Βέροια Ρεπορτάζ Τοπικά

Νέα συνάντηση των “Ενεργών Πολιτών” της Βέροιας με κυρίαρχο θέμα αυτό της Παλαιάς Μητρόπολης

Οι “Ενεργοί Πολίτες” της Βέροιας συναντήθηκαν για δεύτερη φορά, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην πόλη. Η συνάντηση έγινε στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και ήταν ανοιχτή στους πολίτες.

Ενώ τα θέματα που είχαν προγραμματιστεί για τη συγκεκριμένη συνάντηση ήταν περισσότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρώτο θέμα, που αφορούσε στην ανακατασκευή τριών χτισμάτων στη βορειοδυτική πλευρά της Παλαιάς Μητρόπολης.

Με παρούσα την προσωρινή επιτροπή: Αβραμίδη Ιωάννη, Αντωνιάδη Νίκο, Καλλιγά Γεράσιμο και Πυρινό Παύλο, αλλά και άλλους πολίτες, που συμμετείχαν στην ενημέρωση – συζήτηση, φάνηκε πως το θέμα  της ανακατασκευής των κτισμάτων της Παλαιάς Μητρόπολης  απασχολεί και θα απασχολεί, αφού εμπλέκονται και ειδικοί επιστήμονες, που το έχουν μελετήσει.

Πριν από την συζήτηση ο Γιάννης Αβραμίδης προλογίζοντας τόνισε πως οι “Ενεργοί Πολίτες” είναι μακριά από κάθε κομματική χροιά και τους ενώνει μόνο η κοινή ανησυχία τους για την πόλη.

Ο Γεράσιμος Καλλιγάς, συντονίζοντας τη συζήτηση,  ανακοίνωσε με χαρά πως  ο Νίκος Αντωνιάδης υποστηρίζει με δωρεά 50.00ο ευρώ την προσπάθεια μετάφρασης των κωδίκων της Μουφτείας Βέροιας, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στον Γιώργο Ουρσουζίδη, που ενημέρωσε από τη μεριά του για το κείμενο που έστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, προσθέτοντας πως σε μια μελλοντική δικαστική διένεξη για το θέμα των κτισμάτων, η τελική θέση του Συνηγόρου θα είναι αποφασιστική για την έκβαση του θέματος.

Παράλληλα κατέθεσε πως έγιναν ενέργειες ενημέρωσης του Δήμου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας χωρίς, όμως, ακόμα ανταπόκριση.

Η Αναστασία Πάπαρη, αρμόδια από επιστημονική άποψη πάνω στο θέμα, σε μια μακρά τοποθέτηση, άκρως κατατοπιστική, εξήγησε για ποιους λόγους τα ανακατασκευασμένα κτίσματα δεν έχουν λόγο ύπαρξης στα βορειοδυτικά του Ναού, όχι μόνο από αισθητική και λειτουργική άποψη, αλλά και γιατί εμποδίζουν με την παρουσία τους πολύτιμα πιθανά  αρχαιολογικά ευρήματα, που μπορούν να έρθουν στο φως.

Οι προτάσεις της ανακοίνωσε πως θα κατατεθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, με όποιο προσωπικό κόστος.

Ο Κώστας Παλουκίδης ανακοίνωσε πως θα θέσει το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας την επόμενη Δευτέρα και πως πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή στην πόλη για το θέμα, αποτελούμενη από αντιπροσωπευτικούς φορείς της.

Ο Μάκης Δημητράκης τοποθετήθηκε λέγοντας πως πρέπει οι “Πολίτες” να ενεργοποιηθούν γρήγορα, γιατί το έργο προχωρά και η κατάσταση σε λίγο θα είναι μη αναστρέψιμη.

Ο Κώστας Γεωργιάδης επέμενε στην αναμονή της τελικής απόφασης του “Συνηγόρου του Πολίτη”, την οποία θεωρεί καθοριστική, ενώ ο Τάσος Βασιάδης έθεσε το θέμα της μορφής με την οποία πρέπει να αγωνιστούν οι “Ενεργοί”, προτείνοντας την συγκρότησή τους σε σωματείο. Η απόφαση του “Συνηγόρου” θα είναι απλά ενισχυτική, τόνισε, ο αγώνας πρέπει να γίνει συγκροτημένα από εμάς.

“Οι συνειδητοποιημένοι πολίτες μπορούν να σταματήσουν τα ανοσιουργήματα, όπως έγινε και με τα Παλαιά Δικαστήρια στο παρελθόν” τόνισε.

Τη σύσταση σε σωματείο θεώρησε αναγκαία και η Συρμούλα Τζήμα, με τον Παύλο Πυρινό να πιστεύει ότι ίσως το σωματείο θα έπρεπε να  αντικατασταθεί  από άλλη μορφή συγκρότησης, η οποία και πρέπει να συζητηθεί.

Ο Παύλος Πυρινός πρόσθεσε πως απαραίτητη και άμεση πρέπει να είναι η συγκρότηση ομάδων εργασίας, γιατί τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι “Ενεργοί Πολίτες” είναι και πολλά και σοβαρά.

Η συνάντηση, και με άλλους ομιλητές που πήραν το λόγο, συνεχίστηκε, χωρίς όμως αποφάσεις, που μετατέθηκαν στην επόμενη συνάντηση, με συγκρότηση προσωρινής  επιτροπής, που αποτελείται από τα ίδια προαναφερθέντα πρόσωπα.

Φωτογραφίες: faretra. info

(Τα σχέδια της Παλαιάς Μητρόπολης μάς στάλθηκαν από τον Γιώργο Ουρσουζίδη)

…………………

banner-article

Ροη ειδήσεων