Πολιτισμός Συν & Πλην Σχόλια Τοπικά

“Όταν εγώ γιορτάζω…” / Τα παιδιά του ΚΕΜΑΕΔ πρωταγωνιστές στην Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

Χθες το ΚΕΜΑΕΔ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας με την πόλη να είναι δίπλα του και να γιορτάζει το “όλοι μαζί μπορούμε, δυνατοί και αδύναμοι”.

Χρόνια τώρα το ΚΕΜΑΕΔ, μ’ αυτήν τη γιορτή που  ετοιμάζεται μήνες από τους συντελεστές του, εκπλήσσει με την επιμονή, τη δουλειά και το όραμα των ανθρώπων, που είναι αφοσιωμένοι στη ζωή αυτών των παιδιών και προσπαθούν να στηρίξουν την καθημερινότητά τους, αλλά και να δώσουν σ’ αυτά μέσα από την Τέχνη τέτοιο βήμα έκφρασης, που κάθε χρονιά μάς εντυπωσιάζει.

Στη χθεσινή βραδιά, που μόνο στιγμιότυπα της μπορέσαμε να δούμε σε μικρό βίντεο, για λόγους ανεξάρτητους από τις προθέσεις μας, η συγκίνηση ήταν η ίδια, όπως κάθε χρονιά, καθώς οι πρωταγωνιστές της βραδιάς χάραζαν τους δικούς τους δρόμους  παίζοντας θέατρο, τραγουδώντας, έχοντας τη λάμψη της χαράς στα πρόσωπά τους από το “όλοι μαζί”. Και ήταν όλοι μαζί, όλοι δίπλα τους!

Οι άνθρωποι που τα φροντίζουν, οι άνθρωποι που τα βάζουν στα μονοπάτια της Τέχνης , ο καλλιτέχνης που ήρθε από την Αθήνα γι’ αυτά, ο Σταμάτης Γονίδης, η συγγραφέας του παραμυθιού, Μαριάννα Μακαριάν, το ΔΗΠΕΘΕ, η ΚΕΠΑ. Ήταν η Εκκλησία, η Πολιτεία,  ήταν οι πολίτες της Βέροιας…

Και μόνο τους στίχους της Διευθύντριας του ΚΕΜΑΕΔ, της Μελίνας Δαμιανίδου, που διαβάσαμε, αν παραθέσουμε εδώ, και που εκφράζουν τα συναισθήματα των παιδιών -που τα ξέρει τόσο καλά η κ. Μελίνα, καθώς χρόνια τώρα είναι δίπλα τους και είναι και μητέρα ενός από τα παιδιά – καταλαβαίνουμε το πόσο σημαντική ήταν γι’ αυτά και χθες, όπως πάντα, η βραδιά.

Όταν εγώ γιορτάζω

τότε μόνο δεν φωνάζω

τότε μόνο εγώ σιωπώ.

Κι όταν εγώ σωπαίνω

τότε μόνο ανασαίνω

τότε ελπίζω και μπορώ.

Όταν εγώ ελπίζω

όνειρα κάνω και χτίζω

μέλλον άσπιλο και αγνό.

Γιατί όταν εγώ υπάρχω

ξέρω εσένα δίπλα θα ‘χω

δύναμη όπλο κι οδηγό.

Κι έτσι όταν εγώ γιορτάζω

ξαποσταίνω και δοξάζω

σύμμαχό μου τον Θεό.

Γιατί εγώ είμαι ΑμΕΑ

……………………………

Συντελεστές εκδήλωσης:

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Δομουχτσής

Μουσική επιμέλεια: Ελένη Αναγνώστου

Κινησιολογία – Χορογραφίες: Μελίνα Παπαδοπούλου

Ποντιακή λύρα: Χρήστος Βαρύτιμος

far

…………………………

Ευχαριστούμε τον  Πληροφοριοδότη για τις φωτογραφίες και το video.

………………………

banner-article

Ροη ειδήσεων