Πολιτισμός

Πέθανε η ηθοποιός Ελεάνα Απέργη

Μία από τις σπουδαίες ηθοποιούς του παλιού ελληνικού θεάτρου «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Η Ελεάνα Απέργη, γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στην Δραματική Σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη κάνοντας την πρώτη της εμφάνισης στο θεατρικό σανίδι στο θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, όταν ήταν ακόμη μαθήτρια.

Ως επαγγελματίας εμφανίστηκε το 1955 στο θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας στο έργο «Η απαγωγή της Σμαράγδως».

Ακολούθησε η συμμετοχή της σε πολλά ακόμη θεατρικά έργα Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων, από τον Γεώργιο Ξενόπουλο μέχρι τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Σημαντική ήταν η παρουσία της σε παραστάσεις αρχαίου δράματος του ΚΘΒΕ που έγραψαν ιστορία όπως: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με την Άννα Συνοδινού (1975), «Μήδεια» του Ευριπίδη με την Μελίνα Μερκούρη, Ιάσονα τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τροφό την Ελεάνα Απέργη (1976), «Μήδεια» του Σενέκα με την Αντιγόνη Βαλάκου (1979), «Ικέτιδες» του Αισχύλου (1983) «Ικέτισσες» του Ευριπίδη (1985) παίζοντας τρεις φορές στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο Ηρώδειο, σε αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα καθώς και στην Κύπρο, την Βουλγαρία και την Σοβιετική Ένωση.

Η Ελεάνα Απέργη συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ σε είκοσι πέντε παραγωγές. Τελευταία της συνεργασία ήταν η παράσταση «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου στο Βασιλικό Θέατρο το 1987. Παράλληλα, δίδαξε για δώδεκα χρόνια στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Ελεάνας Απέργη μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε

Ροη ειδήσεων