Κόσμος Πολιτισμός Φωτογραφία

Δήμητρα Στασινοπούλου: “Καμπότζη. Η κοιτίδα του πολιτισμού των Χμερ, η αυτοκρατορία των Ναών” / εντυπωσιακές εικόνες

Καμπότζη Η κοιτίδα του πολιτισμού των Χμερ, η αυτοκρατορία των Ναών, μια χώρα βαθιά ιστορική, με πλούσια πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά

Από τη συνεργάτιδά μας, πολυβραβευμένη φωτογράφο, Δήμητρα Στασινοπούλου, από το Καμπότζη, όπου βρισκόταν πριν λίγες μέρες, πήραμε μια σειρά  370 εντυπωσιακών φωτογραφιών σε υψηλή ανάλυση τις οποίες και μπορείτε να κατεβάσετε. Η φωτογράφος θεωρεί και θέλει οι δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες που έχει βγάλει απ’ όλο τον κόσμο, να είναι κτήμα όλων μας.

Η ίδια, εντυπωσιασμένη από τη χώρα μάς γράφει:

Διάχυτη ηρεμία και απλότητα, παραδοσιακός τρόπος ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου, πλωτά χωριά, λίμνες και μοναδικά τοπία, ένα αληθινό ταξίδι ψυχής. Η ισχυρή αυτοκρατορία των Χμερ, άφησε μια κληρονομιά απαράμιλλης μεγαλοπρέπειας στη Ν.Α. Ασία, με πρωτοπόρο το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο και σύμβολο της χώρας, τον ναό του Angkor Wat, που προκαλεί θαυμασμό και δέος και είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με έκταση σχεδόν όση το Παρίσι και με περισσότερη ίσως πέτρα από όση χρησιμοποιήθηκε στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, για πολλούς το 8ο θαύμα του κόσμου. Χτισμένος τον 10ο αιώνα, εκτείνεται σε μήκος 1.6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Χαμένος μέσα στη ζούγκλα για σχεδόν 400 χρόνια, ανακαλύφθηκε μόλις το 1860.

Η πόλη Siem Reap απλώνεται κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού και είναι είναι η πύλη προς την περιοχή του δαιδαλώδους συμπλέγματος των ναών, γιατί το Angor Wat είναι ένας από τους πιο όμορφους και επιβλητικούς ναούς της Καμπότζης, αλλά δεν είναι ο μοναδικός!! Υπάρχουν πολλοί όμορφοι ναοί και υπέροχα μέρη κρυμμένα μέσα στην ζούγκλα. Πέρα από την αρχιτεκτονική και τα εξαιρετικά ανάγλυφα, είναι οι ναοί όπου η φύση και το ανθρώπινο στοιχείο βρίσκονται σε μια δυναμική και αέναη πάλη – με τεράστια δέντρα να ξεπροβάλλουν από τα μισογκρεμισμένα δώματα ή με ρίζες να έχουν αγκαλιάσει τους τοίχους.

Το πιο εντυπωσιακό όμως παραμένει ο πληθυσμός της χώρας, που παρά την τρομερή εμφύλια αιματοχυσία, κατάφερε να επιβιώσει και να διατηρήση το κουράγιο και το χαμόγελό του. O λαός αυτός που το 1975, από την αιματηρή και απάνθρωπη ηγεσία του Πολ Ποτ και των Ερυθρών Χμέρ. υπέστη μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες της ιστορίας. Υπολογίζεται ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από ασιτία τρία εκατομμύρια άνθρωποι, το 1/3 του πληθυσμού της Καμπότζης.

Ολόκληρο το φωτογραφικό υλικό στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

link φωτογραφιών:  https://dimitrastasinopoulou.smugmug.com/CAMBODIA-SIEM-REAP/n-d4Zqzc

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας