Αλεξάνδρεια Κοινωνία Πολιτική

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας: Η απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ΕΝΙΣΧΥΣΗ και όχι ΔΙΑΛΥΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας, στην τακτική συνεδρίασή του που έλαβε χώρα την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 14:10, εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ (αριθ. απόφασης 10/2024) το ως κάτωθι Ψήφισμα για άμεση απόσυρση σχεδίου νόμου για την απεξάρτηση:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την 1η Νοεμβρίου 2023 για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ, (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).

Με αυτό το σχέδιο νόμου πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας. Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους. Οι υπάρχοντες οργανισμοί και προγράμματα, ήδη διασυνδέονται μεταξύ τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες θεραπευτικές ανάγκες, ενώ ελέγχονται και εποπτεύονται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας, στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ΕΝΙΣΧΥΣΗ και όχι ΔΙΑΛΥΣΗ:

  • Ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό, για να μπορεί να υπάρχει «θεραπευτικό συνεχές».
  • Ενίσχυση των δομών με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό και συμμετοχή των Συλλόγων Οικογένειας.

Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες μέσα στα σχολεία.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΠΑΙΤΕΙ
ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Για το Δ.Σ.

Ο
Πρόεδρος

ΔΡΙΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας