Βέροια Πολιτισμός Τοπικά

Βέροια – ΑποΜνημοΝεύματα της Μνήμης / γράφει ο Αλέξανδρος Τρομπούκης

Βέροια: Σελίδες από τα “ΑποΜνημοΝεύματα της μνήμης” κάθε Κυριακή πρωί στη Φαρέτρα

ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 

 


Φώτης Πουταχίδης και Μενέλαος Τρομπούκης

Υπήρξαν φυσιογνωμίες προσώπων της Βέροιας που στο περιβάλλον που εργάσθηκαν και έζησαν δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση στα οικεία τους πρόσωπα είτε λέγονται οικογένεια, είτε συγγενείς, είτε φίλοι και γνωστοί…

1958. Ο Μενέλαος Τρομπούκης στα νιάτα του στο
νεοαναγειρόμενο Μέγαρο της Μητρόπολης Βέροιας  

Ξεχωρίζω δυο καρδιακούς φίλους, που ο καθένας από τη δουλειά του έδωσαν χαρακτήρα σ’ αυτό που έκαναν. Εργατικοί, ευγενέστατοι, προσηνείς και εξυπηρετικοί με τον πολίτη και ιδιαίτερα αγαπητοί από προϊσταμένους και υφισταμένους. Οι αείμνηστος Φώτης Πουταχίδης, διευθυντής Υπηρεσιών του Δήμου Βέροιας, και ο αείμνηστος, επίσης, Μενέλαος Τρομπούκης, γραμματέας της Μητροπόλεως Βέροιας. Όμως, τους ένωνε κάθε απόγευμα το πάθος για τάβλι στο καφενείο. Κι όταν λέμε τάβλι, εννοούμε επικούς αγώνες με αλληλοπειράγματα και φιλάθλους δίπλα τους, όλων των ηλικιών. Και οι καλοκάγαθοι αυτοί άνθρωποι μεταμορφώνονταν σε σκληρούς μονομάχους με ανεξάντλητες δυνάμεις στον δεικτικό λόγο ο ένας για τον άλλο.

Ο Φώτης Πουταχίδης ο έτερος ταβλαδόρος, σε προχωρημένη ηλικία

Έμειναν στην ιστορία των καφενείων της Βέροιας οι ομηρικοί ευγενείς καβγάδες τους αλλά και η αριστοφανική μεταφορά του λόγου τους προς το κοινό που παρακολουθούσε το τάβλι τους. Στο καφενείο του Σούλη Βαρακλή επί της οδού Μητροπόλεως έγινε το παρακάτω περιστατικό που μέχρι σήμερα μνημονεύουν οι νεότεροι. Ο Μενέλαος κέρδιζε τρεις παρτίδες, οπότε ήρθε και έκατσε δίπλα του ένας αγενής θεατής. Ο Φώτης ισοφάρισε και ο Μενέλαος προκειμένου να φύγει ο γρουσούζης παραγγέλνει στο Σούλη τον καφετζή: «Σούλη, σε παρακαλώ, έναν καφέ από μένα στον κύριο και πες του να τον πιει στην άλλη γωνία του μαγαζιού»! Εύθυμες ιστορίες από ωραίους συμπολίτες μας…

———————

Θεανώ Ζωγιοπούλου

Η γειτόνισσά μας.

Η μακαρίτισσα η μητέρα μου τη φώναζε Νανώ.

Εξαιρετικά εύστροφη και προχωρημένη για την εποχή της γυναίκα.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας.

Μεγάλη ευεργέτιδα και δωρήτρια του Δήμου Βέροιας.

Όμως αρκετά ιδιόμορφος χαρακτήρας.

Υπεραγαπούσε το σκύλο της τον Αζόρ.

Τον έκλαψε πολύ,

και μάλιστα εκκεντρική η Θεανώ,

του έκανε κηδεία και… μνημόσυνο!!

——————

Χρήστος Ρέμμος.

Ένας ξενιτεμένος Βεροιώτης ευπατρίδης

Βρέθηκα πριν από μερικά χρόνια στην Καβάλα. Η όμορφη πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας φιλοξενεί εδώ και πολλά χρόνια το Χρήστο Ρέμμο. Τον δάσκαλο, τον ποιητή, τον Πρόσκοπο, τον Πρόεδρο! Εμείς εδώ οι Βεροιώτες, χρόνια τώρα, διαβάζουμε τα ποιήματά του από τις σελίδες της «Βέροιας» και των άλλων τοπικών εφημερίδων. Ο Χρήστος, σαν Πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων της Βέροιας, πρωτοστάτησε για την έκδοση και παρουσίαση του προσκοπικού Λευκώματος «100 Χρόνια Προσκοπισμού στη Βέροια» και τότε μου δόθηκε η ευκαιρία ακόμη μια φορά να διαπιστώσω, συνεργαζόμενος μαζί του, το υψηλό επίπεδο προσκοπικής συναδελφικότητας που τον χαρακτηρίζει.

Ο Χρήστος απάντησε στο τηλεφώνημά μου και μέσα σε 5 λεπτά (!!!) πίναμε τον καφέ μας σε καφενείο της πόλης, ιδιοκτησίας κυρίας από τη Νάουσα. Παρέα μας άλλοι δυο Ημαθιώτες που ανήκουν στον τοπικό Σύλλογο «Ξενιτεμένων Ημαθιωτών», με πρόεδρο, ποιον άλλο, τον Χρήστο Ρέμμο.

 Στο δίωρο που ακολούθησε στους δρόμους και τα σοκάκια του κέντρου της πόλης, με ξεναγό τον αειθαλή Βεροιώτη της Καβάλας, διαπίστωσα πόσο αγαπητός είναι στην τοπική κοινωνία! Το «γεια σου, Πρόεδρε» ήταν η χαρακτηριστική προσφώνηση των δεκάδων ανθρώπων που συναντούσαμε και φυσικά… με σύστηνε με τα καλύτερα λόγια. Λόγια αγάπης για τον Βεροιώτη πατριώτη του και λόγια αγάπης από τους συμπατριώτες του, της Καβάλας! Και γι’ αυτούς ήταν ο Πρόεδρος (της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας). Με ρώτησε για τους φίλους του στη Βέροια, τον Γιώργο, τον Σπύρο, τον Γρηγόρη και πολλούς άλλους. Πρέπει να δώσω χαιρετίσματα σ’ όλους!!

 Στη σύντομη ξενάγηση, μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω για την πόλη της Καβάλας, την ιστορία της και τους κατοίκους της.

ΥΓ.: Ο Χρήστος Ρέμμος πέθανε και ενταφιάστηκε στην Καβάλα, τη δεύτερη πατρίδα του, το 2021.

—————————-

Μήτρης (Δημήτρης, αγνώστου επιθέτου)

Ο άνθρωπος που με γουρνοτσάρουχα γυρνούσε πάνω στο γαϊδουράκι του στις γειτονιές και τους μαχαλάδες της Βέροιας ζητώντας από τις νοικοκυρές τα χαλιά του χειμώνα προκειμένου να τα πλύνει στο μπατάνι στην περιοχή παπάκια πίσω από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Χαρακτηριστικός τύπος του αφελή συμπολίτη μας τη δεκαετία του 1950-1960, που φορώντας τρίχινο παντελόνι και πουκαμίσα ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Φόρτωνε τα χαλιά, συνήθως τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, σε δύο τεράστια κοφίνια που ήσαν στερεωμένα ένθεν και ένθεν στο γαϊδουράκι του, και αφού τα έπλενε σχολαστικά και τα στέγνωνε, τα επέστρεφε. Βέβαια, εμείς, πιτσιρίκια τότε, φροντίζαμε να τον πειράζουμε και να προκαλούμε την άσχημη αντίδρασή του. Ο Μήτρης ή Δημητρός λοιπόν, μαζί με αρκετούς άλλους λιγότερο ευφυείς (θα λέγαμε) έγραψε τη δική του ιστορία στην πόλη μας.

————–

Μαριγούλου

Πολλοί Βεροιωτάδες έχουν γράψει για τη Μαριγούλου που περιμένει τον πρίγκιπα Νικόλαο να την παντρευτεί, αλλά ποτέ δεν έρχεται. Τελευταία μου ανάμνηση της γειτόνισσάς μου (καθόταν πίσω από τη Μητρόπολη) ήταν όταν την είδα και τη χαιρέτισα (χωρίς να με θυμηθεί) στο Σωσσίδειο Γηροκομείο της Βέροιας (φορώντας όλα τα κοσμήματά της, αναπόσπαστο μέρος της γραφικής προσωπικότητας της), όπου και πέθανε.

——————

Τριπόταμος

«Ας πλησιάσουμε τον Τριπόταμο, θα πάρουμε πολλά απ’ αυτόν…» Με τη φράση αυτή σηματοδοτήθηκε η πολύ πετυχημένη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια στις 12.11.2012.

Ως Κίνηση Ενεργών Πολιτών της Βέροιας έχουμε την πεποίθηση ότι ο ποταμός Τριπόταμος έχει τη δύναμη ν’ αλλάξει το πρόσωπο της πόλης, τον τρόπο ζωής και ανάπτυξής της. Ήδη, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, ξεκινήσαμε! Βάλαμε το πρώτο λιθάρι. Χίλια τριακόσια (1.300) μέτρα παρόχθιας διαδρομής είναι προσβάσιμα σε κάθε συμπολίτη μας. Άμεση ήταν η ενεργοποίηση της Αντιδημαρχίας καθαριότητας με την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας που θα επισκεφθούν τον χώρο να τον διατηρούν καθαρό. Κάνουμε έκκληση στους παραγωγούς που πωλούν τα προϊόντα τους στη λαϊκή αγορά της Τρίτης, να μην πετάνε από τη γέφυρα σκουπίδια. Πιστεύουμε ότι οι εκδρομές των σχολείων για το μάθημα της Περιβαλλοντολογικής Αγωγής θα πολλαπλασιαστούν. Το τμήμα αυτό του Τριπόταμου, που διανοίχθηκε και καθαρίστηκε με κόπο, τους περιμένει. Πολλοί συμπολίτες μας θα έχουν αμφιβολίες για το κοινό εγχείρημα του Δήμου, των Ενεργών Πολιτών και άλλων φορέων τα πόλης. Ένας περίπατος δεν θα βλάψει κανέναν μας. Η αρχή είναι το «ήμισυ του παντός». Από τη γέφυρα Καραχμέτ μέχρι τη γέφυρα που βρίσκεται πίσω από τη ΔΕΗ, ο δρόμος είναι ελεύθερος για έναν περίπατο ξεκούρασης και χαλάρωσης. Από όλους μας εξαρτάται να γίνει η ανάπλαση του Τριποτάμου. Είναι ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αλλάξουμε νοοτροπία. Πάνω από τις προσωπικές μας θέσεις και επιθυμίες πρέπει να θέσουμε την ανάπτυξη της πόλης μας. Είναι η αγάπη για τον τόπο όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε ή όπου τώρα ζούμε. Ένας τόπος τότε βλασταίνει και ομορφαίνει. Αυτό κάνει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας! Το μεγάλο τόλμημα της ανάδειξης του Τριποτάμου, με μελέτες και έργα που θα ακολουθήσουν από τον Δήμο μας, αποτελεί πρόκληση υγιούς συνεργασίας όλων μας. Ν’ αποδείξουμε στην πράξη πως μπορούμε να μετατρέψουμε το ποτάμι που διαρρέει την πόλη μας, σε ένα μικρό παράδεισο… Πραγματικά το αξίζει! Ευχαριστούμε θερμά τη Δημοτική Αρχή της Βέροιας και όλους τους συμπολίτες μας που πίστεψαν στο όραμά μας και μας εμπιστεύτηκαν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Για τον Τριπόταμο:

Ασλάνογλου Νίκος

Κουρουζίδης Θεοχάρης

Πολυχρονιάδης Θεόδωρος

Τρομπούκης Αλέξανδρος

Τσιτλακίδης Κώστας

Φωκάς Βασίλειος

ΥΓ.: Μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες των «φίλων του Τριποτάμου» δεν υπάρχει πρόοδος.

banner-article

Ροη ειδήσεων