Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία Κόσμος Οικονομία

Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν. Εσύ τι περιμένεις για ν’ αντιδράσεις; / γράφει ο Λάμπρος Τόκας

Αν και εμείς, οι απλοί άνθρωποι -μαζί με τους επιστήμονες, τους δημοσιογράφους, τους διανοούμενους κλπ- περιμένουμε να αντιδράσουμε, όταν οι φωτιά του πολέμου εισβάλλει στο δικό μας σπίτι, τότε θα είναι πολύ αργά…

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την πτώση του σοσιαλισμού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για την ανθρωπότητα. Παράλληλα με την κατάργηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, που είχαν κατακτηθεί με μακροχρόνιους αγώνες, αίμα και θυσίες, πύκνωσαν και οι  πολεμικές συγκρούσεις- με στόχο το ξαναμοίρασμα του κόσμου και των αγορών- αρχής γενομένης από το Βαλκάνια, από όπου ξεκίνησε ο Α’ και Β’ Παγκόσμιος πόλεμος.

Στις 24 Μάρτη 1999, ο λαός της Γιουγκοσλαβίας βίωσε τη φρίκη του πολέμου, επειδή οι  κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ αποφάσισαν να «προστατέψουν» και με  βομβαρδισμούς  τη … «δημοκρατία» και τα «ανθρώπινα  δικαιώματα»!

Οι εστίες πολέμου, άρχισαν να «αγκαλιάζουν» όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου. Το 1999 ξέσπασε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, για να περάσει στη συνέχεια στο Αφγανιστάν (2001), στο Ιράκ (2003), στη Λιβύη και στη γειτονική Συρία (2011). Το Φλεβάρη του 2022, ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πόλεμος αυτός, έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς μετατράπηκε- ουσιαστικά- σε σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας, μετέχουν 40 χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ και όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την  Ιαπωνίας κλπ. Στο χάρτη με τις πολεμικές εστίες, προστέθηκε στις 7 Οκτώβρη 2023 και ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, που κινδυνεύει να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.


Η φρίκη του πολέμου στη Γάζα, έχει τη στήριξη των κυβερνήσεων ΗΠΑ-  ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τη δικαιολογία ότι το κράτος του Ισραήλ, έχει το… «δικαίωμα στην αυτοάμυνα»

Με εξαίρεση την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υπόλοιποι πόλεμοι που ξέσπασαν τα τελευταία 25 χρόνια, έγιναν με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους (ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ), με πρόσχημα τη «δημοκρατία» και «τα ανθρώπινα δικαιώματα»! Η πραγματική, όμως, αιτία ΟΛΩΝ των παραπάνω πολέμων- που οδήγησαν στο θάνατο, το σακάτεμα και την προσφυγιά, εκατομμύρια  συνανθρώπους μας- ήταν η προστασία και διεύρυνση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών της γης. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνει και το γεγονός ότι μετά από αυτούς τους πολέμους είχαμε αλλαγές συνόρων και σφαιρών επιρροής (Γιουγκοσλαβία, κλπ), ανελέητο περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (σε Αμερική, Ευρώπη και άλλες χώρες) με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας»!

Οι καταστροφικές συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων της 25ετίας- οι οποίες συνεχίζονται- είναι ανυπολόγιστες. Δεν είναι μόνο οι νεκροί και σακατεμένοι, (ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια). Ούτε οι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους (τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, που έφυγαν από τις πατρίδες τους- όσοι μπορούσαν- σε άλλες χώρες για να γλυτώσουν από τις σφαίρες και τους βομβαρδισμούς). Είναι και το οικονομικό κόστος. Αυτό το οικονομικό κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε πάνω από 7 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δολάρια, το πλήρωσαν ή θα κληθούν να πληρώσουν με φόρους και άλλα μέτρα τα παιδιά μας και εν γένει οι λαοί ολόκληρου του πλανήτη Γη.

Μόνο όποιος δεν κλείνει τα μάτια για να μην βλέπει την πραγματικότητα, δεν εντοπίζει την πραγματική αιτία- τη «ρίζα του κακού»- για το ποίος «ρίχνει λάδι» στη φωτιά του πολέμου.  Για όλα τα δεινά των πολέμων και τις συνέπειες που προκαλούν οι πολεμικές συγκρούσεις (νεκροί- ανάπηροι- ανεργία- φτώχεια- κοινωνική εξαθλίωση), υπεύθυνοι είναι οι ηγέτες της λεγόμενης «πολιτισμένης» και «δημοκρατικής Δύσης»(!) Εκεί που ανήκομεν και εμείς οι Έλληνες, επειδή έτσι αποφάσισαν- χωρίς να μας ρωτήσουν- οι ηγεσίες των κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που μας κυβερνούν, με τις ευλογίες και μικρότερων αστικών κομμάτων (ΛΑΟΣ, ΠΟΤΑΜΙ κλπ). Ο ελληνικός λαός, πληρώσει πανάκριβα, αυτή την πολιτική επιλογή με τα Μνημόνια και πολλά άλλα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 25 χρόνια από τα αστικά κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Και φυσικά, δεν έχει φτάσει ο λογαριασμός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα, που στηρίζεται (οικονομικά, στρατιωτικά κλπ) από τις ΗΠΑ και όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κλπ.

Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα: Τι κάναμε εμείς οι απλοί άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς αλλά και οι επιστήμονες, οι δημοσιογράφοι και οι διανοούμενοι, για να εμποδίσουμε εκείνους που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου»; Αντιδράσαμε, όσο και όπως έπρεπε, για να ματαιώσουμε τα σχέδια εκείνων που βομβαρδίζουν και δολοφονούν τους λαούς του κόσμου, με πρόσχημα την υπεράσπιση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «δημοκρατικών ελευθεριών», από τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει;

Η απάντηση- σε ότι αφορά αυτούς που μας κυβερνούν- είναι, σίγουρα ΟΧΙ. Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι τα ελληνικά αστικά κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσίας, συνεχίζουν να στηρίζουν τα σημερινά εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων δυτικών χωρών, παρά το γεγονός ότι είναι οι ίδιες χώρες που- αν δεν στήριξαν- σίγουρα ανέχθηκαν το 1974 την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. Εδώ ισχύει το γνωστό ρητό «άμα έχεις τέτοιους “φίλους” (και “συμμάχους” τι τους θέλεις τους εχθρούς»;

Αν και εμείς, οι απλοί άνθρωποι- μαζί με τους επιστήμονες, τους δημοσιογράφους, τους διανοούμενους κλπ- περιμένουμε να αντιδράσουμε, όταν οι φωτιά του πολέμου εισβάλλει στο δικό μας σπίτι, τότε θα είναι πολύ αργά… Το βεβαιώνουν τα λόγια του Γερμανού πάστορα Martin Niemoller, ο οποίος στο αυτοβιογραφικό ποίημα του με τίτλο «Νόμιζαν πως ήταν ελεύθεροι» (εκδόθηκε το 1955), σημείωνε προφητικά: «Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους, δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές, δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει… Για σένα που νομίζεις… Ότι η ζωή σου δεν επηρεάζεται από εκείνη του διπλανού σου…»

 imerodromos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας