Βέροια Εκδηλώσεις Εργασιακά Νάουσα Τοπικά

Εργατικό Κέντρο Ημαθίας: Σύσκεψη σωματείων – προετοιμασία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ / Σάββατο 9 Σεπτέμβρη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε χθες η σύσκεψη σωματείων που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας « Γιώργος Βουτυράς» για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου της ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 17:30 στη Πλατεία Χανθ . 

Στη σύσκεψη την εισηγητική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νατζμέ Νικόλαος στην οποία τόνισε ότι « παρ’ ότι πέρασε λίγος καιρός από την εκλογή της νέας κυβέρνησης της ΝΔ οι εξελίξεις είναι συγκλονιστικές… με τις δεκάδες πυρκαγιές που καίνε σε όλη τη χώρα, τις τραγικές ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας τομείς όπως η Υγεία , την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ , την αξιοποίηση μηχανισμών όπως είναι οι φασιστικές ομάδες για να αποπροσανατολίσουν , να βγάλουν λάδι τις ευθύνες του κράτους για τις πυρκαγιές  αλλά και την αξιοποίηση τους ως μπράβοι των μεγαλοεργοδοτών απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα»

Σημείωσε επίσης ότι ..

«Όλες αυτές οι στιγμές, όπως και οι τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας στο Νομό Ημαθίας , το ΕΚΑΒ , τα νοσοκομεία , τις σχολικές μονάδες και τη Πρόνοια  επιβεβαιώνουν πως δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, να ελπίζουμε σε τίποτα από ένα κράτος βαθιά εχθρικό, αντιλαϊκό».

«Ένα κράτος που είναι αποτελεσματικό όταν πρόκειται να διαφυλάξει τα κέρδη των λίγων, αλλά αναποτελεσματικό για την εξασφάλιση των αναγκών του λαού. Ένα κράτος γρήγορο όταν πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, αλλά εξαιρετικά αργό όταν κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες των πολλών»

Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για διαβούλευση και βρωμάει Μεσαίωνα καθώς νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειά την ημέρα, 78 ώρες δουλειά την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη, προωθεί νέες ευέλικες μορφές εργασίας σε βάρος των εργαζομένων , παρατείνει τον εργάσιμο βίο έως τα 74 , φωτογραφίζοντας ιδιαίτερα τους εποχικούς εργαζόμενους οι οποίοι για να συμπληρώσουν τα ένσημα για συνταξιοδότηση χρειάζονται « δύο ζωές».

Επίσης ότι στο  νομοσχέδιο τορπιλίζεται η πενθήμερη εργασία όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών και έτσι υλοποιείται μια πάγια επιδίωξη των βιομηχάνων, αντί για προσλήψεις να ξεζουμίζουν το ίδιο υπάρχων προσωπικό μέχρι τελικής πτώσεως.  

Κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους και τα σωματεία να προσπαθήσουν να φωτίσουν στους εργαζόμενους το αντίκρυσμα αυτού του νομοσχεδίου σε κάθε χώρο και κλάδο , να μπουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης , να μην μείνουν στην περιγραφή της κατάστασης και να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων απέναντι στη κυβέρνησης , τα κόμματα των επιχειρηματικών συμφερόντων, του κράτους.

Μπροστά στο δίλημμα τα κέρδη τους η οι ζωές μας κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία ξεκάθαρα να παλέψουν τις ζωές τους και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στο καφέ belunga από τα σωματεία για να αναδειχθούν τα οξυμμένα προβλήματα του Νομού όπως και συγκέντρωση ενημέρωσης των εργαζομένων στη Βέροια την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 7μμ στη Πλατεία Δημαρχείου.

Τέλος επισήμανε τα ραντεβού των λεωφορείων στις 3μμ έξω από το εργατικό κέντρο στη Νάουσα και 3:30μμ στη πλατεία Ωρολογίου στη Βέροια για τη μεταφορά στο συλαλλητήριο των σωματείων στη ΔΕΘ στις 17:30 στη Πλατεία Χανθ.

Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων στο Βαρβαρέσο Παναγιώτη Κουτσουπιά ο οποίος αναφέρθηκε στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο . Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Καρτσιούνης Γιώργος , η Βασιλική Αθανασιάδου πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, ο Τσιουλάκος Τάκης πρόεδρος τους Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας « Μαρίνος Αντύπας» , όπως και ο Χρήστος Καλιμάνης φοιτητής.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας