Άρθρα Κόσμος

“Προς νέα επιστράτευση και πόλεμος μέχρις εσχάτων! / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ουκρανοί διοικητές μονάδων παραδέχονται σε μεγάλα δυτικά ΜΜΕ πως πέραν της λειψανδρίας αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις σε κρίσιμο πολεμικό υλικό.

Πιστός στο δόγμα της συνέχισης του πολέμου κατά της Ρωσίας «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» παραμένει ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και πολεμικό υλικό. Στη χτεσινή καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίεβο, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις τού ζήτησαν την επιστράτευση επιπλέον 450.000-500.000 ανθρώπων για να συνεχίσουν τον πόλεμο.

Ο Ζελένσκι βέβαια πρόσθεσε πως ακόμη «δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση» και ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναμένεται σύντομα να συζητήσει «αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα της επιστράτευσης», που θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί και από τη Βουλή, καθώς μια νέα επιστράτευση σε τέτοια κλίμακα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση. Δηλαδή; Οπως τόνισε, θα χρειαστούν επιπλέον 500 δισεκατομμύρια χρίβνια, δηλαδή κάπου… 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση μιας τέτοιας γιγαντιαίας επιστράτευσης. Ενα τεράστιο ποσό, σε μια στιγμή που η ουσιαστικά χρεοκοπημένη Ουκρανία, που ζει αποκλειστικά από τα χρήματα των χορηγών, δεν έχει χρήματα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Κατ’ ουσίαν, αυτό που προσπάθησε χτες να κάνει με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν να «φορτώσει» στη στρατιωτική ηγεσία και προσωπικά στον αρχιστράτηγο Βαλέρι Ζαλούζνι το τεράστιο πολιτικό κόστος μιας νέας επιστράτευσης, αν και όποτε γίνει: στην πραγματικότητα η νέα επιστράτευση έχει ήδη αποφασιστεί, καθώς ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών SBU Κίριλ Μπουντάνοφ επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν αρκετά άτομα στις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις» και άρα «η αναγκαστική κινητοποίηση θα συνεχιστεί». Αλλωστε είναι κοινό μυστικό πως λόγω των διαδοχικών στρατιωτικών αποτυχιών έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες άγριος πόλεμος μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι, καθώς ο στρατηγός θεωρείται πως είναι ο επικρατέστερος πιθανός «αντικαταστάτης» του προέδρου σε περίπτωση πραξικοπήματος ή κατάρρευσης του μετώπου.

Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι ότι κανένας δημοσιογράφος δεν είχε το θάρρος να ρωτήσει τον Ζελένσκι τι απέγιναν οι τεράστιες δυνάμεις -δώδεκα νέες ταξιαρχίες εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ που ανέλαβαν την ανακατάληψη των χαμένων επαρχιών- και γιατί ο στρατός απαιτεί άλλο μισό εκατομμύριο… εθελοντές για να κρατήσει τις σημερινές γραμμές άμυνας, σε μια στιγμή που οι Ρώσοι έχουν ανακτήσει τη στρατηγική πρωτοβουλία και αντεπιτίθενται αργά αλλά σταθερά σε όλα τα μέτωπα, ενώ διατηρούν τεράστια υπεροπλία σε δύναμη πυρός και χτυπούν συνεχώς στόχους στα ουκρανικά μετόπισθεν.

Ήδη Ουκρανοί διοικητές μονάδων παραδέχονται σε μεγάλα δυτικά ΜΜΕ όπως το Associated Press και το Reuters πως πέραν της λειψανδρίας αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις σε κρίσιμο πολεμικό υλικό, όπως οβίδες και drones.

Οι νέες διαβεβαιώσεις Ζελένσκι έρχονται άλλωστε εν μέσω εξαιρετικά ζοφερών προβλέψεων για την πορεία της σύρραξης, μετά το καταστροφικό ναυάγιο της θερινής αντεπίθεσης αλλά και τη συνεχιζόμενη άρνηση του αμερικανικού Κογκρέσου να συνεχίσει την αθρόα δωρεά όπλων, πυρομαχικών και κυρίως χρημάτων προς την Ουκρανία. Ναι μεν ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε -κόντρα σε όλες τις ενδείξεις- πως είναι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Ουκρανία («είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα μας προδώσουν», είπε χαρακτηριστικά) αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά. Άλλωστε δήλωσε εξίσου βέβαιος πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει σύντομα ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ – αλλά όπως γνωρίζουμε η συζήτηση αυτή μετατέθηκε για τον ερχόμενο Γενάρη, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι και τότε οι Ευρωπαίοι (και ειδικά οι όλο και πιο… σφιχτοί Γερμανοί) θα συμφωνήσουν σε μια τέτοια εκταμίευση-μαμούθ.

Όσο για τη διεξαγωγή εκλογών, ο δήθεν… σταυροφόρος της δημοκρατίας Ζελένσκι επανέλαβε, παρά τις ξένες πιέσεις, πως δεν μπορούν να στηθούν κάλπες όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, καθώς τυχόν εκλογές θα υπονομεύσουν την ενότητα και θα γίνουν εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη Ρωσία!

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων