Άρθρα Κόσμος

Γάζα: Όσοι δεν σκοτωθούν θα πεθάνουν από πείνα και δίψα!

Απίστευτη επιχείρηση εξόντωσης του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας με ασφυκτική πολιορκία και στέρηση βασικών ανθρώπινων αγαθών ● Το Ισραήλ εκδίδει προσχηματικές «προειδοποιήσεις» προς τους Παλαιστινίους να «εκκενώσουν τις περιοχές όπου μένουν», χωρίς φυσικά αυτοί να έχουν κάπου να πάνε! ● Χτυπήθηκε και νοσοκομείο ● Γεμάτοι με πτώματα οι δρόμοι.

«Ολοκληρωτική πολιορκία» επέβαλε χθες το Ισραήλ στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, υποβάλλοντας σε ασφυκτική συλλογική τιμωρία τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της – οι περισσότεροι άμαχοι και εξαθλιωμένοι προ πολλού από την παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση που έχουν προξενήσει τα 16 χρόνια ισραηλινού αλλά και αιγυπτιακού αποκλεισμού. Πλέον τους κόβει όχι μόνο την ηλεκτροδότηση, αλλά και την παροχή πόσιμου νερού, τροφίμων και καυσίμων, την ώρα μάλιστα που τους βομβαρδίζει ανελέητα σε αντεκδίκηση για την πρωτοφανή δολοφονική επίθεση της Χαμάς και ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή.

«Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και πράττουμε αναλόγως», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ. Η δήλωσή του είναι «αποτρόπαιη», κατήγγειλε η Human Rights Watch. «Η στέρηση τροφής και ηλεκτρισμού από τον πληθυσμό μιας κατεχόμενης περιοχής», υπενθύμισε μάταια, «είναι συλλογική τιμωρία που αποτελεί έγκλημα πολέμου, όπως και η χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου».

«Για την ασφάλειά σας, εκκενώστε αμέσως τις περιοχές όπου μένετε», προειδοποιεί δε στα σόσιαλ μίντια ο ισραηλινός στρατός, σαν να… τρολάρει κι από πάνω τους κατοίκους της Γάζας ζητώντας τους να φύγουνε, να πάνε αλλού, για να γλιτώσουν από το σφυροκόπημα. Μόνο που δεν υπάρχει διαφυγή από πουθενά, αφού τους έχουν μαντρωμένους σε έναν θύλακα 365 τετραγωνικών χιλιόμετρων που θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον πλανήτη.

«Το Ισραήλ λέει ότι βάζει στο στόχαστρο μαχητές της αντίστασης, στρατιωτικές υποδομές και κτίρια που ανήκουν στη Χαμάς, η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Πιστεύω ότι το Ισραήλ βάζει σκόπιμα στο στόχαστρο αμάχους και τους εκτοπίζει για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς. Αλλά σε τι φταίμε εμείς; Πού να πάμε;», αναρωτιόταν εύλογα, μιλώντας στο Al Jazeera, ο Γιούσεφ Αλ-Μπαγουάμπ, εγκλωβισμένος κάτοικος της πόλης της Γάζας.

«Πάνω από το 60% του πληθυσμού στη Γάζα είναι πρόσφυγες», θύματα «εθνοκάθαρσης» από τα πατρογονικά τους εδάφη στο Ισραήλ, ανέφερε το αραβικό δίκτυο, θυμίζοντας την εκτεταμένη φτώχεια και το αβίωτο αδιέξοδο στο οποίο τους έχει καταδικάσει η ισραηλινή δύναμη κατοχής. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία του ΟΗΕ, το 80% επιβιώνει με ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό, το 64% υποφέρει από διατροφική ανασφάλεια, το 45% από ανεργία.

Μετά από τρεις μέρες σφοδρών στρατιωτικών πληγμάτων στη Λωρίδα, πάνω από 680 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί -ανάμεσά τους σύσσωμες οικογένειες και γυναικόπαιδα-, πάνω από 3.700 έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από 130.000 έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν εσωτερικά. Πολλοί έχουν καταφύγει σε ασφαλή -υποτίθεται- σχολεία του ΟΗΕ, ένα εκ των οποίων χτυπήθηκε χθες από τον ισραηλινό στρατό, όπως εξάλλου και οι προσφυγικοί καταυλισμοί Τζαμπαλίγια και Αλ-Σάτι. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, στο σχολείο δεν υπήρξαν νεκροί, σε αντίθεση με τα δεκάδες θύματα που αναφέρθηκαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Όπως κατήγγειλε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, το μοναδικό νοσοκομείο στην πόλη Μπέιτ Χανούν τέθηκε χθες εκτός λειτουργίας και υπέστη σοβαρές ζημιές, λόγω «επανειλημμένης στοχοποίησης» από τον ισραηλινό στρατό. Το υπουργείο τόνισε μάλιστα ότι συρρέουν ασταμάτητα νεκροί και τραυματίες σε όλα τα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία αδυνατούν ήδη να αντεπεξέλθουν λόγω και της τραγικής έλλειψης γιατρών, φαρμάκων και καυσίμων για τις γεννήτριές τους, αναφέροντας παράλληλα την πρόκληση «συμφόρησης στα ψυγεία των νεκροτομείων».

«Όταν αρχίσαμε να ρωτάμε για την κατάσταση στα νοσοκομεία με τα οποία συνεργαζόμαστε, ένα άτομο την περιέγραψε ως σφαγείο», έλεγε στην Guardian ο Μαχμούντ Σαλάμπι από την ανθρωπιστική οργάνωση Medical Aid for Palestinians. «Υπήρχαν πτώματα στο έδαφος, δεν υπήρχε χώρος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και πάλευαν να αντιμετωπίσουν την εισροή τραυματιών», περιέγραψε. Τα δε καύσιμα για τις γεννήτριες αναμένεται να τελειώσουν τα επόμενα 24ωρα.

«Βαθιά αναστατωμένος» από την ανακοίνωση του Ισραήλ για πλήρη πολιορκία της Γάζας δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι θα «επιδεινώσει εκθετικά» την ήδη φρικαλέα ανθρωπιστική κατάσταση στον αποκλεισμένο θύλακα.

 efsyn

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο