Βέροια Κοινωνία Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια: Ενωμένοι οι συνταξιούχοι ενάντια στη ληστεία συντάξεων και ταμείων, ενάντια στην ακρίβεια

Με την πρωτοβουλία τεσσάρων συνταξιουχικών  οργανώσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βέροια συγκέντρωση συνταξιούχων ενάντια στην ακρίβεια αλλά και τη ληστεία των συντάξεων, που συνεχίζεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια, απαιτώντας  την αποκατάστασή τους. Οι συντάξεις  έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό μ’ αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να μην μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Το πλήθος το συνταξιούχων που συμμετείχαν στη σημερινή συγκέντρωση, αφενός στέλνει ένα μήνυμα σ’ όσους ευθύνονται για τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν αυτοί περιέλθει και αφετέρου δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, που θα ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους κυβερνώντες, στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων τους.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας με τους συνταξιούχους να έχουν ενιαία φωνή, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στον αγώνα τους.

Στη Βέροια η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από το κάλεσμα των Σωματείων: Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας – Αλεξάνδρειας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Βέροιας, Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ημαθίας και Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ημαθίας, ενώ συμμετείχαν και αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Νάουσας καθώς και των Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΟΑΕΕ Νάουσας.

Όλοι οι ομιλητές κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα αποδεικνύοντας ότι τα προβλήματα είναι αυτά που τους ενώνουν.

Η Βασιλική Αθανασιάδου, Πρόεδρος  Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας τόνισε μεταξύ άλλων: “Είμαστε σήμερα εδώ, γιατί υπερασπιζόμαστε τις συντάξεις, τα δικαιώματά μας, που τα πληρώσαμε με το μόχθο της ζωής μας και δεν χρωστάμε σε κανέναν. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράγουμε μπορούμε εμείς και τα παιδιά μας να ζήσουμε καλύτερα.

Είμαστε σήμερα στη μάχη γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε να νικήσουμε και να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές νικώντας τον φόβο και την αδιαφορία που καλλιεργούν σκόπιμα οι δυνάμεις του συστήματος, προσπαθώντας να μας πείσουν  ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.”

Στη συνέχεια υπενθύμισε την προεκλογική υπόσχεση της σημερινής κυβέρνησης για την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο, όπως αποδείχτηκε, την εξαπάτηση των ψηφοφόρων.

Για να καταλήξει λέγοντας “οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ κλιμακώνουν τον αγώνα τους και στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.”

Ο Χαράλαμπος Γκόγκας,  Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ημαθίας, που πήρε στη συνέχεια το λόγο μεταξύ των άλλων, στάθηκε στο θέμα της ακρίβειας που ροκανίζει το εισόδημα των συνταξιούχων, στον επίσημο τιμάριθμο που έχει φτάσει στο 12%, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα προϊόντων που προδίδουν ότι ο πραγματικός τιμάριθμος είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄αυτόν που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Τόνισε ότι στη συνάντηση εκπροσώπων των Ενωμένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με τον πρωθυπουργό δεν έγινε κανένα αίτημα των συνταξιούχων δεκτό. Στάθηκε ιδιαίτερα στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου της προηγούμενης κυβέρνησης, που η σημερινή προεκλογικά υποσχόταν ότι θα τον καταργήσει και εξήγησε τι σημαίνει και πώς λειτουργεί η “προσωπική διαφορά”, λέγοντας:

“Οι συνταξιούχοι μέχρι που να πεθάνουμε δεν πρόκειται να πάρουμε καμία αύξηση. Οι όποιες αυξήσεις ανακοινωθούν θα είναι απλά λογιστικές και το μόνο που θα πετυχαίνουν είναι να μειώνουν την προσωπική διαφορά.  Οι συνταξιούχοι δεν είμαστε ζητιάνοι απαιτούμε να ζήσουμε μα αξιοπρέπεια απ’ τις συντάξεις μας.

Συνάδελφοι, το μέγεθος και η ποιότητα των συγκεντρώσεών μας πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να αντιστοιχιστούν με το μέγεθος της επίθεσης που δεχόμαστε. Φτάνει πια ο εμπαιγμός, φτάνουν πια οι φρούδες και ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, απ΄όπου και αν προέρχονται, φτάνει πια το τσουνάμι της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας”, κατέληξε.

Ο Δημήτρης Θέμελης Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ κινούμενος κι αυτός στη ίδια ρότα με τους προηγούμενους ομιλητές, μεταξύ άλλων τόνισε το πρόβλημα των συντάξεων που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα λέγοντας ότι “εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν να πάρουν τις πετσοκομμένες συντάξεις τους  και το πρόβλημα διαιωνίζεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση από υπουργό σε υπουργό.

Οι συνταξιούχοι χάνουν συνολικά κάθε χρόνο 8,5 δις ευρώ από τις περικοπές που έγιναν την τελευταία 12ετία.  Όσο για τις αυξήσεις που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι ψεύτικες, γιατί είναι λογιστικές. Αν θα πάρουν κάποιοι θα είναι ελάχιστες και πάντα πολύ μικρότερες από τον επίσημο πληθωρισμό.” Για να κλείσει λέγοντας ότι με τους νόμους που ψήφισαν δεν στοχεύουν μόνο στους σημερινούς συνταξιούχους αλλά και στις επόμενες γενιές. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν τα παιδιά μας, ίσως και τα εγγόνια μας.

Οι συνταξιούχοι δεν έχουμε άλλο μέσο αγώνα παρά μόνο να βγούμε στους δρόμους”, κατέληξε.

Ο Βαγγέλης Τσιλώνης Πρόεδρος του Σωματείου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας παίρνοντας τελευταίος τον λόγο τόνισε μεταξύ άλλων: “Ως απόστρατοι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας ανήκουμε κι εμείς στην μεγάλη οικογένεια των συνταξιούχων της πατρίδας μας, μια οικογένεια που έχει υποστεί τα πάνδεινα και έχει εξωθηθεί σε κοινωνική περιθωριοποίηση και κοινωνικό μαρασμό.

Ζούμε μέσα στην κοινωνία και συμμετέχουμε όλοι μαζί στην ανάκτηση των χαμένων μας και στη διατήρηση των κεκτημένων μας. Εμείς  οι συνταξιούχοι μαζί με τους εργαζόμενους στηρίξαμε στα δύσκολα την οικονομία της πατρίδας μας. Τώρα, που κατά δήλωση του πρωθυπουργου η πατρίδα μας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, τώρα που οι συνταξιούχοι έχουν ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τους, τώρα που με την πενιχρή τους σύνταξη συντηρούν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια τους, τώρα δικαιούνται περισσότερα από κάθε άλλη φορά και απαιτούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Εμείς οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας συμμετέχουμε δυναμικά στον κοινό αγώνα των συνταξιούχων,  έναν αγώνα επιβίωσης χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς κομματικές ή άλλου είδους αγκυλώσεις. Όλοι μαζί στον αγώνα δικαίωσής μας”, κατέληξε.  

Τους ομιλητές παρουσίασε το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ημαθίας Ιωάννα Σοφρόνωφ.

Μετά το τέλος των ομιλιών η συγκέντρωση κατέληξε στο ψήφισμα που ακολουθεί δίνοντας ραντεβού σε επόμενους αγώνες.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

Βέροια 20-10-2022

                                                ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Βέροιας-Αλεξάνδρειας, οι πολιτικοί συνταξιούχοι Ν. Ημαθίας, οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Βέροιας και περιχώρων και η Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Ημαθίας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 20 Οκτωβρίου 2022 στη Βέροια δηλώνουμε ότι:

  • Δε σφίγγουμε άλλο το ζωνάρι
  • Δε δεχόμαστε την ασυνέπεια και τις φρούδες υποσχέσεις της κυβέρνησης
  • Δε δεχόμαστε την παραπέρα μείωση των συντάξεων μας
  • Δε δεχόμαστε τον νόμο Κατρούγκαλου που διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση
  • Δεν ανεχόμαστε τον στραγγαλισμό των συντάξεών μας από το κύμα ακρίβειας που καλπάζει στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο
  • Δεν ανεχόμαστε την υποβαθμισμένη κοινωνική ασφάλιση, την ανύπαρκτη υγειονομική περίθαλψη
  • Δεν ανεχόμαστε μετά από 13 χρόνια περικοπών στις συντάξεις μας, στα δώρα, στο ΕΚΑΣ, στο εφάπαξ να μας μοιράζουν επιδόματα φτώχιας
  • Δεν ανεχόμαστε τον αποπροσανατολισμό και το διχασμό των συνταξιούχων που επιδιώκουν
  • Δεν ανεχόμαστε να φορτωθούμε κι άλλα βάρη και να ζήσουμε όσα χρόνια μας απομένουν χωρίς δικαιώματα

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Διεκδικούμε:

  • Πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις
  • Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις που εκκρεμούν
  • Να σταματήσουν οι περικοπές στο εφάπαξ
  • Να δοθούν άμεσα και σε όλους τους συνταξιούχους τα χρωστούμενα αναδρομικά
  • Να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στο συντάξιμο μισθό
  • Να αποδοθούν η 13η και η 14η σύνταξη
  • Να αποδοθούν τώρα οι παράνομα παρακρατημένες συνδρομές ( 0,20 ευρώ) στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που οφείλονται απ΄ το 2018
  • Πλήρης, δημόσια δωρεάν υγεία , πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση για όλους

banner-article

Ροη ειδήσεων