για τα βραβεία του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ 2010. Το βιβλίο «Το παγκάκι που ήθελε να γίνει βάρκα» ήταν υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2014.

…………………..

far

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας