Ελλάδα Κοινωνία

«Ποτάμι» η οργή στο δρόμο για τον 16χρονο Ρομά / Έπνιξαν στα χημικά τις διαδηλώσεις

Ξεχειλίζει η αγανάκτηση μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που ζητάει δικαιοσύνη για την κρατική δολοφονία του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη με την παραδειγματική τιμωρία του 34χρονου αστυνομικού και τη λογοδοσία από μεριάς του αστυνομικού κράτους της κυβέρνησης της ΝΔ.

Από  efsyn.gr

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στο δρόμο για να έρθουν αντιμέτωποι με ένα κλίμα αστυνομοκρατίας με πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ να παρενοχλούν ασφυκτικά τις διαδηλώσεις.

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Στην Αθήνα, η πορεία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 στα Προπύλαια χτυπήθηκε με τεράστιο όγκο χημικών από τις δυνάμεις καταστολής με στόχο τη διάλυσή της, όμως οι περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές δεν τρομοκρατήθηκαν ακόμη και στο θέαμα της Αύρας και κράτησαν συγκροτημένο το σώμα της πορείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας σημειώνονταν μικροσυγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ.

Πληροφορίες μιλούν για 23 προσαγωγές στην Αθήνα, 20 στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου στην Ομόνοια και 3 στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια.

Εύα Παπαδοπούλου
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Αντίστοιχης μαζικότητας είναι και η αντικατασταλτική πορεία στη Θεσσαλονίκη, με τη φράση «Δολοφόνοι» να μονοπωλεί τα χείλη των οργισμένων διαδηλωτών.

H αστυνομία επιτέθηκε με χημικά και κρότου λάμψης με μανία στους διαδηλωτές την ώρα που αποχωρούσαν στην Καμάρα, μετά τη λήξη της πορείας, και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πραγματοποιήθηκαν μία σύλληψη και 34 προσαγωγές. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter δείχνουν τους άνδρες της ΕΛΑΣ να προχωρούν σε βίαιη μεταχείριση διαδηλώτριας κατά τη διάρκεια προσαγωγής, με την ανήλικη κοπέλα να εκλιπαρεί τους άνδρες των ΜΑΤ να την αφήσουν να πάρει τηλέφωνο τη μητέρα της. Η ακραία καταστολή εκδηλώθηκε και σε άλλα σημεία της πόλης, με άνδρες της Ομάδας ΔΕΛΤΑ να συλλαμβάνουν άτομα στο σωρό, ακόμη και κάτω από τα σπίτια τους.

Και στις δύο μαζικότατες πορείες, χιλιάδες νέοι και νέες, Ρομά, εργαζόμενοι και δημοκρατικοί πολίτες πλαισίωσαν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου. Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Προσοχή Προσοχή δολοφόνοι με στολή», «Κουμής-Κανελλοπούλου-Σαμπάνης-Καλτεζάς-Φραγκούλης-Γρηγορόπουλος αυτή είναι η ΕΛΑΣ», «Αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία κάτω τα χέρια από τη νεολαία», «Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες» και «Δεν ήταν η βενζίνη δεν ήταν τα λεφτά οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήτανε Ρομά», «Για είκοσι ευρώ το αίμα των Ρομά Θεοδωρικάκο θα σε κυνηγά».

Στην Πάτρα, οι διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν από τη βροχή και βρέθηκαν στο δρόμο για να ζητήσουν «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» για τον δολοφονημένο Κώστα Φραγκούλη.

«Η δικαιοσύνη τους αιώνια αδικεί μέσα σε ένα σύστημα που δολοφονεί φώναξαν», «Της δικαιοσύνης η ανεξαρτησία είναι απάτη και κοροϊδία», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι στο πανό των φοιτητικών συλλόγων Πάτρας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Ένταση σε Ασπρόπυργο, Πάτρα και Λέσβο

Σε αναβρασμό φυσικά παραμένουν οι κοινότητες των Ρομά. Ήδη υπάρχουν εστίες έντασης στον Ασπρόπυργο, γι’ αυτό όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train οι συρμοί 1324 και 1325 δεν μπορούν να περάσουν απ’ τον σιδηροδρομικό σταθμό εξαιτίας φωτιάς σε καταυλισμό και στις γραμμές. Έτσι, οι δύο αμαξοστοιχίες επιστρέφουν στους προηγούμενους σταθμούς, ενώ σε αναμονή τίθεται η κυκλοφορία των επόμενων δρομολογίων της γραμμής.

Πορεία για το θάνατο του 16χρονου πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα. Στο τέλος της πορείας κάποια άτομα πέταξαν πέτρες και κροτίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αντέδρασαν με ρίψη δακρυγόνων. Για λίγη ώρα έμεινε κλειστή η οδός Κορίνθου και άνοιξε μόλις ηρέμησαν τα πνεύματα.

Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια και στη Χαλκίδα. Γύρω στις 18:00 το απόγευμα, περίπου 80 άτομα συγκεντρώθηκαν στην επαρχιακή οδό προς Στύρα, στην περιοχή Καμάρες, όπου άναψαν φωτιές και έκλεισαν τον δρόμο, αφήνοντας μόνο φορτηγά και λεωφορεία να περνούν. Λίγη ώρα μετά, ωστόσο, οι συγκεντρωθέντες αποσύρθηκαν από το δρόμο και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Ένταση, φωτιές, πετροπόλεμος και μικρής έκτασης επεισόδια από νεαρούς Ρομά σημειώθηκαν το απόγευμα στην περιοχή της Παγανής στη Μυτιλήνη. Τα πνεύματα λίγο αργότερα ηρέμησαν ενώ επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας.

Βαρύ το κλίμα στις κοινότητες Ρομά, εκκλήσεις για ψυχραιμία

Στις 7 η οικογένεια του 16χρονου πήγε να παραλάβει τη σορό του από το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης για να την πάει στον ιατροδικαστή. Η κηδεία του Κώστα Φραγκούλη θα γίνει την Πέμπτη (15/12) στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα κοιμητήρια Ευόσμου στις 10:00, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σαμπάνη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά «Μέγας Αλέξανδρος», η οικογένεια είναι συντετριμμένη. «Είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές που περνάει η οικογένεια. Θρηνούν ένα παιδί 16 ετών.

Σε πολύ άσχημη κατάσταση είναι και η γυναίκα του», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο κ. Σαμπάνης και τονίζει πως η μόνη ανακούφιση  είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να προφυλακιστεί ο αστυνομικός. «Έπραξε έγκλημα», σημειώνει.

«Oι Έλληνες Ρομά να σταθούν με ψυχραιμία, να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν δίκαια τα αιτήματά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», Βασίλης Πάντζος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη» τόνισε από τη Συνομοσπονδία Ρομά Ελλάδος, ο Μάκης Μπόντης. «Περιμέναμε ένα θαύμα. Αφού δεν έγινε ζητάμε από τη δικαιοσύνη να μπορέσει να απαλύνει τον πόνο όλων, έτσι ώστε να μην γίνονται τέτοια ατυχήματα και αδίκως να φεύγουν τέτοια παιδιά» δήλωσε.

Η κατάσταση στον καταυλισμό της Αγίας Σοφίας, όπου ζούσε ο 16χρονος, είναι προς το παρόν ήρεμη ενώοι αρχηγοί της κοινότητας έχουν κάνει έκκληση για ηρεμία.

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη η ΕΛ.ΑΣ. με διαρροές ενίσχυε το κλίμα αστυνομοκρατίας σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι όπως διέρρευσε η ΕΛ.ΑΣ. θέτει σε ετοιμότητα όλον τον μηχανισμό της.

Με εντολή της αστυνομίας έκλεισε στις 18:00 ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» και οι συρμοί διέρχονταν απ’ αυτόν χωρίς να κάνουν στάση. Λίγο μετά τη λήξη της πορείας αποκαταστάθηκε η λειτουργία του σταθμού και οι συρμοί εκτελούν κανονικά τα δρομολόγιά τους.

banner-article

Ροη ειδήσεων