Κόσμος

Εξεγέρσεις στη Γαλλία: Χιλιάδες στους δρόμους της Ναντέρ ζητούν δικαιοσύνη

Πλήθος συγκεντρώθηκε κοντά στο τζαμί όπου τελείται η κηδεία του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού, αναφέρει το BBC. Η δολοφονία του νεαρού πυροδότησε ένα νέο κύμα βίας στην Γαλλία, με τις ταραχές να συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα.

Η μουσουλμανική προσευχή για τους νεκρούς πραγματοποιήθηκε στο τέμενος Ibn Badis. Είχε πολύ κόσμο, αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, προσθέτοντας ότι δεν μπόρεσαν όλοι να μπουν μέσα στο κτίριο. Οι αρχές της πόλης έχουν δημιουργήσει φράγματα για να διοχετεύσουν το πλήθος.

Η Le Monde αναφέρει επίσης ότι αρκετοί θεατές στέκονταν κοντά στο τζαμί.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Ναέλ είχαν ζητήσει από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά.

Το φέρετρο βγήκε από το τζαμί και φορτώθηκε σε νεκροφόρα, αναφέρει η Le Monde.

Υπάρχουν ακόμα χιλιάδες άνθρωποι στη Ναντέρ και το πλήθος φώναζε: «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η νεκροφόρα συνοδευόταν από νεαρούς με σκούτερ και ότι υπήρξαν λογομαχίες με άτομα που βιντεοσκοπούσαν την εκδήλωση στα τηλέφωνά τους.

Ο δήμαρχος της Λυών ζητά ενίσχυση της αστυνομίας

Ο δήμαρχος της Λυών, Γκρέγκορι Ντουσέ, ζήτησε νωρίτερα να σταλεί επιπλέον εθνική αστυνομία στη νότια πόλη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια απόψε.

Τώρα, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε ότι θα στείλει μια αστυνομική μονάδα που ονομάζεται CRS 8, η οποία αποτελείται από 60 αστυνομικούς που ειδικεύονται στη βία σε αστικές περιοχές.

Η Λυών ήταν ένα από τα βασικές πόλεις όπου σημειώθηκαν οι χθεσινοβραδινές ταραχές, με αναφορές ότι τραυματίστηκαν 35 αστυνομικοί και ότι δέχθηκαν επίθεση οκτώ δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού τμήματος.

Ακυρώθηκε η πρώτη κρατική επίσκεψη στη Γερμανία μετά από 23 χρόνια

Η πρώτη κρατική επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία εδώ και 23 χρόνια που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει από αύριο έως την Τρίτη ακυρώθηκε.

Η γερμανική Προεδρία ανακοίνωσε ότι «ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μίλησε σήμερα στο τηλέφωνο με τον Γερμανό Πρόεδρο [Φρανκ-Βάλτερ] Σταϊνμάγερ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης κρατικής επίσκεψής του στη Γερμανία».

Ο Σταϊνμάιερ «λυπάται για την ακύρωση και κατανοεί πλήρως την κατάσταση στη γειτονική μας χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί νέα ημερομηνία για το ταξίδι.

Ακυρώθηκαν εκδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία

Μετά από τέσσερις ημέρες αναταραχών, μεγάλες εκδηλώσεις ακυρώνονται σε όλη τη χώρα.

Η μεγαλύτερη είναι οι συναυλίες της Παρασκευής και του Σαββάτου της Γαλλίδας τραγουδίστριας Mylène Farmer στο Stade de France, σε ένα βόρειο προάστιο του Παρισιού. Παρά τον κόσμο που κατασκηνώνει μπροστά στον χώρο για μέρες για να πάρει το καλύτερο σημείο, οι συναυλίες δεν προχωρούν.

Η Μασσαλία ετοιμαζόταν για την σημερινή της πορεία Pride, αφού πολλές άλλες μεγάλες πόλεις την είχαν τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και αυτή αναβλήθηκε.

Η γαλλική αλυσίδα καταστημάτων Fnac ήταν έτοιμη για την τελευταία βραδιά του φεστιβάλ «Fnac Live Paris», αλλά και αυτή ακυρώθηκε.

Οι σχολικές περιφέρειες των Βερσαλλιών, του Παρισιού και του Κρετέιγ κάλεσαν τους διευθυντές των σχολείων να αναβάλουν ή να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες σχολικές γιορτές για το τέλος του έτους.

Θα μπορούσαμε να περιμένουμε περισσότερες ακυρώσεις καθώς ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε χθες ότι «λήφθηκε η απόφαση να ακυρωθούν πολλές εορταστικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στα πιο ευαίσθητα τμήματα», χωρίς να διευκρινίζει ποιες εκδηλώσεις αφορούσαν.

Τι συνέβη στο διάστημα πριν τους πυροβολισμούς;

Οι εισαγγελείς άρχισαν να συνενώνουν τι συνέβη λίγο πριν τον θανατηφόρο πυροβολισμό του Ναέλ Μ.

Γύρω στις 08:00 της Τρίτης, δύο αστυνομικοί με μοτοσικλέτες εντόπισαν μια Mercedes να οδηγεί γρήγορα σε μια λωρίδα λεωφορείου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας της Ναντέρ Πασκάλ Πράχε.

Ενεργοποιώντας τις σειρήνες τους, οι αστυνομικοί πρόλαβαν το αυτοκίνητο σε φανάρι. Τρεις νεαροί ήταν μέσα.

Οι αστυνομικοί είπαν στον οδηγό να σταματήσει. Όμως το όχημα απομακρύνθηκε, αγνοώντας το κόκκινο φανάρι. Οι αξιωματικοί τους κυνήγησαν.

Στις 08:16 η Mercedes σταμάτησε στην κυκλοφορία. Και οι δύο αστυνομικοί κατέβηκαν από τις μοτοσυκλέτες τους, έβγαλαν τα όπλα και πλησίασαν το αυτοκίνητο.

Αργότερα είπαν στους εισαγγελείς ότι έστρεψαν τα όπλα τους στον έφηβο οδηγό για να «τον αποτρέψουν από το να φύγει ξανά».

Οι αστυνομικοί του ζήτησαν να σβήσει την μίζα, αλλά το αυτοκίνητο προχώρησε. Ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε, τραυματίζοντας θανάσιμα τον νεαρό στο στήθος.

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο