Θεάματα Θέατρο Πολιτισμός

ΚΘΒΕ Δράσεις • Παραστάσεις • Μετακλήσεις • Τώρα και Προσεχώς • Προσκλήσεις

ΚΘΒΕ 🎭 Δράσεις • Παραστάσεις • Μετακλήσεις • Τώρα και Προσεχώς • Προσκλήσεις

«Λυσσασμένη γάτα»
του Τενεσί Ουίλιαμς

Πρεμιέρα: Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου
Βασιλικό Θέατρο

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού Τενεσί Ουίλιαμς, η βραβευμένη με Πούλιτζερ «Λυσσασμένη Γάτα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, σε μετάφραση – σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα.

Ένα παθιασμένο έργο τρυφερό όσο και σκληρό, ποιητικό όσο και ρεαλιστικό, ένα παιχνίδι του έρωτα με τον θάνατο, γεμάτο οικογενειακές συγκρούσεις, ανομολόγητα πάθη, απληστία και μανία για εξουσία. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα, απ’όπου αναδύονται αλκοόλ και αποξένωση, η «Λυσσασμένη γάτα» κάνει βαθιά τομή στις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών ή στο πώς μπορεί να διασωθεί ένας έρωτας – εάν μπορεί.

* Κατάλληλη για άνω των 16 ετών.

Περισσότερα
«Βίρα τις άγκυρες»
των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα

Πρεμιέρα: Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το ΚΘΒΕ «σαλπάρει» τον Δεκέμβριο με ένα εμβληματικό έργο που αποτελεί μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα «Βίρα τις άγκυρες», ένα έργο που αγαπήθηκε από το κοινό, από την πρώτη παρουσίασή του όταν ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο με σκοπό να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στο παρεξηγημένο αυτό θεατρικό είδος.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων επιθεώρησης, το ΚΘΒΕ παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Αστέριου Πελτέκη, μια νέα οπτική της παράστασης που φιλοδοξεί να ψυχαγωγήσει, να σατιρίσει αλλά κυρίως να ταξιδέψει το κοινό.
Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο καθώς μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Περισσότερα
«Οι κωμικοί»

Σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία
της νέας παραγωγής του ΚΘΒΕ

Πρεμιέρα: Ιανουάριος 2024

Ξεκίνησαν οι πρόβες για τη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Οι κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα, που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) τον Ιανουάριο του 2024, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά.

«Οι Κωμικοί» είναι ένα έργο αφιερωμένο στους πρώτους Έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου, με κεντρικό άξονα τη μυθοπλασία και πραγματικά γεγονότα της καριέρας του Έλληνα «Σαρλώ», Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ.

Μέσα από την ιστορία του ελληνικού βωβού κινηματογράφου ο Δημήτρης Πιατάς και ο Σάκης Σερέφας δημιουργούν μια ευφάνταστη κωμωδία με στοιχεία μπουρλέσκ, ζωντανή μουσική και ιστορικά ντοκουμέντα, που έχει ως ήρωες πραγματικούς ηθοποιούς της εποχής, από τα ταραγμένα χρόνια της ελληνικής ιστορίας, μεταξύ 1920-1939. Ηθοποιούς που αν και ξεχάστηκαν μέσα στον χρόνο, ωστόσο, άφησαν το στίγμα τους και έδειξαν τον δρόμο στους μεταγενέστερους Έλληνες κωμικούς.

Περισσότερα
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

«Ταξίδι στο Αρχαίο Θέατρο… από μηχανής»

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση, το 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, προκειμένου οι μαθητές του να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στο Αρχαίο Θέατρο… από μηχανής», ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχει ως στόχο την εξοικείωση με το αρχαίο δράμα, μέσα από διαδραστικές ασκήσεις με τη χρήση της τεχνολογίας.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Prometheus», το οποίο στοχεύει στη διάσωση ιστορικών παραστάσεων αρχαίου δράματος του ΚΘΒΕ, στην εμβύθιση στον χώρο επαυξημένης πραγματικότητας και στη διαδραστική βιωματική συμμετοχή του κοινού.

Περισσότερα
Το ΚΘΒΕ στη Thessaloniki PhotoBiennale 2023

Παρουσίαση – performance «Ιππό – λογος»
στην έκθεση της Marta Bogdańska «Shifters»

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, 18.00
Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Βασισμένη στο έργο του Νίκου Καββαδία «Του πολέμου. Στο άλογό μου», η παρουσίαση – performance με τίτλο «Ιππό – λογος» συνδιαλέγεται με την τρέχουσα έκθεση της Marta Bogdańska «Shifters» στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Το έργο του Νίκου Καββαδία αποτελείται από δύο κείμενα, εμπνευσμένα από τις εμπειρίες του ποιητή στο Αλβανικό Μέτωπο, όπου υπηρέτησε κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο το 1940 – 1941. Τα κείμενα απευθύνονται προς το νεκρό άλογο το οποίο έχασε εν ώρα υπηρεσίας και συνδυάζονται με στοιχεία συλλογής από σχετικό αρχειακό υλικό.

Η performance «Ιππό – λογος», διάρκειας περίπου 30 λεπτών, πραγματοποιείται σε σκηνοθετική επιμέλεια των Εύη Σαρμή και Ευανθία Σωφρονίδου, με τη συμμετοχή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ Ελένης Γιαννούση, Μάρας Μαλγαρινού και Ευανθίας Σωφρονίδου και με τη συνοδεία μουσικής.

Θα προηγηθεί σύντομη ξενάγηση στην έκθεση από την Επιμελήτρια της έκθεσης και Διευθύντρια του MOMus – Μουσείου Φωτογραφίας, Ηρώ Κατσαρίδου.

Περισσότερα
Τώρα και προσεχώς
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ

Η παράσταση – φαινόμενο του Γιώργου Καπουτζίδη που χαρίζει απλόχερα γέλιο και αισιοδοξία.

* Κατάλληλη για άνω των 12 ετών

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

Το κορυφαίο κείμενο της κρητικής Αναγέννησης, που αποτελεί ένα αυτόνομο ποιητικό σύμπαν μεγάλου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης, για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σ’ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ

Η έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας.

* Κατάλληλη για άνω των 13 ετών.

ΓΚΑΡΗΣ, ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Παιδική Σκηνή

Χιούμορ, συγκίνηση, χορός, τραγούδια. Οι ήρωες, οι φίλοι μας τα ζώα, ανοίγουν διάλογο με τους θεατές που παρακολουθούν να στήνεται επί σκηνής το πιο διασκεδαστικό πάρτι.

ΠΡΑΓΑ
Από 14 Δεκεμβρίου

Μια τρυφερή κωμωδία αποκαλύψεων για τη γονεϊκότητα, τις μνήμες, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που αφήνει τα σημάδια του, τη μοναξιά, το φως και τα σκοτάδια που μας συντροφεύουν.

Εισιτήρια online
«Φαίδρας Άτοπος»
της Δήμητρας Μήττα

Ένας συγκλονιστικός μονόλογος για την ψυχή της γυναίκας
που αφορά όμως όλους

Θέματα που απασχολούν και σήμερα τις σύγχρονες γυναίκες κυριάρχησαν στο έργο «Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη.

Η Ηρώ Μουκίου έφερε με την ερμηνεία της στο προσκήνιο την ανήλια πλευρά του μύθου της Φαίδρας. Αποκάλυψε, με απόλυτη ειλικρίνεια, όλο τον εσωτερικό κόσμο της ηρωίδας η οποία κάνει την αυτοκριτική της και αναμετράται συνεχώς με την ψυχή της, τα σκοτάδια και τα αδιέξοδα που βασάνιζαν την ίδια και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία της ζωής της.

Καταπίεση, έρωτας, πόθος, μητρότητα, εκδίκηση, σε πρώτο πλάνο.

Η μουσική του Μιχαήλ Χατζηαναστασίου συνέβαλλε στην πλοκή του έργου.

Περισσότερα
Αισχύλου – Σοφοκλή
Επτά επί Θήβας – Αντιγόνη

30 Νοεμβρίου & 1, 2, 3 Δεκεμβρίου 2023
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Μετάκληση

«Αυτό που αρχίζει, που όλο αρχίζει
Κι αδιάκοπα θ’ αρχίζει
Αδιάκοπα στους αιώνες οι πράξεις των ανθρώπων
Γιατί σε μια πράξη ενός υπάρχουν οι πράξεις όλων των ανθρώπων»

Μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη θεατρική – μουσική performance πάνω στα έργα «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία, συρραφή κειμένων και απόδοση του Κωνσταντίνου Χατζή και σε μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη.

Στο νέο του έργο ο πάντα καλλιτεχνικά ανήσυχος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής επιλέγει να μιλήσει για τον πόλεμο ως πολιτική πράξη και ως όργανο της πολιτικής μέσα από την υψηλή ποίηση δύο αρχαίων τραγωδιών: «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Στην παράσταση, ξεκινώντας από τις ρίζες του μύθου των Λαβδακιδών, ακολουθούμε την πορεία του εμφύλιου αλληλοσκοτωμού ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο, Λάιο και Οιδίποδα, αλλά και στ’ αδέλφια Ετεοκλή και Πολυνείκη και, τέλος, στον θάνατο της Αντιγόνης. Μύθος, μνήμη, χρόνος. Πόλεμος. Αίμα. Αίμα εμφύλιο.

* Κατάλληλο για άνω των 16 ετών.

Περισσότερα
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ευχαριστεί τους πιστούς θεατές του, εκδίδοντας την προνομιακή κάρτα επιβράβευσης.

Αποκτήστε την προνομιακή κάρτα ΚΘΒΕ, γίνετε μέλος σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης και απολαύστε μοναδικά προνόμια που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για εσάς που θέλετε να ανήκετε στη μεγάλη οικογένεια του ΚΘΒΕ.

Οι παραστάσεις παρουσιάζονται στις πέντε χειμερινές σκηνές του ΚΘΒΕ – Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Μονή ΛαζαριστώνΣκηνή Σωκράτης Καραντινός και Μικρό Θέατρο.

Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty club θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις, σε ειδική προνομιακή τιμή, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια.

Περισσότερα
Για τους αποδέκτες του newsletter μας
Κερδίστε προσκλήσεις για την πρεμιέρα της παράστασης «Λυσσασμένη Γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα για την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Βασιλικό Θέατρο

και για την παράσταση «Επτά επί Θήβας – Αντιγόνη» στις 30 Νοεμβρίου και 1, 2, 3 Δεκεμβρίου στο Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα στο email τους.

Κάθε πρόσκληση είναι για δύο άτομα.

Δηλώστε Συμμετοχή

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας