Κόσμος

Γάζα: Ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα | videos

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας, που τελεί υπό πολυήμερη πολιορκία, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Άρματα μάχης έχουν μπει στον περίβολο του νοσοκομείου, περικυκλώνοντας το κτίριο, ενώ στρατιώτες έχουν εισβάλει στο κτίριο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Στον περίβολο του νοσοκομείου έχουν μπεί και δύο τεθωρακισμένες μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού.

«Ακούγονται μεγάλες εκρήξεις» στον τομέα όπου βρίσκονται, και «μέσα στο νοσοκομείο», είπε ο Ο Δρ. Μουνίρ Αμπού αλ Ρις, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Δήλωσε ακόμα ότι κάποιοι άνθρωποι που διέμεναν στο νοσοκομείο δέχθηκαν πυρά, ενώ προσπαθούσαν να βγουν από διάδρομο ο οποίος νωρίτερα είχε κηρυχθεί ασφαλής για έξοδο.

«Ούτε μία σφαίρα δεν έπεσε από το εσωτερικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εισβολής των κατοχικών δυνάμεων στο συγκρότημα», δήλωσε ο al-Bursh στο Al Jazeera.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ Αλ Κούντρα, δήλωσε ότι «υπάρχουν μόνο γιατροί, ασθενείς και εκτοπισμένοι» μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

«Δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε ή να κρύψουμε», ανέφερε στο Al Jazeera Arabic νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, περίπου 650 ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο. Μεταξύ 5.000 και 7.000 εκτοπισμένοι άμαχοι είναι επίσης παγιδευμένοι μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και δέχονται συνεχή πυρά από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Πανικός στους ασθενείς

 Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μουνίρ Αμπού Αλ Ρις, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ επιχειρούν μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο του θυλάκου, ψάχνουν σε υπόγειά του, προσθέτοντας πως ασθενείς έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας των κρότων εκρήξεων.

Νωρίτερα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως ειδοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έφοδο στο νοσοκομείο, που βρέθηκε στο επίκεντρο των εχθροπραξιών με μαχητές της Χαμάς τις τελευταίες ημέρες.

Χιλιάδες άνθρωποι, ασθενείς, τραυματίες, μέλη του υγειονομικού στρατού κι εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου, είναι στοιβαγμένοι στο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου Σίφα, που είναι περικυκλωμένο «απ’ όλες τις πλευρές» από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τη Χαμάς, που έκανε λόγο για «εντατικά πυρά».

Ο Τσαχάλ λέει πως το νοσοκομείο Σίφα φιλοξενεί στρατηγικές υποδομές της Χαμάς και ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν «ανθρώπινη ασπίδα». Η Χαμάς το διαψεύδει.

Υπερθεματίζοντας, ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες Τρίτη ότι η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλο κίνημα, έχουν εγκαταστήσει «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο νοσοκομείο Σίφα.

Κατηγορία που απέρριψε η Χαμάς. «Αυτές οι δηλώσεις δίνουν πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας», τόνισε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοίνωσή του, συνταγμένη στα αγγλικά.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η συνεχιζόμενη χρήση του νοσοκομείου Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς τερματίζει την προστασία του δυνάμει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί. Πανομοιότυπη διατύπωση συμπεριλήφθηκε στο ανακοινωθέν για την επιχείρηση, που διεξάγεται «βάσει πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν και λόγω επιχειρησιακής αναγκαιότητας».

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στα στοιχεία του που συμμετέχουν στην επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνοι» στρατιωτικοί, ενώ έγινε «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» με «την πρόθεση να μην πάθουν κακό άμαχοι».

Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε «όλοι» οι μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος οι οποίοι, κατ’ αυτόν, βρίσκονται «μέσα» στο νοσοκομείο να «παραδοθούν».

Η Χαμάς επιρρίπτει στο Ισραήλ και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ακέραιη την ευθύνη» 

 Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς επέρριψε σήμερα προσωπικά στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «ακέραιη την ευθύνη» για την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας. «Η κατοχή (σ.σ. με αυτόν τον όρο αναφέρεται η Χαμάς στο Ισραήλ) και ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στο ιατρικό συγκρότημα Σίφα», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της στα αραβικά

«Πράσινο φως από τις ΗΠΑ»

Η επιδρομή έρχεται λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους –χωρίς να παράσχει στοιχεία– ότι η Ουάσινγκτον έχει «πληροφορίες» ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του αλ Σίφα.

«Η υιοθέτηση από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο του ψευδούς αφηγήματος της κατοχής κατά το οποίο η αντίσταση χρησιμοποιεί το ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς δίνει πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς, που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Μετά την έναρξη της επιχείρησης, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε «δεν θα σχολιάσουμε λεπτομερώς ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται».

Μόλις έγινε γνωστή η επιδρομή, κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω απο τον Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενος.

(Με πληροφορίες από: «Al Jazeera», ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa)

 902.gr /  topontiki.gr

Ροη ειδήσεων