Άρθρα Κόσμος

“Απάνθρωπο πόκερ με τους ομήρους” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Πώς όμως οι Ισραηλινοί επιτελείς και πιλότοι είναι βέβαιοι ότι στο συγκεκριμένο τούνελ ή κτιριακό σύμπλεγμα που βομβαρδίζουν δεν βρίσκονται όμηροι;
Η κυβέρνηση Νετανιάχου πανηγυρίζει για τους ανελέητους βομβαρδισμούς που στόχο έχουν να πλήξουν τα τούνελ της Χαμάς, γνωρίζοντας ωστόσο ότι εκεί κρατούνται οι περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί όμηροι και ήδη υπάρχουν αναφορές για θύματα. ● Εξηγήσεις ζητούν οι συγγενείς των ομήρων, ενώ η Χαμάς έχει προτείνει την απελευθέρωσή τους με ταυτόχρονη απελευθέρωση 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Μπροστά στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης συμβαίνει το εξής ανατριχιαστικό, μα και οξύμωρο φαινόμενο: οι Ισραηλινοί πανηγυρίζουν τη συστηματική ανατίναξη ολόκληρων συνοικιών με γιγάντιες αμερικανικές βόμβες «bunker buster» του ενός τόνου, προκειμένου να καταστρέψουν τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς, τη στιγμή που γνωρίζουν καλά πως σε αυτές τις σήραγγες φυλάσσονται οι αιχμάλωτοι ομοεθνείς τους, για την απελευθέρωση των οποίων υποτίθεται πως πραγματοποιούν ολόκληρη την επιχείρηση!

Πώς όμως οι Ισραηλινοί επιτελείς και πιλότοι είναι βέβαιοι ότι στο συγκεκριμένο τούνελ ή κτιριακό σύμπλεγμα που βομβαρδίζουν δεν βρίσκονται όμηροι; Η μόνη λογική απάντηση είναι πως ούτε ξέρουν ούτε και θέλουν να μάθουν –γιατί αλλιώς θα επιχειρούσαν να τους βγάλουν ζωντανούς από τα υπόγεια, δεν θα τους έθαβαν μέσα σε αυτά…

Πόσο μάλλον που εκπρόσωποι της Χαμάς υποστηρίζουν εδώ και μέρες πως έχουν ήδη σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς περισσότεροι από πενήντα όμηροι. Ακόμη κι αν δεχτούμε το προπαγανδιστικό αφήγημα ότι οι πολεμιστές της οργάνωσης είναι όλοι τους ανθρωπόμορφα τέρατα, για την εξόντωση των οποίων αξίζει να δολοφονηθούν 3.350 παιδιά, πάλι δεν έχει λογική για τη Χαμάς να σκοτώσει τους ομήρους που αποτελούν το μοναδικό «κεφάλαιό τους» στο απάνθρωπο πόκερ με το Ισραήλ.

Η Χαμάς, άλλωστε, επανέλαβε και χθες πως είναι έτοιμη να απελευθερώσει άμεσα τους περίπου πενήντα ομήρους με ξένα διαβατήρια, με αντάλλαγμα πενθήμερη κατάπαυση του πυρός και τροφοδοσία των νοσοκομείων της Λωρίδας με καύσιμα και φάρμακα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών, Αλ Κάσαμ, Αμπού Ομπάιντα, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς για την αμφισβητούμενη διάσωση μιας γυναίκας δεκανέα μέσα από την κόλαση της Γάζας, ακριβώς τη στιγμή που ο Νετανιάχου και οι στρατηγοί του αρνούνται κατηγορηματικά ακόμα και να συζητήσουν την ανάγκη ανθρωπιστικής εκεχειρίας!

Αυτή τη δομική αντίφαση, φυσικά, την ξέρουν καλά οι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα, που εδώ και μέρες εκφράζουν με κάθε τρόπο τον φόβο και την οργή τους και απαιτούν δημόσια εξηγήσεις από την κυβέρνηση και την ηγεσία του στρατού: «Οι οικογένειες ανησυχούν για την τύχη των δικών τους και περιμένουν εξηγήσεις. Κάθε λεπτό μοιάζει αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να μας συναντήσουν σήμερα το πρωί», έπειτα από «μια νύχτα τεράστιας αγωνίας». Κάτι που βέβαια δεν έγινε ποτέ: το Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων και Αγνοούμενων, γνωστό και με την επωνυμία «Bring Them Back Home» (Φέρτε τους Πίσω στο Σπίτι) εξέφρασε «την τεράστια οργή του που κανένα από τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε τον κόπο να συναντήσει τις οικογένειες των ομήρων για να τους εξηγήσει ένα πράγμα: αν αυτή η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τους 229 ομήρους που έχουν ταυτοποιήσει οι Αρχές»!

Η τρομακτική αυτή αίσθηση, ότι δηλαδή με την κλιμάκωση των επιχειρήσεων ο Νετανιάχου και οι στρατηγοί διακινδυνεύουν ή και θυσιάζουν σκόπιμα τις ζωές εκατοντάδων ομήρων, ενισχύθηκε βέβαια και από το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Χαμάς με τις τρεις ισραηλινές ομήρους, όπου η μια από αυτές λέει μεταξύ άλλων τα εξής στον πρωθυπουργό: «Κανένας στρατιώτης δεν ήρθε να μας βοηθήσει, κανείς δεν μας υπερασπίστηκε (…) Μας σκοτώνεις. Θέλεις να μας σκοτώσεις όλους; Θέλετε να μας σκοτώσει ο στρατός; Δεν είναι αρκετά τραγικό που έχετε ήδη απολέσει τόσο πολλές ζωές; Δεν φτάνει που σκοτώθηκαν Ισραηλινοί πολίτες; Ελευθερώστε μας τώρα. Ελευθερώστε τώρα τους πολίτες και τις οικογένειές τους (σ.σ. εννοεί τους πάνω από 6.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στις φυλακές του Ισραήλ). Ελευθερώστε μας. Ελεύθεροι όλοι. Αξίζουμε να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας, τώρα, τώρα, τώρα!»!

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων