Άρθρα Οικονομία

“Στον ανήφορο το δημόσιο χρέος” / γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Το ελληνικό χρέος έχει εκτιναχθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στα 403 δισ. στο τέλος του περασμένου Απριλίου με προοπτική να φθάσει στα 410 δισ.

Σημειώνεται ότι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών, που τέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, προέβλεπε ότι το συνολικό ακαθάριστο χρέος της χώρας θα φτάσει στο τέλος του 2023 στο ποσό των 395,03 δισ. ευρώ, αλλά ήδη από τον Απρίλιο βρίσκεται κατά 8 δισ. ευρώ υψηλότερα και προφανώς θα εξακολουθήσει να αυξάνεται στους επόμενους μήνες του έτους.

Επίσης για το 2022 ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν το συνολικό ακαθάριστο χρέος της χώρας να φτάσει, στο τέλος του 2022, στο ποσό των 392,3 δισ. ευρώ, αλλά επίσης κατέγραψε υπέρβαση ύψους 8 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε πως, όταν το χρέος ήταν στα 350 δισ. ευρώ, έγινε και το περιβόητο… PSI. Δηλαδή «κούρεψαν» τις οφειλές του Δημοσίου προς Έλληνες ιδιώτες και ασφαλιστικά ταμεία.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους προήλθε από τον νέο δανεισμό, του οποίου το ύψος ήταν μεγαλύτερο από τις εξοφλήσεις τίτλων που έληξαν την ίδια περίοδο. Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν το ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης. Για να προκύψει το χρέος Γενικής Κυβέρνησης, από το συνολικό δημόσιο χρέος αφαιρούνται:

Η ονομαστική αξία των κρατικών ομολόγων που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς. Πρόκειται για το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, για το 2022 υπολογίζεται σε 21,2 δισ. ευρώ και για το 2023 σε 21,93 δισ. ευρώ.

● Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, των οποίων το ύψος για το 2022 υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ σε 16,1 δισ. ευρώ τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.

Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης να συγκρατηθεί το 2022 στο ποσό των 355 δισ. ευρώ ή στο 168,9% του ΑΕΠ.

Για το 2023 ο στόχος είναι το χρέος Γενικής Κυβέρνησης να διαμορφωθεί σε 357 δισ. ευρώ ή στο 159,3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μετά την αύξηση του συνολικού χρέους, οι ανωτέρω στόχοι τίθενται υπό αμφισβήτηση και το χρέος Γενικής Κυβέρνησης, προφανώς, θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Ανήσυχη για το θέμα εμφανίζεται η Fitch στην έκθεση που εξέδωσε στις 9 Ιουνίου, η οποία συνόδευε το πάγωμα της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το υψηλό χρέος αποτελεί έναν λόγο που διατηρείται η Ελλάδα εκτός της επενδυτικής βαθμίδας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Με βάση το κεντρικό σενάριο της Fitch για βελτίωση της δημοσιονομικής στάσης και σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024, μια πτώση της τάξεως των 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό του 206% που επιτεύχθηκε το 2020 (αλλά ακόμα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που δικαιολογούν τη μέση αξιολόγηση BB)».

topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο