Κόσμος

Νέο φονικό χτύπημα στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια – Με γυμνά χέρια σκάβουν τα ερείπια για να βρουν διασωθέντες

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε εκ νέου σήμερα τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου αρκετές δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό που έγινε χθες, Τρίτη.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε βάλει στόχο τον καταυλισμό για να σκοτώσει τον Ιμπραήμ Μπιάρι – έναν βασικό διοικητή της Χαμάς που συνδέεται με την επίθεση της ομάδας κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ο οποίος, όπως είπε, είχε καταλάβει με τους μαχητές του πολιτικά κτίρια στην πόλη της Γάζας. Μάλιστα αρχικά υποστηρίχθηκε πως το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς είναι νεκρό.

Η Χαμάς από την πλευρά της ωστόσο διέψευσε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι ένας από τους διοικητές της βρισκόταν στη Τζαμπαλίγια όταν ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό νωρίτερα την Τρίτη, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες. Σε μια δήλωση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η ομάδα είπε ότι ο ισραηλινός ισχυρισμός ήταν «ένα αβάσιμο ψέμα».

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού εδάφους, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, δήλωσε ότι αυτός ο νέος βομβαρδισμός «σκότωσε ολόκληρες οικογένειες».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεκάδες» άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον νέο βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, μετά τη χθεσινή, πολύνεκρη επίθεση.

Σύμφωνα με το υπουργείο υπάρχουν «δεκάδες μάρτυρες (σ.σ. νεκροί) και τραυματίες» από τον σημερινό βομβαρδισμό.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας απολογισμός από ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο τα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου αφήνουν να εννοηθεί ότι από τον νέο βομβαρδισμό προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές.

Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν με ότι μέσο διαθέτουν να βοηθήσουν όσο μπορούν για να διασώσουν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια.

Το υπουργείο Υγείας, τα σωστικά συνεργεία και οι δήμοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια απομάκρυνσης των ερειπίων.

Λόγω της δυσκολίας μετακίνησης μεταξύ των χώρων και της έλλειψης καυσίμων για τη λειτουργία των μηχανημάτων, οι άνθρωποι δεν περιμένουν και σκάβουν με γυμνά χέρια.

Εκτός λειτουργίας μόνο το δημόσιο νοσοκομείο για καρκινοπαθείς στη Γάζα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν ότι το νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας της Γάζας – το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο για καρκινοπαθείς – είναι εκτός λειτουργίας λόγω ελλείψεων καυσίμων και ζημιών που υπέστησαν από μια απεργία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Δεκάδες ζωές καρκινοπαθών διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο», ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. “Οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να εμποδίζουν την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, που είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία των νοσοκομείων. Επιπλέον, νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης δέχονται επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της φρικτής επίθεσης».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επανέλαβαν την έκκλησή τους να «διασφαλίσουν ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις, το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς προστατεύονται, κάτι που αποτελεί υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ζητούμε επίσης να επιτραπεί επειγόντως νερό, τροφή, καύσιμα, ιατρικές προμήθειες και επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων