Άρθρα

“Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πώς και γιατί φτάσαμε στη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή” / γράφει ο Χρίστος Καλουντζόγλου

Η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά, αλλά οι αριθμοί μπορούν να εξηγήσουν την συσσώρευση της οργής, που οδηγεί σε απρόβλεπτες εκρήξεις.

Όπως αυτή τη φορά, που η Χαμάς κατέδειξε την τρωτότητα του συστήματος του «Σιδηρού Θόλου», όπως αυτό που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ, μαζί με την ψευδαίσθηση του άτρωτου κράτους.

Στο διάστημα 2008 ως 7 Οκτωβρίου 2023 οι Παλαιστίνιοι είχαν 152.560 τραυματίες και οι Ισραηλινοί 6.307. Μεταξύ των θυμάτων είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι αυτή την ώρα οι νεκροί και οι τραυματίες και από τις δύο πλευρές είναι χιλιάδες.

Κατά την Χαμάς όλοι οι εβραίοι έποικοι είναι στρατιωτικοί στόχοι. Κατά τους Ισραηλινούς όλοι οι Παλαιστίνιοι εν δυνάμει τρομοκράτες… Άρα και οι δύο πλευρές θεωρούν δικαιολογημένες τις  πολεμικές αγριότητες.

Ο σχηματισμός της ακραίας εθνικιστικής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που συνοδεύτηκε από την μονομερή εγκατάλειψη κάθε πολιτικού διαλόγου, μαζί με την πολιτική ανεπάρκεια της Παλαιστινιακής Αρχής, οδήγησαν στη γιγάντωση της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.

Έτσι κατάφερε να εξευτελίσει τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και να κάνει εισβολή με τζετ σκι, αλεξίπτωτα πλαγιάς και μηχανάκια στα εβραϊκά κιμπούτζ που δημιουργήθηκαν γύρω από την Γάζα, σαν ένα δεύτερο τοίχος ασφαλείας, γύρω από τον φράχτη που μετέτρεψε σε τεράστια ανοιχτή φυλακή την περιοχή των 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου στοιβάζονται περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Η επίθεση της Χαμάς προκαλεί την τεράστια κινητοποίηση των ισραηλινών δυνάμεων, που θέλουν να εκδικηθούν. Προφανώς τα θύματα θα είναι χιλιάδες. Αλλά αυτό δεν το σκέφτονται ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε οι χαμασίτες.

Η κάθε πλευρά έχει το δικό της λόγο να επιδιώκει την πολεμική σύγκρουση. Η Χαμάς γιατί έχει πλέον εδραιωθεί ως η κυρίαρχη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Και η κυβέρνηση του Ισραήλ, διότι συσπειρώνει γύρω της τον λαό, αλλά και την αντιπολίτευση με πρόσχημα τον εθνικό στόχο της εκδίκησης.

Τα Ηνωμένα Έθνη συζητούν χωρίς καμία δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έσπευσε στην Ρωσία – κι αυτό έχει ενδιαφέρον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει άλλον έναν πόλεμο να εξελίσσεται στη διπλανή της πόρτα και περί άλλων τυρβάζει.

Την επομένη της εκεχειρίας θα πανηγυρίζουν οι πάντες. Η Χαμάς γιατί εξευτέλισε το Ισραήλ, το Ισραήλ γιατί θα έχει ισοπεδώσει τη Γάζα και η διεθνής κοινότητα γιατί θα έχει προλάβει την… εξαφάνιση από προσώπου γης ενός ολόκληρου λαού που ζει σε καθεστώς κατοχής, με την ανοχή όλων των ισχυρών.

topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων