Κόσμος

Η Ρωσία σε βαθιά κρίση: Πούτιν vs Πριγκόζιν και οι πρώτες εκτιμήσεις / το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου

Επιμέλεια: Χρήστος Καλλιμάνης

Κλιμακώνεται η σύγκρουση της Wagner με τη Μόσχα • Οι πρώτες αναφορές για μάχες και η στρατηγική σημασία της πόλης Ροστόφ • Η Δύση παρακολουθεί «σιωπηρά», το Κίεβο «βλέπει» έναρξη εμφυλίου •

Αντιμέτωπος με μια από τις πιο βαθιές κρίσεις της περιόδου της παντοδυναμίας του βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την πρωτοφανή απόφαση του επικεφαλής της Wagner να εισέλθει με περίπου 25.000 άνδρες στα ρωσικά εδάφη και να καταλάβει σημεία στρατηγικής σημασίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε με ένα σκληρό διάγγελμα, ενώ η Δύση προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής χωρίς να προβαίνει σε μεγάλες δηλώσεις, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Αναφορές για επιχειρήσεις και στρατιωτικές κινήσεις

⇒ Μετά τις αντεγκλήσεις και το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, καταφθάνουν οι πρώτες αναφορές για διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, με επίκεντρο την περιφέρεια Βορονέζ που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση 600 χλμ από τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλεξάντερ Γκούσεφ  «στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης». Αναφορές, ακόμη, κάνουν λόγο για έκρηξη και πυρκαγιά σε δεξαμενή καυσίμων της πόλης. Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Ροστόφ.

⇒ Οι δυνάμεις της Wagner έχουν ανακοινώσει ότι έχουν καταλάβει το κέντρο στρατιωτικής διοίκησης και το αεροδρόμιο του Ροστόφ. Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στο σημείο του κομβικής σημασίας στρατηγείου έχουν ακουστεί εκρήξεις, την ώρα που μισθοφόροι έχουν αποκλείσει την περίμετρο. Παράλληλα, επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες που κάνουν λόγο για πυροβολισμούς στον αέρα.

⇒ Το Reuters μεταφέρει ότι εναέρια μέσα του ρωσικού στρατού άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινητοπομπής της Wagner που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο M4 έξω από την Βορονέζ. Ο συγκεκριμένος δρόμος συνδέει την Μόσχα με τον ρωσικό νότο και νωρίτερα είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία σε τμήμα του.

⇒ Στον αντίποδα η Wagner ανακοίνωσε ότι απαντά με αντιαεροπορικά πυρά, στοχεύοντας ρωσικά ελικόπτερα.

⇒ Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίφορ που είχε δηλώσει νωρίτερα έτοιμος να αναλάβει δράση και να χρησιμοποιήσει σκληρά μέσα για να καταστείλει την εξέγερση μιλά για κινήσεις των δυνάμεών του. Οι μαχητές του, μαζί με στελέχη της ρωσικής εθνοφρουράς αποχώρησαν από συγκεκριμένα σημεία και κατευθύνονται προς την περιοχές που επικρατεί ένταση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μετακινούνται προς το Ροστόφ. Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για οχυρωματικά έργα και εγκατάσταση πολυβόλων στα περίχωρα της Μόσχας.


► Σημειώνεται ότι η ροή πληροφόρησης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ήδη είναι σε εξέλιξη και μια παράλληλη «μάχη προπαγάνδας». ​​​

Ολόκληρο το διάγγελμα Πούτιν για την ανταρσία Πριγκόζιν

Απευθύνω έκκληση στους πολίτες της Ρωσίας, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στις ειδικές υπηρεσίες, στους στρατιώτες και τους διοικητές που τώρα πολεμούν στις θέσεις μάχης τους, αποκρούοντας τις επιθέσεις του εχθρού και το κάνουν ηρωικά – ξέρω, ξέρω μίλησε ξανά απόψε με τους διοικητές όλων των κατευθύνσεων. Απευθύνομαι επίσης σε αυτούς που παρασύρθηκαν σε αυτήν την εγκληματική περιπέτεια και ωθήθηκαν στο μονοπάτι του σοβαρότερου εγκλήματος, της ένοπλης ανταρσίας, μέσω εξαπάτησης ή απειλών.Η Ρωσία σήμερα δίνει μια δύσκολη μάχη για το μέλλον της, αποκρούοντας την επιθετικότητα των νεοναζί και των αφεντικών τους. Ουσιαστικά ολόκληρη η στρατιωτική, οικονομική και πληροφοριακή μηχανή της Δύσης στρέφεται εναντίον μας. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας. Για το δικαίωμα να είναι και να παραμείνει Ρωσία – ένα κράτος με χιλιόχρονη ιστορία.Αυτή η μάχη, όταν κρίνεται η μοίρα του λαού μας, απαιτεί ενότητα όλων των δυνάμεων, ενότητα, συσπείρωση και υπευθυνότητα. Όταν όλα όσα μας αποδυναμώνουν, κάθε είδους διχόνοια, που μπορούν και χρησιμοποιούν οι εξωτερικοί εχθροί μας για να μας υπονομεύσουν από μέσα, πρέπει να παραμεριστεί.Και έτσι οι ενέργειες που διέλυσαν την ενότητά μας είναι στην ουσία μια αποστασία από τον λαό μας, από τους συμπολεμιστές μας που τώρα πολεμούν στην πρώτη γραμμή. Είναι ένα μαχαίρι στην πλάτη της χώρας και του λαού μας.

Αυτό ακριβώς ήταν το πλήγμα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα πολέμησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως της έκλεψαν τη νίκη. Οι ίντριγκες, οι καυγάδες, οι πολιτικοποιήσεις πίσω από τις πλάτες του στρατού και του λαού είχαν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο σοκ, την καταστροφή του στρατού και τη διάλυση του κράτους, την απώλεια τεράστιων εδαφών. Αποτέλεσμα ήταν η τραγωδία του εμφυλίου.Οι Ρώσοι σκότωσαν τους Ρώσους, τα αδέρφια σκότωσαν τα αδέρφια τους και τα κερδοφόρα συμφέροντα καρπώθηκαν από κάθε είδους πολιτικούς τυχοδιώκτες και ξένες δυνάμεις που χώρισαν τη χώρα και τη διέλυσαν.

Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και το κράτος μας από όλες τις απειλές. Συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας. Και αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι ακριβώς προδοσία. Οι υπερβολικές φιλοδοξίες και τα κεκτημένα συμφέροντα έχουν οδηγήσει σε προδοσία. Προδοσία της χώρας τους, του λαού τους και της υπόθεσης για την οποία οι μαχητές και οι διοικητές του Βάγκνερ πολέμησαν και πέθαναν μαζί με τις άλλες μονάδες μας. Οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Soledar και το Artemovsk, πόλεις και χωριά του Donbass, πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για τη Novorossiya, για την ενότητα του ρωσικού κόσμου. Το όνομα και η δόξα τους έχουν επίσης προδοθεί από εκείνους που προσπαθούν να οργανώσουν εξέγερση, ωθώντας τη χώρα προς την αναρχία και την αδελφοκτονία. Στην ήττα, τελικά, και τη συνθηκολόγησηΑυτοί που οργάνωσαν και προετοίμασαν τη στρατιωτική εξέγερση, που σήκωσαν τα όπλα εναντίον των συμπολεμιστών τους, πρόδωσαν τη Ρωσία. Και θα λογοδοτήσουν για αυτό. Και προτρέπω όσους παρασύρονται σε αυτό το έγκλημα να μην κάνουν το μοιραίο και τραγικό, ένα μη αναστρέψιμο λάθος, και να κάνουν τη μόνη σωστή επιλογή – να σταματήσουν να συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες.

Πιστεύω ότι θα διαφυλάξουμε και θα υπερασπιστούμε ό,τι είναι αγαπητό και ιερό για εμάς και μαζί με την Πατρίδα μας θα ξεπεράσουμε τις όποιες δοκιμασίες, θα γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί.

————–

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης, πάντως, παρουσιάζεται διατεθειμένος να πάει την αντιπαράθεση στα άκρα και, απαντώντας στο διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «έκανε λάθος να με αποκαλέσει προδότη. Κανένας δεν σκοπεύει να παραδοθεί, τα μέλη της Wagner είναι Ρώσοι πατριώτες. Δε θέλουμε η χώρα να ζει με διαφθορά και ψέματα». Παράλληλα, το μισθοφορικό γκρουπ έκανε λόγο για «λανθασμένη επιλογή» από τον Πούτιν προσθέτοντας ότι σύντομα η Ρωσία θα έχει νέο πρόεδρο».

Διεθνείς αντιδράσεις

⇒ Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα νωρίς το μεσημέρι ότι «η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής» και ότι όσο περισσότερο η Μόσχα διατηρεί τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο χάος θα προκαλείται στη Ρωσία. «Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής. Απόλυτη αδυναμία», έγραψε ο Ζελένσκι, σχολιάζοντας τα όσα εξελίσσονται στη Ρωσία. «Και όσο περισσότερο η Ρωσία διατηρεί τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της στη γη μας, τόσο περισσότερο χάος, πόνο και προβλήματα θα έχει για την χώρα της αργότερα». Υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου είχε, νωρίτερα, περιγράψει τις ενέργειες του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και σημείωσε ότι «τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία». «Η διάσπαση ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής. Το να συμφωνούν και να προσποιούνται ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα λειτουργήσει. Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε ο Πριγκόζιν (…) είτε η ομάδα ‘αντι-Πριγκόζιν», σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

⇒ Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «παρακολουθεί» στενά τις εξελίξεις.

⇒ Το NATO «παρακολουθεί την κατάσταση» στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας μέσω email. Η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου δεν σχολίασε περαιτέρω.

⇒ Με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 είχε επικοινωνία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ ενεργοποίησε και το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει: «Είχα επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 για την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Ρωσία. Εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της Δευτέρας, συντονίζομαι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω ενεργοποιήσει το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων. Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτη».

⇒ Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία. «Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη στην Ουκρανία», προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

⇒ Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί για κίνδυνο πρόκλησης ταραχών στη Ρωσία. «Υπάρχουν πληροφορίες για στρατιωτικές εντάσεις στην περιφέρεια του Ροστόφ και κίνδυνος περαιτέρω ταραχών στη χώρα. Επιπροσθέτως υπάρχει έλλειψη επιλογών διαθέσιμων πτήσεων για επιστροφή στη Βρετανία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας. Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξακολουθεί να συνιστά να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στη Ρωσία.

⇒ Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε σήμερα ότι η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν δείχνει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γυρίζει μπούμερανγκ στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Μελόνι «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων στη Ρωσία, τα οποία δείχνουν πως η επιθετικότητά της Μόσχας κατά της Ουκρανίας προκαλεί αστάθεια στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας