Περιβάλλον Περιβάλλον Σκίτσα

Οι σκιτσογράφοι σχολιάζουν: “Κλιματική… ντροπή” / Rahma Cartoons

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου ξεκινούν οι εργασίες της κρίσιμης 27ης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα. Περισσότεροι από 30.000 εκπρόσωποι από περίπου 200 χώρες, θα συγκεντρωθούν στο παραθαλάσσιο θέρετρο έως τις 18 Νοεμβρίου για να καταγράψουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής και να βοηθήσουν όσους ήδη δέχονται τις επιπτώσεις της.

Μια κρίσιμη σύνοδος σε ένα κλίμα ενεργειακής κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, οι οποίες έχουν εκτινάξει τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων σε όλο τον κόσμο.

Για άλλη μια φορά αμφισβητείται εάν οι ηγέτες των αναπτυγμένων οικονομιών θα ενεργήσουν αρκετά γρήγορα και φιλόδοξα για να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Εξάλλου, μόνο 24 από τις σχεδόν 200 χώρες που συμμετείχαν στις συνομιλίες COP27 έχουν υποβάλει νέα ή ενημερωμένα σχέδια μείωσης των εκπομπών από την περσινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, παρόλο που όλες είχαν δεσμευτεί να το πράξουν.

«Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη ευημερία χωρίς δράση για την κλιματική αλλαγή. Δεν υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια χωρίς επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές», έγραψε στο Twitter ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ. Μια δήλωση με μεγάλη δόση υποκρισίας αφού ο κ. Σούνακ είχε αρχικά ανακοινώσει ότι δεν συμμετάσχει στη σύνοδο λόγω των πιεστικών υποχρεώσεων του στη χώρα του.

«Η COPs είναι κυρίως μια ευκαιρία για τους ηγέτες και τους ανθρώπους σε εξουσία να τραβήξουν την προσοχή, χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά είδη ‘πράσινου ξεπλύματος’» δήλωσε προ ημερών η γνωστή Σουηδή ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ ανακοινώνοντας ότι δεν θα δώσει το «παρών» στο Σαρμ ελ-Σέιχ. Οι σύνοδοι αυτές, πρόσθεσε, «δεν προορίζονται να αλλάξουν το όλο σύστημα».

kosmodromio.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων