Ελλάδα Πολιτική

Ήξεραν οι δημοσκόποι, αλλά δεν έλεγαν;

Μια προφανή προσπάθεια να δικαιολογήσει τη για μια ακόμη φορά αποτυχία των εταιρειών δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών, φαίνεται ότι κάνει ο ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος.

Όπως άφησε να εννοηθεί μιλώντας στο CNN Greece, τα στοιχεία που έρχονταν από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, με στάθμιση σε φύλο, ηλικία, περιοχές και προηγούμενη ψήφο έδινε στη Νέα Δημοκρατία κεντρική τιμή 42% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%. «Οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «αν βγαίναμε έτσι, θα μας έλεγαν “αυτά τα είναι δείγματα για πέταμα, πετάξτε τα”».

Μάλιστα, είπε ότι επειδή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υφίστανται «μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο» για υποεκτίμηση των στοιχείων, και πράγματι υπάρχει υποεκτίμηση, το αποτέλεσμα είναι οι δημοσκόποι «να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία γιατί είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ».

Βέβαια, τα περί μετατραυματικού σοκ είναι επιεικώς αστεία να τα λέει ένας επιστήμονας. Και φυσικά είναι ανεπαρκή για να δικαιολογήσουν την καταγεγραμμένη για πολλοστή φορά αποτυχία τους να πέσουν έστω κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Α.Κ.

efsyn 

banner-article

Ροη ειδήσεων